Baby opvoeden: Tips en aanpak voor een veilige en gezonde ontwikkeling
juli 5, 2025
De opvoeding van kinderen is een samenspel tussen ouders, leraren en andere betrokkenen. In het kader van de opvoeding in de kleutergroep en basisschool speelt de betrokkenheid van ouders een cruciale rol. De samenwerking tussen ouders en leraren is van groot belang voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. In dit artikel zullen we aandacht besteden aan de verschillende manieren waarop ouders betrokken kunnen zijn bij de school, de belangrijkheid van communicatie tussen ouders en leraren, en hoe samenwerking kan bijdragen aan een goede opvoeding.
Een van de belangrijkste aspecten van ouderbetrokkenheid is de samenwerking tussen ouders en leraren. Deze samenwerking is van groot belang voor het goed functioneren van de opvoeding. Zo kunnen ouders en leraren samen naar richting zoeken bij actuele zaken, zoals bijvoorbeeld mediaopvoeding. In de praktijk zien we dat er diverse uitwerkingen zijn, zoals gespreksochtenden voor moeders, lezingen voor ouders, literatuurtips, en opvoedkringen. Deze initiatieven helpen bij het opbouwen van een beter begrip tussen ouders en leraren. De ontmoeting tussen ouders en leraren, maar ook tussen ouders onderling, zorgt vaak voor (meer) verbondenheid en geeft ouders het gevoel dat ze er niet alleen voor staan.
Communicatie tussen ouders en leraren is van groot belang. Beiden moeten elkaar informeren over belangrijke zaken rondom het kind. Wat is het belangrijk als de leraar weet welke aanpak werkt bij het kind, of er sprake is van ziekte, of van problemen in de thuissituatie. Andersom is het fijn als leraren signalen doorgeven die vragen oproepen. Bijvoorbeeld als een leerling vaak moe is. Tijdens gesprekken kunnen zeker ook wezenlijke onderwerpen aan bod komen. Zo vroeg een ouder op huisbezoek mij hoe ik (in een kleutergroep) sprak over het onweer. Haar dochter had daarover van andere kleuters heel nare, dreigende woorden gehoord die haar bang gemaakt hadden richting God. Een andere ouder vroeg mij eens naar een verantwoorde kinderbijbel. Heel mooi als er zo samen in vertrouwen over diverse onderwerpen gesproken kan worden.
Ouders en leraren kunnen ook samenwerken rondom het leren. Op een school lopen vaak ouders rond die allerlei klusjes doen op vrijwillige basis, van luizenmoeders tot biebmoeders en van klusvaders tot vaders die kinderen vervoeren tijdens een excursie. Men leert elkaar hierdoor steeds beter kennen en zo wordt er aan een goede relatie gewerkt tussen school en thuis. Dit kan trouwens ook een heel mooie mogelijkheid bieden voor ouders die hun kinderen door soms heel verschillende omstandigheden niet naar een christelijke school kunnen sturen. Een mooi voorbeeld hierbij is een ouder die zich op een openbare school aanboort om te helpen met de voorbereiding van een christelijk feest en zo deze viering toch iets meer diepgang kon geven.
Ten slotte kunnen ouders ook nog op een ander niveau een rol spelen in de school door zitting te nemen in een bestuur of medezeggenschapsraad. Helaas ben ik ook wel situaties tegengekomen waarin dat vertrouwen er niet was en kinderen de dupe werden van miscommunicatie. Leraren zijn soms bang voor ouders, en andersom komt het ook voor. Men ervaart elkaar als bedreigend. Wat vaak helpt is om te beseffen dat je beiden je eigen verantwoordelijkheid hebt voor het kind. En vervolgens naast elkaar gaat staan om het goede voor het kind te zoeken. Een mooie vraag als er bijvoorbeeld sprake is van gedragsproblemen op school, is om aan de ouders te vragen of ze het gedrag herkennen. Dan ontstaan er vaak mooie gesprekken en kan er doorgevraagd worden. Als er sprake van herkenning is, kunnen er bijvoorbeeld tips uitgewisseld worden betreffende de omgang met het kind. Dit is ook de reden dat scholen steeds vaker aan het begin van het jaar “luistergesprekken” inplannen. Ouders worden uitgenodigd om aan de leraren te vertellen wie hun kind is en wat het nodig heeft. Dit gesprek biedt vaak een mooi begin van een goede samenwerking voor de rest van het schooljaar.
Een ander punt dat ik aan wil stippen is de doopbelofte. Ouders hebben beloofd aan God om hun kinderen onderwijs te geven en daarbij ook anderen in te schakelen. Samen zoeken ze het goede voor de kinderen. Het zijn hun kinderen. Dit dienen leerkrachten ook te beseffen in hun omgang met de ouders en de kinderen. De eindverantwoordelijkheid van de opvoeding ligt bij de ouders. En ten diepste zijn de kinderen zelfs ‘leenpanden’. Ze behoren de Heere toe, Hij heeft er recht op dat ze Hem gaan dienen in hun leven.
Via Paulus krijgen we ook onderwijs van de Heere. In Efeze 6:1-4 lezen we hoe ouders en kinderen met elkaar om moeten gaan. Van de ouders wordt verwacht dat ze hun kinderen onderwijs geven. Het doel van al het onderwijs, thuis, in de kerk en op school wordt kernachtig verwoord in Psalm 78:7: “En dat zij hun hoop op God zouden stellen, en Gods daden niet vergeten, maar Zijn geboden bewaren.” Wat is het een vurig verlangen van gelovige ouders dat hun kinderen de Heere Jezus leren kennen als hun Zaligmaker en in hun leven dit laten zien.
Een ding wat mij diep geraakt heeft in het onderwijs was het gesprek met een vader. Een eenvoudige, hardwerkende man die voor zijn werk vroeg op moest. Hij vertelde mij tijdens een huisbezoek: “Juf, maar ik ga eerst op m’n knieën hoor. En dan bid ik voor mijn kinderen, en ook voor u!” En hij was trouw, elke morgen om half 4 bad deze man voor mij. Of de Heere me wilde helpen bij het vertellen uit de Bijbel en bij het lesgeven aan zijn kinderen.
Ouders staan er gelukkig niet alleen voor om de opvoeding in praktijk te brengen. Dit gebeurt in de gemeenschap waarin kerk en school en vaak ook de buurt een rol spelen. Elk op de eigen manier, met verschillende verantwoordelijkheden die helder moeten zijn voor alle betrokkenen om misverstanden te voorkomen.
Samenwerking tussen ouders en leraren is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Ouders en leraren moeten elkaar informeren over belangrijke zaken rondom het kind, en samenwerking is van groot belang. De betrokkenheid van ouders in de school is van belang voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Ouders kunnen ook meewerken aan het leren, en kunnen zich inzetten voor het opbouwen van een betere relatie tussen school en thuis. Bovendien is de samenwerking tussen ouders en leraren van groot belang voor het opbouwen van een goede opvoeding. Ouders en leraren moeten elkaar in de gaten houden en samenwerken om het beste voor de kinderen te realiseren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet