logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Advies bij opvoeding en bijzonder gedrag

Advies bij opvoeding en bijzonder gedrag is een belangrijk thema voor ouders, opvoeders en gezondheidsprofessionals. In de bronnen wordt uitgegeleid hoe je met kinderen omgaat die bijzonder gedrag vertonen, en welke hulp en ondersteuning je als ouder kunt krijgen. In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste principes en aanbevelingen die in de bronnen worden genoemd.

Ondersteuning bij opvoeding

Bij het opvoeden van kinderen kan het soms nodig zijn om professionele ondersteuning in te winnen. Dit kan variëren van advies over het omgaan met bepaalde gedragstypes tot intensieve hulp bij ernstige gedragsproblemen. In de bronnen wordt uitgelegd hoe je op zoek kunt gaan naar deze hulp en welke organisaties je kunt raadplegen.

Hulp van een professionele opvoedexpert

Een van de bronnen benadruit dat je bij De Opvoedzaak terecht kunt voor advies en begeleiding bij opvoedvragen. Hier wordt samen met een ervaren pedagoog gekeken naar de oorzaak van het gedrag van je kind en wordt er naar gekeken naar oplossingen die passen bij jouw situatie. Dit is een voorbeeld van hoe professionele ondersteuning kan worden ingezet bij moeilijke opvoedvragen.

Advies bij opvoedproblemen

Voor advies bij opvoedproblemen kun je terecht bij verschillende organisaties. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij een jeugd- of wijkteam van je gemeente, bij welzijnsinstellingen en maatschappelijk werk, of bij een deskundige op het gebied van opgroeien en opvoeden. Ook zijn er lokale organisaties zoals het Opvoedbureau, het Steunpunt Opvoeding en de Opvoedwinkel die je kunnen helpen bij opvoedvragen.

Opvoeding zonder straffen

Een belangrijk thema in de bronnen is het opvoeden zonder straffen. Dit houdt in dat je kinderen niet straft, maar hen helpt om zelf verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken. In plaats van te straffen, wordt er gekeken naar het gedrag en wordt er oplossingen gezocht die passen bij het kind en de situatie.

Uitleg geven in plaats van straffen

In een van de bronnen wordt uitgelegd dat je kinderen beter kunt begeleiden door hen van tevoren te vertellen waarom bepaald gedrag (on)wenselijk is. Bijvoorbeeld, als je kind zonder jas naar school wil, leg je uit dat het buiten koud is en dat het kind waarschijnlijk erg koud zal krijgen. Hierdoor leert het kind verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken. Als het kind dan toch kiest voor iets anders dan wat jij aanraadde, merkt het kind snel genoeg dat jouw advies wel goed bedoeld was.

Negatief gedrag begeleiden

In een andere bron wordt benadrukt dat je kinderen kunt begeleiden bij negatief gedrag. In plaats van te straffen, kun je hen ondersteunen om zich beter te gedragen. Dit doe je door rustig uit te leggen wat hij of zij anders kan doen, door de situatie te veranderen of door hulp te bieden. Als je tegelijkertijd ook negatieve emoties erkent, zal dit goed werken. Geef hulp en suggesties op een respectvolle, ondersteunende manier.

Opvoedingstechnieken

In de bronnen wordt ook uitgelegd wat de belangrijkste opvoedingstechnieken zijn. Deze technieken zijn gericht op het versterken van de positieve kanten van het gedrag van kinderen en het aanpakken van negatief gedrag.

Een positief pedagogisch groepsklimaat

In een van de bronnen wordt uitgelegd dat een positief pedagogisch groepsklimaat belangrijk is om tot leren te komen. Dit betekent dat je kinderen moet begeleiden en ondersteunen, zodat ze zich veilig en comfortabel voelen. Hierdoor kan het kind zich beter richten op het leren en ontwikkelen van vaardigheden.

Technieken om gedragsproblemen te verminderen

In een andere bron wordt uitgelegd dat er verschillende opvoedingstechnieken zijn die gericht zijn op het verminderen van gedragsproblemen. Deze technieken kunnen helpen bij het aanpakken van problemen die het gedrag van het kind beïnvloeden. Hierbij wordt gebruikgemaakt van technieken uit de gedragstherapie, zoals het aanleren van positieve gedragswijzigingen en het aanbieden van ondersteuning bij het oplossen van problemen.

Invloed van ouders, sociale omgeving en leefsituatie

De opvoeding van kinderen is niet alleen afhankelijk van de ouders, maar ook van de sociale omgeving en de leefsituatie. In de bronnen wordt uitgelegd dat de invloed van ouders, sociale omgeving en leefsituatie belangrijk is voor de ontwikkeling van het kind.

Invloed van ouders

De invloed van ouders is groter dan je denkt. Je leert jouw kind normen en waarden aan die voor jou belangrijk zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven: je kind ziet namelijk jouw gedrag, denkt dat het zo hoort en doet dit na.

Invloed van de sociale omgeving

Al op jonge leeftijd komt jouw kind in aanraking met leeftijdsgenoten, bijvoorbeeld bij de kinderopvang of speeltuin. Op latere leeftijd wordt de invloed hiervan nog groter. Je kind wil bijvoorbeeld onderdeel zijn van een groep, en voelt groepsdruk. Daarnaast spelen familieleden, kennissen en leraren een belangrijke rol. Wat je kind leert op school (en later op het werk), is belangrijk voor zijn ontwikkeling.

Invloed van de leefsituatie

De plek waar je kind opgroeit én de leefsituatie zijn beiden belangrijk. Het kan verschil uitmaken als je kind opgroeit in de stad, of juist op het platteland. En of je kind in een veilige, stabiele omgeving opgroeit, of juist niet.

Belangrijke principes bij opvoeding

In de bronnen wordt uitgelegd dat er vijf basisprincipes zijn bij opvoeden. Deze principes zijn voor ieder kind belangrijk.

Een veilige, stimulerende omgeving

Iedere opvoeding begint met het creëren van een veilige thuishaven. Dit betekent dat je jouw kind zowel fysiek als mentaal uitdaagt, maar wel in een veilige omgeving. Je zorgt bijvoorbeeld dat giftige schoonmaakmiddelen niet in het zicht staan, en dat je kind niet zomaar van de trap kan vallen. Daarnaast let je op wat jouw kind kan, en zorg je ervoor dat je speelgoed hebt dat daarbij past.

Laten leren door aanmoedigingen

Je moedigt je kind aan om zelf te leren. Ook stimuleer je het gedrag dat je graag wilt zien. Je laat bijvoorbeeld zien hoe het moet: dan kan je kind het daarna zelf proberen. En als het dan fout gaat, is dat nog geen probleem. Fouten maken hoort erbij.

Een aansprekende discipline hanteren

Je spreekt je kind aan op bepaalde afspraken en grenzen. Vervolgens grijp je in als het even misgaat. Een regel kan zoiets simpels zijn als ‘eten en drinken mag alleen aan tafel.’ Het is belangrijk om de afspraken telkens te herhalen.

Realistische verwachtingen hebben

Het is de bedoeling dat je niet teveel, maar ook niet te weinig verwacht. Het gaat erom dat je rekening houdt met de manier en het tempo waarop jouw kind zich ontwikkelt. Dit is bij ieder kind anders.

Goed op je zelf letten

Het is belangrijk dat je als ouder goed voor jezelf zorgt. Hoe het met jou gaat, heeft invloed op de opvoeding van je kind. Je moet ervoor zorgen dat je zelf ook goed functioneert, zodat je je kind goed kunt begeleiden.

Samenwerking met hulpverleners

Bij het opvoeden van kinderen die bijzonder gedrag vertonen, is het belangrijk om samen te werken met hulpverleners. In de bronnen wordt uitgelegd hoe je met hulpverleners kunt omgaan en welke stappen je kunt ondernemen.

Professionele hulp en advies

Als je kind ernstige gedragsproblemen heeft, kun je professionele hulp krijgen. Dit kan variëren van advies over het omgaan met bepaalde gedragstypes tot intensieve hulp bij ernstige gedragsproblemen. In de bronnen wordt uitgelegd hoe je op zoek kunt gaan naar deze hulp en welke organisaties je kunt raadplegen.

Samenwerking met hulpverleners

Bij het opvoeden van kinderen die bijzonder gedrag vertonen, is het belangrijk om samen te werken met hulpverleners. In de bronnen wordt uitgelegd hoe je met hulpverleners kunt omgaan en welke stappen je kunt ondernemen.

Conclusie

In dit artikel hebben we een overzicht gegeven van de belangrijkste principes en aanbevelingen die in de bronnen worden genoemd. Deze principes zijn gericht op het begeleiden van kinderen met bijzonder gedrag en het bieden van ondersteuning bij opvoedproblemen. De kern van de opvoeding ligt in het creëren van een veilige, stimulerende omgeving en het aanpakken van negatief gedrag. Bijkomend is het belangrijk om professionele ondersteuning in te winnen bij moeilijke opvoedvragen. Door samen te werken met hulpverleners en de juiste opvoedingstechnieken toe te passen, kun je je kind helpen om zich veilig en comfortabel te voelen in de wereld om hen heen.

Bronnen

  1. De Opvoedzaak
  2. Psycholoog Goed Opvoeden zonder Straffen
  3. Wat is een advies
  4. Nederlands Jeugdinstituut: Gedragsproblemen
  5. Regelhulp: Ondersteuning bij opvoeding
  6. Nederlands Jeugdinstituut: Opvoeden en ouderschap
  7. Richtlijnen Jeugdhulp: Ernstige gedragsproblemen
  8. Brain Balance Instituut: Inspiratiesessie opvoeding
  9. De Psycholoog: Opvoeding
  10. Nederlands Jeugdinstituut: Belangrijk bij opvoeden
  11. Balans Digitaal: Ouderschap in balans
  12. Sociale Kaart Nederland: Opvoeding en opgroei

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven