logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Onvoorwaardelijk Ouderschap en het Belang van Vertrouwen in de Opvoeding

In de hedendaagse opvoeding is het begrip onvoorwaardelijk ouderschap steeds meer in de aandacht gekomen, met name via de werken van Alfie Kohn. Deze Amerikaanse schrijver en opvoedingsdeskundige stelt dat het onvoorwaardelijk ouderschap een alternatief is voor de traditionele benadering van belonen en straffen. In dit artikel wordt ingegaan op de kernprincipes van onvoorwaardelijk ouderschap, de rol van vertrouwen in de opvoeding, en hoe dit kan worden toegepast in een kinderdagverblijf of opvoedingsproces.

De kernprincipes van onvoorwaardelijk ouderschap

Onvoorwaardelijk ouderschap is een opvoedingsstijl die uitgaat van de gedachte dat kinderen van nature een innerlijke motivatie hebben om te leren, te groeien en te ontdekken. In plaats van beloningen of straffen, wordt er gewerkt met samenzwering, empathie en vertrouwen. Dit is een van de kernprincipes van onvoorwaardelijk ouderschap, dat Alfie Kohn in zijn boek Punished by Rewards heeft uitgelegd. Volgens hem is het gebruik van beloningen en straffen een vorm van manipulatie, die kinderen ertoe aanzet om hun gedrag te veranderen om een beloning te krijgen of om straf te voorkomen, in plaats van om hun eigen innerlijke motivatie te volgen.

Kohn benadrukt dat kinderen hun eigen keuzes moeten mogen nemen, zonder dat er sprake is van een voorwaardelijke liefde. Dit wil zeggen dat ouders hun kinderen zowel in goede als in slechte tijden moeten steunen, zonder dat dit afhankelijk is van het gedrag van het kind. In plaats van te reageren op het gedrag, wordt er gekeken naar de behoefte achter het gedrag. Dit is een van de belangrijkste verschijnselen van onvoorwaardelijk ouderschap.

De rol van vertrouwen in de opvoeding

Een van de belangrijkste aspecten van onvoorwaardelijk ouderschap is het vertrouwen in de innerlijke wijsheid van het kind. Dit is ook een thema dat terugkomt in de beschrijving van Tippi Degré, een meisje dat opgroeide in Afrika en zich van jongs af aan goed kon verstaan met wilde dieren. Volgens de bron is Tippi’s vertrouwen in haar eigen vermogens en haar vermogen om met dieren te communiceren, een bewijs dat kinderen van nature een innerlijk weten hebben. Dit vertrouwen in het kind is een van de kernprincipes van onvoorwaardelijk ouderschap.

In het kinderdagverblijf Toverboom wordt dit vertrouwen ook toegepast. Er wordt aandacht besteed aan het gevoel van veiligheid, liefde en geborgenheid van elk kind. De opvoeders proberen het kind te zien in zijn ware wezen, met zijn kwaliteiten en talenten, en niet alleen als een opsomming van ontwikkelingsbeperkingen. Dit vertrouwen in het kind helpt om een evenwichtige en harmonieuze opvoeding te realiseren, waarin de mens en zijn ontwikkeling als een geheel worden gezien.

Beloningen en straffen in de opvoeding

Een van de belangrijkste kritieken van Alfie Kohn op de traditionele opvoeding is dat het gebruik van beloningen en straffen het kinderen in feite geen echte motivatie geeft. In plaats van te leren omwille van de eigen passie, worden ze gedwongen om te doen wat van hen verwacht wordt. Dit kan leiden tot een verlies van de natuurlijke nieuwsgierigheid en het vertrouwen in de eigen krachten van het kind.

In het boek Punished by Rewards benadrukt Kohn dat belonen en straffen geen blijvend effect hebben op het gedrag van kinderen. Zodra de beloning ophoudt, verdwijnt het aangeleerde gedrag meestal weer. Kinderen vallen sneller terug in oude patronen. Bovendien ondermijnt belonen het enthousiasme en plezier in leren. In plaats daarvan komen angst, schuld en schaamte. Dit is een van de redenen waarom Kohn aangeeft dat het belonen van kinderen in feite een vorm van manipulatie is.

Alternatieven voor belonen en straffen

In plaats van beloningen en straffen, stelt Kohn voor om kinderen te bevestigen in plaats van te belonen. Dit betekent dat het gedrag van het kind wordt beschreven en dat wordt gekeken naar wat het met de ouder doet. Dit is een alternatief voor belonen en kan helpen bij het ontwikkelen van intrinsieke motivatie. In plaats van te reageren op het gedrag, wordt er gekeken naar de behoefte achter het gedrag. Dit is een van de kernprincipes van onvoorwaardelijk ouderschap.

In het kinderdagverblijf Toverboom wordt ook gekeken naar de behoefte van het kind. Er wordt aandacht besteed aan het gevoel van veiligheid, liefde en geborgenheid van elk kind. De opvoeders proberen het kind te zien in zijn ware wezen, met zijn kwaliteiten en talenten, en niet alleen als een opsomming van ontwikkelingsbeperkingen. Dit vertrouwen in het kind helpt om een evenwichtige en harmonieuze opvoeding te realiseren, waarin de mens en zijn ontwikkeling als een geheel worden gezien.

Samenwerking en inspraak

Een van de belangrijkste principes van onvoorwaardelijk ouderschap is de samenwerking met het kind. In plaats van te reageren op het gedrag, wordt er gekeken naar de behoefte achter het gedrag. Dit vereist dat de ouder zich bewust is van de behoeften van het kind en dat er een open communicatie is tussen ouder en kind. Dit is ook een van de kernprincipes van onvoorwaardelijk ouderschap.

In het kinderdagverblijf Toverboom wordt ook gekeken naar de behoefte van het kind. Er wordt aandacht besteed aan het gevoel van veiligheid, liefde en geborgenheid van elk kind. De opvoeders proberen het kind te zien in zijn ware wezen, met zijn kwaliteiten en talenten, en niet alleen als een opsomming van ontwikkelingsbeperkingen. Dit vertrouwen in het kind helpt om een evenwichtige en harmonieuze opvoeding te realiseren, waarin de mens en zijn ontwikkeling als een geheel worden gezien.

Conclusie

Onvoorwaardelijk ouderschap is een opvoedingsstijl die uitgaat van de gedachte dat kinderen van nature een innerlijke motivatie hebben om te leren, te groeien en te ontdekken. In plaats van beloningen of straffen, wordt er gewerkt met samenzwering, empathie en vertrouwen. Dit is een van de kernprincipes van onvoorwaardelijk ouderschap, dat Alfie Kohn in zijn boek Punished by Rewards heeft uitgelegd. In dit artikel is ingegaan op de kernprincipes van onvoorwaardelijk ouderschap, de rol van vertrouwen in de opvoeding, en hoe dit kan worden toegepast in een kinderdagverblijf of opvoedingsproces.

Bronnen

  1. https://kiind.nl/verbeter-de-wereld-luister-naar-de-kinderen/
  2. https://www.babynamen.nl/naam/alfie/
  3. https://kiind.nl/begrenzen-mag-en-moet-soms/
  4. https://kroost.org/jeugd/waarom-we-zelfs-voor-saaie-opdrachten-een-beloning-beter-achterwege-kunnen-laten/
  5. https://mamaliefde.nl/opvoeden-zonder-straffen-en-belonen-unconditional-parenting/
  6. https://www.kdvtoverboom.nl/visie/
  7. https://openalfie.nl/nl
  8. https://www.moviemeter.nl/film/19619
  9. https://kroost.org/je-eigen-ontwikkeling/onvoorwaardelijk-ouderschap-het-nieuwe-opvoeden/
  10. https://www.hetbontehuis.nl/artikel/opvoeden-zonder-straffen-en-belonen
  11. https://www.filmtotaal.nl/film/502

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven