Arjen van Alphen en de Roedelmethode bij het opvoeden van honden
juli 5, 2025
De opvoeding van kinderen is een complexe taak waarbij zowel de persoonlijke ontwikkeling van het kind als de rol van de ouder centraal staan. In Haarlem zijn er diverse instellingen en praktijken die ouders ondersteunen bij het omgaan met bijzonder gedrag en het opvoeden van kinderen. Deze artikelen geven een overzicht van de beschikbare hulp en adviezen, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.
In Haarlem zijn er meerdere organisaties en praktijken die zich richten op het begeleiden van kinderen en ouders bij het omgaan met bijzonder gedrag, zoals driftbuien, ongehoorzaamheid en emotionele problemen. De bronnen laten zien dat er sprake is van een breed aanbod aan opvoedingsondersteuning, kindertherapie, en trainingen voor ouders. De nadruk ligt op het begrijpen van gedrag, het aanleren van effectieve opvoedstrategieën en het aanbieden van professioneel advies. In dit artikel worden de belangrijkste thema’s en aanbiedingen besproken, met aandacht voor de rol van ouders, de bijdrrage van professionals en de beschikbare hulpmiddelen.
Een van de belangrijkste bronnen van hulp is het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Haarlemmermeer. Hier kunnen ouders terecht met vragen over opvoeding, inclusief het omgaan met bijzonder gedrag. De CJG biedt advies, voorlichting en kortdurende begeleiding aan ouders en kinderen. Tijdens contactmomenten wordt de ontwikkeling van het kind gevolgd, en wordt er advies gegeven over gezond opgroeien. Ook wordt er ondersteuning geboden bij problemen rond scheiding, faalangst en pubers.
Daarnaast biedt het Adviesbedrijf een bredere aanpak van advies, waarbij de nadruk ligt op het verkrijgen van waardevolle inzichten en het begeleiden bij het nemen van beslissingen. Professioneel advies wordt gegeven door personen met expertise in een specifiek vakgebied. Dit kan helpen bij het identificeren van de beste strategieën en het nemen van weloverwogen beslissingen.
Bij het omgaan met bijzonder gedrag, zoals driftbuien of ongehoorzaamheid, is het belangrijk om het gedrag te begrijpen en te leren omgaan met de oorzaken. De PIT-coaches helpen kinderen zichzelf beter te leren begrijpen en te leren hoe ze met hun gevoelens omgaan. Ze werken samen met scholen en ouders om een plan van aanpak te maken. Dit plan bevat informatie over de sterke punten van het kind en de kanten waarin het nog kan groeien.
De PIT-coaches werken samen met onderzoekers van de Universiteit Leiden om te onderzoeken hoe kinderen sociaal kunnen leren. Het onderzoek is op school en wordt verspreid over 2 of 3 schooldagen. Er wordt geen diagnose gesteld, maar er wordt gekeken naar de sterke kanten van het kind en de kanten waarin het nog kan groeien.
In Haarlem zijn er meerdere praktijken die kindertherapie aanbieden, zoals de Kindertherapie Haarlem en de Praktijk Ayudante. Deze praktijken bieden kortdurende, laagdrempelige psychotherapie aan voor kinderen van 8 tot 18 jaar. Daarnaast wordt er advies- en opvoedondersteuning gegeven aan ouders/verzorgers.
Kindertherapie richt zich op het helpen van kinderen bij het omgaan met emotionele problemen, zoals angst, stress en zelfvertrouwensproblemen. De therapie is gericht op het helpen van het kind om grip te krijgen op zijn leven. Spelenderwijs en afgestemd op de belevingswereld van het kind helpen de kinderen in 5 tot 15 individuele sessies zelf oplossingen te vinden voor de dingen die er in hun leven spelen.
Voor ouders die hulp zoeken bij het omgaan met hun kinderen, zijn er verschillende trainingen en workshops beschikbaar. De cursus “Opvoeden & Zo” leren ouders van kinderen van ongeveer 0-12 jaar zes belangrijke vaardigheden die het opvoeden leuker en makkelijker maken. Hierin worden onderwerpen behandeld zoals het geven van positieve aandacht, het stellen van regels en het corrigeren van gedrag.
De cursus “Puber & Zo” is gericht op het omgaan met de puberteit. De cursus legt uit wat de puberteit inhoudt en hoe ouders hier mee om kunnen gaan. Er wordt gekeken naar de veranderingen die plaatsvinden en hoe ouders hun kind kunnen ondersteunen.
Daarnaast zijn er ook workshops beschikbaar voor het omgaan met rivaliteit tussen broers en zussen. Deze workshops leren ouders praktische en direct toepasbare vaardigheden, zoals het bepalen van de rol van de ouder bij ruzies en het ondersteunend zijn van elk kind.
Er zijn verschillende vormen van begeleiding bij het opvoeden van je kinderen en deze kunnen per gemeente verschillen. Bijvoorbeeld, het programma “Positief Opvoeden (Triple P)” biedt adviesgesprekken, cursussen en meer voor alle ouders met kinderen van alle leeftijden. Ook het programma “Instapje” biedt huisbezoeken voor ouders met een kind van 1 jaar, waarbij spelen met je kind centraal staat.
Daarnaast zijn er programma’s zoals “Home-Start” en “Home-Start+”, die huisbezoeken door een ervaren vrijwilliger bieden om het zelfvertrouwen bij ouders te vergroten. Deze programma’s zijn gericht op ouders met kinderen van 6 jaar of jonger, respectievelijk 7 tot 14 jaar.
In Haarlem zijn er diverse organisaties en praktijken die ouders ondersteunen bij het omgaan met bijzonder gedrag en het opvoeden van kinderen. De nadruk ligt op het begrijpen van gedrag, het aanleren van effectieve opvoedstrategieën en het aanbieden van professioneel advies. De beschikbare hulpmiddelen omvatten kindertherapie, trainingen voor ouders en begeleiding bij het opvoeden. De samenwerking tussen ouders, scholen en professionals is belangrijk om het optimale voordeel te bieden aan het kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet