logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Wat betekent adaptief opvoeden precies?

Adaptief opvoeden is een begrip dat steeds vaker gebruikt wordt in het onderwijs en de opvoeding. Het begrip is echter niet altijd duidelijk of eenduidig. In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt het begrip ‘adaptief’ vaak geassocieerd met het aanpassen van gedrag, manieren van omgaan of opvoedingsstijlen aan de situatie. In het onderwijs is het begrip ‘adaptief’ vaak verbonden met het aanpassen van leeromgevingen aan de individuele behoeften van leerlingen. In dit artikel wordt uitgelegd wat het begrip ‘adaptief opvoeden’ betekent, op basis van de beschikbare bronnen.

Wat is adaptief opvoeden?

Het begrip ‘adaptief’ komt van het Latijnse woord adaptare, wat ‘aanpassen’ betekent. In de praktijk betekent dit dat je je gedrag of je manier van omgaan aanpast aan de situatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je je opvoedingsstijl aanpast aan de behoeften van je kind, of dat je je manier van lesgeven aanpast aan de leerbehoeften van leerlingen. Adaptief opvoeden betekent dus niet dat je alles blijft doen zoals je dat gewend bent, maar dat je bewust kiest voor een aanpassing als dat nodig is.

In de context van opvoeding en onderwijs wordt het begrip ‘adaptief’ vaak gebruikt om te verwijzen naar een benadering waarbij de leerling centraal staat. Het gaat erom dat de leerling op de manier en op het tempo leert die het beste bij hem of haar past. Dit kan zowel op het gebied van het leren als op het gebied van het gedrag gebeuren.

Adaptief opvoeden in de praktijk

In de bronnen wordt het begrip ‘adaptief opvoeden’ vaak geassocieerd met het aanpassen van je opvoedingsstijl aan de situatie. Zo is er sprake van ‘contextbewustzijn’, waarbij een ouder zijn aanpak aanpast aan de omstandigheden. Bijvoorbeeld, een kind heeft op de eerste schooldag andere behoeften dan tijdens een rustige vakantie thuis. Het vermogen om je aanpak te veranderen is cruciaal in adaptief opvoeden.

In het onderwijs wordt het begrip ‘adaptief’ vaak gebruikt om te verwijzen naar het aanpassen van het onderwijs aan de individuele behoeften van leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat de leerkracht de lesstof aanpast aan het niveau van de leerling, of dat er gebruik wordt gemaakt van verschillende leermiddelen die aansluiten bij de interesses en leerstijlen van de leerlingen. Adaptief onderwijs staat dus centraal op de leerling, en het is bedoeld om de leerervaring te personaliseren.

De drie basisvaardigheden bij adaptief opvoeden

In een aantal bronnen wordt aangegeven dat bij adaptief opvoeden drie basisvaardigheden belangrijk zijn: relatie, competentie en autonomie. Deze drie elementen spelen een rol in het ontwikkelen van een actieve en gemotiveerde leerhouding van het kind.

Relatie betekent dat de leerling zich veilig voelt bij de leerkracht en dat er een positieve relatie is tussen leerkracht en leerling. Deze relatie is essentieel voor het gevoel van veiligheid en het aanboren van een positieve leeromgeving.

Competentie gaat over het gevoel dat het kind kan wat het moet doen. Dit gevoel wordt gesteund door het herhalen van taken en het geven van positieve feedback. Dit helpt het kind om zelfvertrouwen op te bouwen.

Autonomie is het vermogen om zelfstandig te leren en verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leerproces. Dit gebeurt door leerlingen de kans te geven zelf te kiezen welke onderwerpen ze willen bestuderen en op welke manier.

Adaptief opvoeden versus traditioneel opvoeden

In tegenstelling tot traditioneel opvoeden, waarbij de leerkracht de lesstof op een gestandaardiseerde manier aangeeft, richt adaptief opvoeden zich op de individuele behoeften van de leerling. Dit betekent dat er meer ruimte is voor differentiatie en persoonlijke betrokkenheid. De leerkracht kan hierbij gebruikmaken van technologie en andere methoden om de leerervaring aan te passen aan de individuele leerling.

In het traditionele onderwijs is er vaak weinig ruimte voor differentiatie, terwijl adaptief onderwijs hier juist op gericht is. Dit kan leiden tot een betere leerervaring en meer motivatie bij leerlingen. Het maakt ook gebruik van technologie en software, die het mogelijk maken om het leerproces van elke leerling nauwkeurig te volgen en individuele aanpassingen te maken.

De voordelen van adaptief opvoeden

Er zijn meerdere voordelen van adaptief opvoeden. Enerzijds wordt het leerproces beter afgestemd op de individuele behoeften van de leerling. Dit zorgt ervoor dat leerlingen de stof beter begrijpen en dat het leerproces minder frustrerend is. Anderzijds stimuleert adaptief opvoeden ook zelfstandig leren en motivatie. Door de keuzevrijheid die adaptief opvoeden biedt, worden leerlingen aangemoedigd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Ze kunnen zelf bepalen welke onderwerpen ze willen bestuderen en op welke manier. Dit vergroot hun betrokkenheid en motivatie, wat resulteert in een betere leerervaring.

Kritiek op adaptief opvoeden

Hoewel adaptief opvoeden veel voordelen heeft, is er ook kritiek op. In een aantal bronnen wordt aangegeven dat er te weinig wetenschappelijk onderzoek is dat laat zien dat deze onderwijsfilosofie goede leerresultaten oplevert. Hierdoor is er ook stevige kritiek op deze onderwijsvernieuwing door deskundigen die stellen dat grootschalige onderwijsvernieuwingen evidence-based dienen te zijn.

Conclusie

Adaptief opvoeden is een benadering waarbij de leerling centraal staat en het onderwijs wordt afgestemd op de individuele behoeften van de leerling. Het begrip ‘adaptief’ betekent dat je je manier van omgaan aanpast aan de situatie. In het onderwijs wordt het begrip vaak gebruikt om te verwijzen naar het aanpassen van het onderwijs aan de leerbehoeften van leerlingen. De drie basisvaardigheden bij adaptief opvoeden zijn relatie, competentie en autonomie. Deze elementen spelen een rol in het ontwikkelen van een actieve en gemotiveerde leerhouding van het kind. Adaptief opvoeden heeft voordelen, maar er is ook kritiek op de methode.

Bronnen

  1. Adaptief onderwijs
  2. Adaptief ouderschap
  3. Adaptief onderwijs
  4. Wat is adaptief onderwijs?
  5. De betekenis van adaptief
  6. Adaptief onderwijs: wat houdt dat eigenlijk in?
  7. Adaptief onderwijs
  8. Adaptief onderwijs
  9. Adaptief onderwijs: Betekenis en effectiviteit
  10. Adaptief behandelen op school

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven