logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Omgaan met Klachten in de Kinderopvang: Rechten en Procedures voor Ouders en Opvang

De kwaliteit van kinderopvang is essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Echter, ondanks de inspanningen van opvangorganisaties, kunnen er situaties ontstaan waarin ouders ontevreden zijn over de geboden dienstverlening. Dit artikel biedt een overzicht van de procedures en rechten met betrekking tot klachten in de kinderopvang, gebaseerd op beschikbare informatie en richtlijnen.

Klachtenprocedures en Wettelijke Verplichtingen

Houders van kindercentra en gastouderbureaus zijn wettelijk verplicht om een klachtenregeling te hebben en jaarlijks een verslag te maken van ontvangen klachten. Deze verplichting, vastgelegd in artikel 1.57b van de Wet kinderopvang, is bedoeld om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen en te verbeteren. Er bestaat echter onduidelijkheid over de precieze invulling van deze wettelijke eisen, met name over welke klachten en geschillen in het jaarlijks verslag moeten worden opgenomen en op welk niveau dit verslag moet worden gemaakt.

Een gezamenlijke uitleg van branchepartijen is opgesteld om deze onduidelijkheden weg te nemen en houders te helpen bij het inrichten van hun klachtenprocedure en het opstellen van hun klachtenverslag. Het doel is kwaliteitsverbetering en kwaliteitsbehoud binnen de sector.

Wanneer een Klacht Indienen?

Ouders kunnen een klacht indienen bij de kinderopvang in verschillende situaties. Voorbeelden van klachten die behandeld kunnen worden zijn: de uitvoering van de overeenkomst, veranderingen in de overeenkomst, opzegging of annulering van de overeenkomst en de bijbehorende kosten, de kwaliteit van de opvang, de kosten van de opvang en opvangtijden. Een specifieke klacht kan betrekking hebben op de manier waarop een incident is afgehandeld, zoals een melding van pijn veroorzaakt door een invaller.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het niet altijd eenvoudig is om tot een oplossing te komen. In sommige gevallen reageren opvangorganisaties niet direct op klachten, wat frustratie bij ouders kan veroorzaken. Het is raadzaam om in dergelijke gevallen contact op te nemen met de locatiemanager of de organisatie waaronder de kinderopvang valt, en te informeren naar de geldende klachtenprocedure.

Verschillende Mogelijkheden voor Klachtindiening

Er zijn verschillende manieren om een klacht in te dienen:

  • Direct bij de kinderopvang: Dit is de eerste stap. Bespreek de klacht rechtstreeks met de pedagogisch medewerker, de locatiemanager of de directie van de kinderopvang.
  • Geschillencommissie Kinderopvang: Als het niet lukt om tot een oplossing te komen met de kinderopvang, kan men zich wenden tot de Geschillencommissie Kinderopvang. Deze commissie behandelt klachten over de dienstverlening van kinderopvangorganisaties. De commissie kan klachten behandelen over de uitvoering van de overeenkomst, kosten, kwaliteit van de opvang en opvangtijden.
  • GGD: De GGD is geen klachtencommissie, maar kan wel worden ingeschakeld als er zorgen zijn over de kwaliteit van de kinderopvang of als er sprake is van een schending van wettelijke eisen. De GGD voert inspecties uit en kan optreden bij tekortkomingen.
  • Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin): In Vlaanderen kan men klachten over de zorg van het kind of de kwaliteit van de opvang melden bij het Agentschap Opgroeien.

Continue Screening en Veiligheid

Om de veiligheid van kinderen in de kinderopvang te waarborgen, worden personen die in de kinderopvang werken of daar vaak aanwezig zijn, continu gescreend. Dit houdt in dat er doorlopend wordt gecontroleerd of er sprake is van strafbare feiten die de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in gevaar kunnen brengen.

Recentelijk is een fout ontdekt in de software die gebruikt wordt voor deze screening, waardoor de beoordeling van signalen over mogelijke misdrijven niet altijd goed is verlopen. Er is direct actie ondernomen om de software te repareren en de beoordelingen alsnog uit te voeren. Kinderopvangorganisaties worden geïnformeerd als er een risico voor de veiligheid van kinderen wordt geconstateerd.

Financiële Aspecten en Toeslagen

De kosten van kinderopvang kunnen een aanzienlijke financiële last vormen voor ouders. Het kabinet heeft extra middelen uitgetrokken om de kinderopvang in 2025 goedkoper te maken voor een groot deel van de werkende ouders. Gezinnen met een inkomen tussen ongeveer € 29.400 en € 159.200 krijgen een groter deel van de kosten vergoed. De kinderopvangtoeslag wordt verhoogd, wat resulteert in lagere kosten voor ouders.

Daarnaast zijn er subsidies beschikbaar voor kinderopvang die voldoet aan bepaalde voorwaarden, zoals subsidies voor inclusieve opvang en ruimere openingsmomenten. In Vlaanderen zijn er subsidies van Agentschap Opgroeien (Kind & Gezin) beschikbaar, gekoppeld aan opdrachten en voorwaarden.

Gezondheid en Besmettelijke Ziekten

In de kinderopvang komen kinderen met verschillende gezondheidsproblemen en besmettelijke ziekten in contact met elkaar. Het is belangrijk om te weten hoe om te gaan met deze situaties.

  • Schurft: Schurft is een huidziekte die besmettelijk is. Kinderen met schurft kunnen gewoon naar de kinderopvang, tenzij de huisarts anders adviseert.
  • Coeliakie: Kinderen met coeliakie moeten een glutenvrij dieet volgen. Het is belangrijk dat de kinderopvang hier rekening mee houdt en glutenvrije maaltijden en snacks aanbiedt.
  • Krentenbaard: Krentenbaard komt veel voor bij kinderen onder de drie jaar. Kinderen met krentenbaard die zich goed voelen, kunnen gewoon naar de kinderopvang.
  • Waterpokken: Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Ze kunnen wel naar de kinderopvang, maar het is belangrijk om dit te melden aan de pedagogisch medewerker.
  • Hand-voet-mondziekte: Kinderen met hand-voet-mondziekte die zich goed voelen, kunnen gewoon naar de kinderopvang.

In geval van besmettelijke ziekten is het belangrijk om de pedagogisch medewerker of de leerkracht te informeren, zodat zij andere ouders kunnen waarschuwen.

Kindratio en Capaciteit

De kindratio, het aantal kinderen per begeleider, is een belangrijke factor in de kwaliteit van de kinderopvang. In Vlaanderen gelden specifieke kindratio's voor gezinsopvang en groepsopvang, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Organisatoren van groepsopvang die de nieuwe kindratio tussen 2024 en 2026 al realiseren, kunnen in aanmerking komen voor een extra subsidie.

Conclusie

Klachten in de kinderopvang komen voor en het is belangrijk dat ouders weten welke rechten zij hebben en welke procedures zij kunnen volgen. De wettelijke verplichtingen voor kinderopvangorganisaties, zoals het hebben van een klachtenregeling en het jaarlijks rapporteren over klachten, zijn bedoeld om de kwaliteit van de opvang te waarborgen. Ouders kunnen hun klachten indienen bij de kinderopvang zelf, de Geschillencommissie Kinderopvang, de GGD of het Agentschap Opgroeien. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan de veiligheid van kinderen door middel van continue screening van personeel en het nemen van maatregelen bij besmettelijke ziekten. Door een open communicatie en een constructieve aanpak kunnen klachten in de kinderopvang effectief worden opgelost, ten behoeve van zowel ouders als kinderen.

Bronnen

  1. VNG
  2. Ouders.nl Forum
  3. Vlaio
  4. Villa Valentijn Middelburg
  5. GGD Brabant-Zuidoost
  6. Klacht.nl
  7. BOinK
  8. Kinderopvangtotaal
  9. Thuisarts.nl - Schurft
  10. VRT Nieuws
  11. Thuisarts.nl - Coeliakie
  12. Rijksoverheid
  13. RIVM - Krentenbaard
  14. RIVM - Waterpokken
  15. RIVM - Hand-voet-en-mondziekte

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven