Kauwen bij baby’s: Wat ouders moeten weten
juli 5, 2025
De documentaire Three Identical Strangers is een schokkend verhaal over drie broers die bij hun geboorte van elkaar gescheiden werden en jaren later, zonder dat zij of hun adoptieouders daarvan op de hoogte waren, opnieuw met elkaar in contact kwamen. Het verhaal van Bobby, Eddy en David wordt geassocieerd met een psychologisch onderzoek dat gericht was op het debat over nature versus nurture: wordt de ontwikkeling van een mens bepaald door aanleg (genen) of door opvoeding en leefomgeving? In dit artikel worden de feiten van de documentaire en het onderzoek dat erachter zat besproken, met een nadruk op de gevolgen voor de kinderen, de ethiek van het onderzoek en het belang van opvoeding in de ontwikkeling van jonge kinderen.
Bobby Shafran, Eddy Galland en David Kellman groeiden op in drie verschillende gezinnen, zonder van elkaars bestaan te weten. Ze werden als baby’s gescheiden en geadopteerd door verschillende gezinnen. Pas op hun negentiende ontdekten ze per toeval dat ze eeneiige drielingen waren. Hun hereniging leek op het eerste gezicht als een sprookje, maar het bleek een nachtmerrie. De broers werden zonder hun toestemming gebruikt als proefpersonen in een experiment dat gericht was op het onderzoeken van de invloed van genetica en opvoeding op het gedrag van mensen.
De documentaire toont hoe de broers, na hun hereniging, hun leven verder opbouwden, maar tegelijkertijd ook schadelijk werden geraakt door het feit dat ze deel hadden uitgemaakt van een geheim experiment. Ze werden gevolgd door wetenschappers en hun gedrag werd geobserveerd. De invloed van dit onderzoek op hun psychische ontwikkeling was diep en schrijnend. De documentaire legt uit hoe de drie broers op verschillende manieren werden beïnvloed door hun omgeving, en hoe dit leidde tot verschillende levensloop.
Het experiment waarin de drie broers betrokken waren, werd uitgevoerd door de Amerikaanse kinderpsychiater en psychoanalyticus Peter Neubauer. Hij onderzocht hoe je je als mens vormt: door genetische aanleg of opvoeding. Hij gebruikte meerlingen die na hun geboorte gescheiden werden en in verschillende adoptiegezinnen werden geplaatst. Geen enkele van de meerlingen, noch hun adoptieouders wisten dat zij onderdeel waren van een experiment.
Deze aanpak was gericht op het onderzoeken van de invloed van opvoeding versus erfelijkheid. De gedachte was simpel: splits eeneiige tweelingen en drielingen en plaats ze in verschillende omgevingen, zodat je kunt zien hoe ze zichzelf ontwikkelen. In de praktijk bleek dit echter veel complexer en schadelijker dan verwacht. De drie broers werden pas op latere leeftijd op de hoogte gebracht van hun rol in het onderzoek, waardoor de band met hun broers werd verbroken. Dit leidde tot veel emotionele en psychologische problemen.
De documentaire stelt vragen over de ethiek van het onderzoek. De ouders van de kinderen gaven geen toestemming voor deelname aan het onderzoek, en de kinderen wisten niet dat ze onderdeel waren van een experiment. Dit leidt tot veel vragen over de morele verantwoordelijkheid van wetenschappers en de grenzen van wetenschappelijk onderzoek.
In de bronnen wordt gesproken over het feit dat de onderzoeksresultaten nog steeds verzegeld zijn en pas in 2066 openbaar worden. Dat betekent dat er nog steeds mensen rondlopen die niet weten dat ze een tweelingbroer of -zus hebben, en dat hun leven ongewild deel uitmaakte van een wetenschappelijk geheim. Ook wordt erop gewezen dat er aanwijzingen zijn dat er niet alleen werd geselecteerd op gezinssituatie, maar ook op biologische afkomst. Vermoedelijk zijn er bewust kinderen uitgezocht van moeders die psychische problemen of depressies hadden doorgemaakt, om zo ook de erfelijke belasting in kaart te brengen. Zonder toestemming. Zonder eerlijkheid.
De documentaire legt uit hoe het onderzoek de kinderen heeft beïnvloed. De drie broers groeiden op in gezinnen met verschillende sociaaleconomische achtergronden, en werden jarenlang gevolgd en geobserveerd. De impact hiervan op hun ontwikkeling, identiteit, hechting en psychische welzijn is diep en schrijnend. De documentaire toont hoe de broers, na hun hereniging, hun leven verder opbouwden, maar tegelijkertijd ook schadelijk werden geraakt door het feit dat ze deel hadden uitgemaakt van een geheim experiment.
Een van de drie broers kiest uiteindelijk voor een zelfgekozen dood, wat het drama verder versterkt. Het is duidelijk dat het onderzoek diepere gevolgen had op hun psychische welzijn. De documentaire laat zien hoe de invloed van de opvoeding en de omgeving op hun ontwikkeling een cruciale rol speelde, en hoe het feit dat ze zonder hun toestemming werden gebruikt als proefpersonen, hun levens heeft beïnvloed.
De documentaire legt uit dat de invloed van de opvoeding en de leefomgeving op de ontwikkeling van jonge kinderen van groot belang is. De drie broers groeiden op in verschillende gezinnen, en werden jarenlang gevolgd en geobserveerd. De invloed hiervan op hun ontwikkeling, identiteit, hechting en psychische welzijn is diep en schrijnend. De documentaire toont hoe de broers, na hun hereniging, hun leven verder opbouwden, maar tegelijkertijd ook schadelijk werden geraakt door het feit dat ze deel hadden uitgemaakt van een geheim experiment.
De documentaire benadruit ook dat de invloed van de opvoeding en de leefomgeving op de ontwikkeling van jonge kinderen niet onbetekenend is. Het is belangrijk dat ouders en verzorgers zich bewust zijn van de impact die hun omgeving heeft op de ontwikkeling van hun kinderen. De documentaire laat zien dat de opvoeding en de leefomgeving van invloed zijn op de ontwikkeling van jonge kinderen, en dat het belangrijk is om dit te beseffen en te respecteren.
De documentaire Three Identical Strangers is een schokkend verhaal over drie broers die bij hun geboorte van elkaar gescheiden werden en jaren later, zonder dat zij of hun adoptieouders daarvan op de hoogte waren, opnieuw met elkaar in contact kwamen. Het verhaal van Bobby, Eddy en David wordt geassocieerd met een psychologisch onderzoek dat gericht was op het debat over nature versus nurture: wordt de ontwikkeling van een mens bepaald door aanleg (genen) of door opvoeding en leefomgeving?
Het onderzoek waarin de drie broers betrokken waren, werd uitgevoerd door de Amerikaanse kinderpsychiater en psychoanalyticus Peter Neubauer. Hij onderzocht hoe je je als mens vormt: door genetische aanleg of opvoeding. Hij gebruikte meerlingen die na hun geboorte gescheiden werden en in verschillende adoptiegezinnen werden geplaatst. Geen enkele van de meerlingen, noch hun adoptieouders wisten dat zij onderdeel waren van een experiment.
De documentaire stelt vragen over de ethiek van het onderzoek. De ouders van de kinderen gaven geen toestemming voor deelname aan het onderzoek, en de kinderen wisten niet dat ze onderdeel waren van een experiment. Dit leidt tot veel vragen over de morele verantwoordelijkheid van wetenschappers en de grenzen van wetenschappelijk onderzoek.
De documentaire legt uit hoe het onderzoek de kinderen heeft beïnvloed. De drie broers groeiden op in gezinnen met verschillende sociaaleconomische achtergronden, en werden jarenlang gevolgd en geobserveerd. De invloed hiervan op hun ontwikkeling, identiteit, hechting en psychische welzijn is diep en schrijnend.
De documentaire benadrukt ook dat de invloed van de opvoeding en de leefomgeving op de ontwikkeling van jonge kinderen niet onbetekenend is. Het is belangrijk dat ouders en verzorgers zich bewust zijn van de impact die hun omgeving heeft op de ontwikkeling van hun kinderen. De documentaire laat zien dat de opvoeding en de leefomgeving van invloed zijn op de ontwikkeling van jonge kinderen, en dat het belangrijk is om dit te beseffen en te respecteren.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet