Beagle opvoeden: Tips en trucs voor een gelukkige, gehoorzame hond
juli 5, 2025
De afgelopen jaren is er in veel landen, waaronder Nederland, veel gesproken over het opkloppen van het onderwijs. De discussie draait om de vraag of kennis nog steeds belangrijk is, of dat het leren van vaardigheden de kern van het onderwijs moet worden. In dit artikel bespreiden we de impact van kennis en vaardigheden op de opvoeding van kinderen, met aandacht voor de kwaliteit van het onderwijs, de rol van het curriculum, en het belang van een goed opgebouwd basisonderwijs.
De afgelopen jaren is er veel gesproken over de veranderingen in het onderwijs. Het idee van ‘meer vaardigheden, minder kennis’ is in veel landen opgekomen. Dit betekent dat het onderwijs steeds meer gericht is op het leren van vaardigheden in plaats van het leren van kennis. Volgens de bronnen lijkt het alsof het leren van kennis niet meer zo belangrijk is, maar dat is niet het geval.
In veel landen, waaronder Frankrijk, is het curriculum eerder centraal en gestructureerd opgebouwd. Het leren van kennis, zoals het leren lezen, schrijven en rekenen, is belangrijk om leerlingen te helpen om zich te kunnen mengen in de samenleving. Dit is het geval geweest tot de jaren tachtig, toen het curriculum veranderde. In plaats van een gestructureerd curriculum, werd er gekozen voor een gepersonaliseerd onderwijs, waarin leerlingen op maat gemaakt werden. Dit leidde echter tot een verslechtering van de kwaliteit van het onderwijs, met name voor leerlingen uit minder bevoorrechte gezinnen.
De bronnen laten zien dat het opkloppen van het onderwijs, zoals in het Platform Onderwijs 2032, niet het juiste pad is. Het leren van algemene vaardigheden, zoals samenwerken en creativiteit, is belangrijk, maar het leren van kennis is cruciaal. Dit blijkt uit onderzoek, zoals dat van E. D. Hirsch, die aantoont dat het leren van kennis, zoals een uitgebreide woordenschat, essentieel is voor begrijpend lezen. Daarnaast is het belangrijk dat leerlingen leren om te denken, en dat gebeurt vooral via het leren van kennis.
Het curriculum speelt een cruciale rol in het leren van kennis. In landen zoals Frankrijk was het curriculum vóór 1989 centraal en goed opgebouwd. Dit betekende dat leerlingen op een gestructureerde manier leerden lezen, schrijven en rekenen. De woordenschat van de leerlingen werd op een systematische manier uitgebreid, wat leidde tot een hogere kwaliteit van het onderwijs. De kloof tussen leerlingen uit bevoorrechte en minder bevoorrechte gezinnen was klein.
Na 1989 veranderde het curriculum in Frankrijk. Het werd gepersonaliseerd en leerlingen kregen meer keuze in hun onderwijs. Dit leidde echter tot een verslechtering van de kwaliteit van het onderwijs. De kloof tussen leerlingen uit verschillende gezinnen werd groter, en de prestaties van leerlingen uit minder bevoorrechte gezinnen daalden. Dit is ook gebeurd in andere landen, waaronder Zweden, Finland en Amerika.
In Nederland is het basisonderwijs in de afgelopen jaren ook met veel problemen geconfronteerd. Te veel leerlingen lopen af met functionele analfabetisme, zowel in taal als in rekenen. Dit is niet nodig, want het basisonderwijs moet bijna alle leerlingen taal- en rekenvaardigheden kunnen opleiden. De vraag is echter hoe dit kan, aangezien het onderwijs niet voldoende aandacht besteedt aan het leren van kennis.
Een goed opgebouwd basisonderwijs is cruciaal voor het leren van kennis. In landen zoals Frankrijk was het curriculum goed opgebouwd, waardoor leerlingen op een gestructureerde manier leerden lezen, schrijven en rekenen. Dit leidde tot een hogere kwaliteit van het onderwijs, en leerlingen uit minder bevoorrechte gezinnen konden net zo goed presteren als leerlingen uit bevoorrechte gezinnen.
In Nederland is het basisonderwijs echter vaak niet goed opgebouwd. Er is te weinig aandacht voor het leren van kennis, en het curriculum is vaak te veel gepersonaliseerd. Dit leidt ertoe dat leerlingen uit minder bevoorrechte gezinnen minder kans hebben om een goede opleiding te volgen. Het is belangrijk dat het basisonderwijs zich richt op het leren van kennis, en dat het curriculum goed opgebouwd is.
Kennis is belangrijk voor het leren van vaardigheden, maar ook voor het leren van denken. In veel landen wordt er gesproken over het leren van ‘21e-eeuwse vaardigheden’, zoals samenwerken, creativiteit en probleemoplossend denken. Deze vaardigheden zijn belangrijk, maar zonder kennis is het moeilijk om deze vaardigheden te leren.
Een goed opgebouwd curriculum is essentieel om leerlingen te leren denken. In landen zoals Frankrijk was het curriculum goed opgebouwd, waardoor leerlingen op een gestructureerde manier leerden lezen, schrijven en rekenen. Dit leidde tot een hogere kwaliteit van het onderwijs, en leerlingen konden beter denken en leren.
In Nederland is het basisonderwijs echter vaak niet goed opgebouwd. Er is te weinig aandacht voor het leren van kennis, en het curriculum is vaak te veel gepersonaliseerd. Dit leidt ertoe dat leerlingen uit minder bevoorrechte gezinnen minder kans hebben om een goede opleiding te volgen. Het is belangrijk dat het basisonderwijs zich richt op het leren van kennis, en dat het curriculum goed opgebouwd is.
Kennis is essentieel voor het leren van vaardigheden en het leren van denken. Een goed opgebouwd curriculum is cruciaal om leerlingen te leren lezen, schrijven en rekenen. In landen zoals Frankrijk was het curriculum goed opgebouwd, waardoor leerlingen op een gestructureerde manier leerden lezen, schrijven en rekenen. Dit leidde tot een hogere kwaliteit van het onderwijs, en leerlingen uit minder bevoorrechte gezinnen konden net zo goed presteren als leerlingen uit bevoorrechte gezinnen.
In Nederland is het basisonderwijs echter vaak niet goed opgebouwd. Er is te weinig aandacht voor het leren van kennis, en het curriculum is vaak te veel gepersonaliseerd. Dit leidt ertoe dat leerlingen uit minder bevoorrete gezinnen minder kans hebben om een goede opleiding te volgen. Het is belangrijk dat het basisonderwijs zich richt op het leren van kennis, en dat het curriculum goed opgebouwd is.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet