Opvoeden van een Bearded Collie: een uitgebreid overzicht
juli 5, 2025
Als alleenstaande ouder is het lastig om zowel de verantwoordelijkheden van de opvoeding als de financiële belasting te dragen. De bronnen geven inzicht in de financiële ondersteuning die beschikbaar is voor alleenstaande ouders, waaronder kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag, en andere tegemoetkomingen. Daarnaast worden er praktische tips gegeven over het leren omgaan met geld voor kinderen, zodat ze later minder vaak financiële problemen hebben.
Een van de belangrijkste aspecten van de opvoeding is het leren omgaan met geld. Kinderen die op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, krijgen later minder vaak financiële problemen. Dit is belangrijk omdat ze dan leren omgaan met een beperkt budget, hun wensen af te stemmen op hun portemonnee, en keuzes maken tussen wat ze nodig hebben en wat ze graag willen.
Voor jonge kinderen (6-8 jaar) wordt aanbevolen om contant zakgeld te geven. Ze kunnen het vasthouden, ermee rekenen en zo geld leren begrijpen. Langzamerhand kan je dan digitaal geld gaan toevoegen. Bijvoorbeeld via een automatische overschrijving op dezelfde dag van de week of maand. Het advies voor kinderen tot 12 jaar is om het wekelijks te doen, voor oudere kinderen maandelijks.
Bij 8 jaar beginnen kinderen met sparen. Het is belangrijk om hen te leren omgaan met geld, zodat ze later zelfstandig kunnen zijn. Bijvoorbeeld door een bankrekening en spaarrekening te openen. Gebruik daarbij ook de mobiele bankieren app en/of de internetbankierenomgeving. Zo raakt het kind alvast vertrouwd met het online bankieren en kan het makkelijk de stand van zaken bekijken.
Rond de leeftijd van 16 jaar wil het kind waarschijnlijk grotere uitgaven gaan doen: een vakantie, een scooter of duurdere kleding. Leer het kind omgaan met deze waardevolle spullen. Spreek af wie ze betaalt en hoelang je verwacht dat het kind ermee doet. Als het kind een dure aankoop heeft gedaan, is dat een goed moment om iets te vertellen over afschrijving en geld reserveren. Als het kind maandelijks een bedragje opzij zet, kan het na de levensduur van het betreffende artikel weer een nieuwe kopen, of een bijdrage daaraan leveren.
Jongeren lenen geld van elkaar door middel van betaalverzoekjes. Meestal gaat het om kleine bedragen. Soms lenen kinderen ook van hun ouders, voor een scooter of een vakantie.
Er zijn verschillende financiële ondersteuningsopties beschikbaar voor alleenstaande ouders, waaronder kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag, en andere tegemoetkomingen. Deze ondersteuning helpt bij het dragen van de kosten van het opvoeden van het kind.
Alle ouders, alleenstaand of niet, hebben recht op kinderbijslag voor thuiswonende kinderen tot 18 jaar. Dit is een tegemoetkoming van de overheid voor het opvoeden en verzorgen van het kind. Je kunt kinderbijslag aanvragen voor je eigen kinderen. Maar ook voor adoptie-, stief- of pleegkinderen. Je krijgt een bedrag per kwartaal per kind. Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van de leeftijd van het kind. Dus niet je inkomen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert de kinderbijslag uit.
Het kindgebonden budget is een bijdrage van de overheid voor ouders van kinderen tot 18 jaar. Het is een maandelijkse aanvulling op de kinderbijslag. Of en hoeveel kindgebonden budget je krijgt, hangt af van je inkomen, het aantal kinderen en hun leeftijd. Voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar ontvang je meer toeslag als tegemoetkoming in de schoolkosten. Als je recht hebt op kindgebonden budget, krijg je meestal bericht van de Belastingdienst Toeslagen. Of maak zelf een proefberekening en vraag kindgebonden budget aan via Mijn toeslagen.
Als je een alleenstaande ouder bent, kun je soms aanspraak maken op een extra verhoging van het kindgebonden budget. Dit heet 'alleenstaande ouderkop'. De alleenstaande ouderkop is een tegemoetkoming in het levensonderhoud voor alleenstaande ouders. En het is de opvolger van de alleenstaande ouderkorting die inmiddels is afgeschaft. In 2025 is deze extra toeslag voor alleenstaande ouders maximaal € 3.389,- per jaar. Met een proefberekening zie je op welk bedrag jij mag rekenen.
Als werkende alleenstaande moeder of vader zul je opvang voor je kind moeten hebben. Veel ouders maken gebruik van de kinderopvang en dat kost geld. Gelukkig is ook hier een tegemoetkoming voor: de kinderopvangtoeslag. Deze toeslag geldt voor kinderopvang, buitenschoolse opvang, de peuterspeelzaal en gastouders die je vindt via een gastouderbureau. De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt onder andere af van je inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. Je betaalt wel altijd een verplichte inkomensafhankelijke eigen bijdrage.
Als je een alleenstaande vader of moeder bent die studeert, heb je ook recht op kinderopvangtoeslag. Hierbij gelden dezelfde regels als voor werkende ouders. Daarnaast kun je als studerende ouder ook recht op kinderbijslag hebben. Ook als je jonger bent dan 30 jaar, kun je bij DUO een eenoudertoeslag aanvragen. Ga naar de website van DUO voor meer informatie en het aanvragen van de eenoudertoeslag.
Na de scheiding blijven jullie allebei financieel verantwoordelijk voor je kind(eren). Dit is wettelijk geregeld via kinderalimentatie. Je moet hier dus samen afspraken over maken in het ouderschapsplan. Gebruikelijk is dat je elk naar draagkracht bijdraagt in de kosten voor het levensonderhoud van je kinderen.
Wanneer je een (alleenstaande) pleegouder bent, kun je een pleegvergoeding aanvragen. Deze vergoeding krijg je van - en regel je via - de organisatie die het pleegkind plaatst. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de leeftijd en de zorgbehoefte van het kind. De pleegvergoeding wordt niet gezien als inkomen: het is dus een belastingvrije vergoeding. Let wel op: Als je deze vergoeding ontvangt, kom je niet meer in aanmerking voor kinderbijslag voor het pleegkind.
Als je (als alleenstaande ouder) minder te besteden hebt, kun je ook aanvullende ondersteuning krijgen vanuit fondsen. Vaak gebeurt dit via bijvoorbeeld een jeugdhulpverlener, schuldhulpverlener of sociaal wijkteam van de gemeente. Je kunt bijvoorbeeld hulp krijgen bij: - het betalen van contributie bij sportclubs; - grote en kleine dingen zodat je kind gewoon mee kan doen, denk aan een fiets, warme winterjas of cadeautje met Sinterklaas; - het opvangen van schoolkosten van je kind, denk aan de ouderbijdrage, een schoolkamp of computer.
Je kunt als co-ouders allebei huurtoeslag krijgen. De kinderen tellen dan bij beide ouders mee als medebewoners. Daarvoor moet je allebei een verklaring co-ouderschap ondertekenen en inleveren bij de Belastingdienst.
Het opvoeden van een kind is niet alleen verantwoordelijkheid, maar ook financiële belasting. Er zijn verschillende ondersteuningsregelingen beschikbaar om de lasten te drukken. De bronnen geven inzicht in de verschillende opties die beschikbaar zijn voor alleenstaande ouders.
Veel scholen vragen ouders om een ouderbijdrage. De ouderbijdrage is niet verplicht voor ouders, ook niet als je kinderen leerplichtig zijn. Toch is dit geld belangrijk voor de school. De school financiert er bijvoorbeeld extra activiteiten mee. De hoogte van deze bijdrage verschilt per school. Scholen kunnen rekening houden met je inkomen. Veel scholen kennen een kortings- of kwijtscheldingsregeling. Ook is gespreid betalen vaak mogelijk. Neem voor meer informatie contact op met de school.
Er zijn fondsen die bepaalde schoolkosten, zoals een schoolkamp, schooltas of leermiddelen kunnen vergoeden als ouders daar geen geld voor hebben. Het Nationaal Fonds Kinderhulp helpt kinderen met bv. een fiets of kleding. Maar ook met ontspanning (dagje uit of vakantie) en ontwikkeling door sport, muziekles of een laptop voor school. De Stichting Leergeld ondersteunt ouders bij de kosten voor bijvoorbeeld een schoolkamp of sport- of toneelvereniging. Ook voor computers en andere schoolmaterialen kunnen zij helpen. Op hun site kun je een vergoeding aanvragen.
De tegemoetkoming scholieren is er voor scholieren van 18 tot 30 jaar in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs en het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo). De tegemoetkoming bestaat uit een basistoelage en eventueel een aanvullende toelage. Het zijn in principe giften. De basistoelage is niet afhankelijk van het inkomen van de verzorgende ouder(s). Het bedrag is wel afhankelijk van de woonsituatie van de scholier (uit- of thuiswonend). De aanvullende toelage is wél afhankelijk van het inkomen van de verzorgende ouder(s), en ook van het type school dat het kind bezoekt. De toelage bestaat uit een tegemoetkoming in de schoolkosten en een tegemoetkoming in het lesgeld. Scholieren in het vavo en het particulier voortgezet onderwijs komen alleen in aanmerking voor de tegemoetkoming in het lesgeld.
Als alleenstaande ouder is het belangrijk om zowel de verantwoordelijkheden van de opvoeding als de financiële belasting te dragen. Er zijn verschillende financiële ondersteuningsopties beschikbaar, waaronder kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag, en andere tegemoetkomingen. Deze ondersteuning helpt bij het dragen van de kosten van het opvoeden van het kind. Daarnaast worden er praktische tips gegeven over het leren omgaan met geld voor kinderen, zodat ze later minder vaak financiële problemen hebben.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet