Assertieve opvoeding: hoe je kinderen helpt om voor zichzelf op te komen
juli 5, 2025
De eerste week van een kitten is cruciaal voor de gezondheid, ontwikkeling en voeding van het dier. In deze periode is het kitten volledig afhankelijk van de moeder, zowel voor voeding als voor warmte en verzorging. Als de moeder niet beschikbaar is, dan ligt het aan de opvoeder om de nodige zorg te verlenen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten behandeld die van toepassing zijn bij de opvoeding van een kitten in de eerste week van zijn leven. De informatie is gebaseerd op de bronnen die in de SOURCES LIST zijn opgegeven.
Een gezond kitten groeit ongeveer 10% per dag. Dit betekent dat de groei van het dier dagelijks moet worden gecontroleerd. In de eerste week moet het kitten iedere 12 uur gewogen worden, terwijl in de tweede en derde week dit om de 24 uur voldoende is. Het is belangrijk om op te letten of het dier regelmatig groeit, want een afname of geen groei kan wijzen op problemen zoals te weinig melk opnemen of een onvoldoende gezondheidsstatus.
Bij moederloze kittens is de omgevingstemperatuur in de eerste week belangrijk. Deze moet tussen 30-32 graden Celsius liggen, zodat het dier voldoende warmte krijgt. Dit is essentieel om de lichaamswarmte op peil te houden. De temperatuur kan geleidelijk worden verlaagd naar 24 graden in de loop van vier weken. De luchtvochtigheid dient rond de 55-60% te blijven. De ligplek van het moederdier en haar kroost dient een bodembedekking te hebben die voldoende isoleert, zodat ze dicht tegen het moederdier aan kunnen liggen.
Kittens die nog niet kunnen drinken of die geen melk krijgen, moeten worden gevoed met kunstmelk. Het is belangrijk om te kiezen voor een speciaal kittensmelkproduct, omdat koeienmelk of geitenmelk niet geschikt zijn. Bij de keuze van de melk moet worden gekeken naar de energiedichtheid, want elk kitten heeft een individueel groeipatroon. Standaard voeradviezen werken daarom onvoldoende. Voor ieder kitten moet afzonderlijk worden berekend hoeveel melk er per dag gegeven dient te worden.
De berekening houdt rekening met het geboortegewicht, de verwachte groei per dag, de energie die per gram groei nodig is (ongeveer 16 kilojoule) en de energiedichtheid per ml kunstmelk. Na elke 100 gram groei dient opnieuw te worden berekend hoeveel melk er gegeven moet worden. Bij moederloze kittens moet het dier om de 2 tot 4 uur gevoed worden, ook in de nacht. Per voeding dient ongeveer 4 ml per 100 gram lichaamsgewicht gegeven te worden. Dit zorgt ervoor dat het dier voldoende vocht, energie en voedingsstoffen binnenkrijgt.
De eerste week is ook belangrijk voor de sociale ontwikkeling van het kitten. De socialisatieperiode begint vanaf ongeveer drie weken, maar in de eerste week is het dier nog volledig afhankelijk van de moeder. Het is belangrijk dat het dier in deze periode geleidelijk aan wordt geïntroduceerd in de omgeving, zodat het zich kan aanpassen aan nieuwe geluiden, mensen en situaties. Dit helpt bij de ontwikkeling van sociale vaardigheden en vermindert het risico op angst en agressie in de toekomst.
Bij het opvoeden van een kitten is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan het dier. Speel met het kitten, praat met het en zorg voor rustige momenten waarin het zich kan ontspannen. Het is ook belangrijk om het dier te leren omgaan met de kattenbak en om het te leren dat het niet in het nest mag plassen of poepen. Dit helpt bij de zindelijkheidstraining en maakt het dier later makkelijker te trainen.
De hygiëne is in de eerste week van groot belang. De omgeving van het moederdier en de kittens moet goed schoon en droog blijven. Bevuiling van urine en ontlasting dient direct verwijderd te worden. Kranten kunnen hiervoor als bodembedekking gebruikt worden. Het is goedkoop en makkelijk te verwijderen indien bevuilt. Het is ook belangrijk om te controleren of het dier regelmatig poepen en plassen kan. Bij moederloze kittens moet dit handmatig gebeuren door met een wattenstokje of doekje rondom de anus te masseren en daardoor de poep- en plasreflex te stimuleren. Dit moet direct na de voeding gebeuren.
Bij de eerste week is het ook belangrijk om het dier te controleren op eventuele gezondheidsproblemen. Dit omvat het controleren op levendigheid, vieze ogen, snot, niezen, hoesten, enz. Als er sprake is van een afname in gewicht of zelfs afvallen, moet contact opgenomen worden met een dierenarts. Het is belangrijk om het dier te volgen en te controleren of het zich goed ontwikkelt.
Als een kitten naar een nieuwe omgeving wordt gebracht, is het belangrijk om de overgang zo glad mogelijk te laten verlopen. Het dier moet een eigen veilige plek hebben waar het rustig aan de nieuwe situatie kan wennen. De kattenbak dient niet te dicht bij de slaap- en speelplek te staan. Ook moet het dier altijd goed bij het voer en drinkwater kunnen. Het is belangrijk om het dier te leren omgaan met de nieuwe spullen en om het te leren dat het niet in het nest mag plassen of poepen.
In de eerste week is het ook belangrijk om het dier te leren omgaan met de reismand. Het dier moet zich hierin veilig en comfortabel voelen. Dit kan door een zacht kleedje en een knuffeltje met de nestgeur in te leggen. Ook kan een feromonenspray gebruikt worden om de ruimte te bepalmen. Het is belangrijk dat het dier zich veilig voelt en dat het zich kan ontspannen.
De eerste week van een kitten is cruciaal voor de gezondheid, ontwikkeling en voeding van het dier. In deze periode is het dier volledig afhankelijk van de moeder, zowel voor voeding als voor warmte en verzorging. Als de moeder niet beschikbaar is, dan ligt het aan de opvoeder om de nodige zorg te verlenen. Het is belangrijk om het dier te volgen op groei, gewicht, en gezondheid. Ook is het belangrijk om het dier te leren omgaan met de nieuwe omgeving, zodat het zich kan aanpassen aan nieuwe geluiden, mensen en situaties. Door deze stappen te volgen, kan de opvoeder ervoor zorgen dat het dier zich goed ontwikkelt en een gezonde toekomst tegemoet gaat.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet