Antinomieën in de pedagogiek: Vrijheid, structuur en de complexiteit van het onderwijs
juli 5, 2025
De Week van de Opvoeding is een jaarlijkse initiatief van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en wordt georganiseerd in samenwerking met diverse instellingen, waaronder Centra voor Jeugd en Gezin (CJG), scholen, kinderopvang, en andere jeugd- en gezondheidsinstellingen. In dit artikel wordt ingegaan op de verschillende activiteiten die tijdens de Week van de Opvoeding worden georganiseerd, de rol van opvoedhulpen, en de belangrijkste thema’s die centraal staan. De informatie is gebaseerd op de bronnen die beschikbaar zijn in de opgegeven sources.
Tijdens de Week van de Opvoeding staan ontmoeting, ervaringen delen en elkaar inspireren centraal. De activiteiten zijn gericht op ouders, kinderen, jongeren, scholen, en andere betrokkenen. De vormen van activiteiten variëren van workshops, lezingen, speelse activiteiten tot webinars en bijeenkomsten. De Week van de Opvoeding biedt een overzicht van verschillende manieren waarop ouders en professionals kunnen samenwerken om kinderen te begeleiden bij hun opgroeien.
Er zijn tal van voorbeelden van activiteiten die al eerder zijn georganiseerd. Zo is er sprake geweest van samenwerking tussen gemeenten, waarbij programma’s zijn opgesteld voor ouders en opvoeders. Deze activiteiten omvatten spreekuren, workshops, en sessies, aangevuld met een markt, lezingen en activiteiten voor jongeren. Deze vorm van samenwerking heeft geholpen om professionals beter te leren kennen en hen gemakkelijker in het werk te vinden.
Een andere populaire activiteit is de kleurplatenwedstrijd, waarbij kinderen prachtige kleurplaten maken. Dit idee kan worden opgepakt door kinderen een blanco puzzel te geven en hen te laten werken aan hun eigen ontwerp. Het mooiste ontwerp wint. Dit soort activiteiten stimuleert creativiteit en betrokkenheid van ouders en kinderen.
Er zijn ook festivals georganiseerd, zoals het "Ontmoet- en Beleef-festival" van het Opvoedpunt Leeuwarden. Tijdens deze festival werden activiteiten georganiseerd waarbij ontmoeten en beleven centraal stonden. Daarnaast zijn er ook symposia georganiseerd, zoals "Lelystad Ontmoet: Samen voor de Jeugd", waarbij ouders, inwoners, onderwijs- en jeugdprofessionals werden betrokken bij het bespreken van thema’s als gelijke kansen, leerplicht, natuur en mentaal welzijn.
De Week van de Opvoeding biedt ook ruimte aan webinars en online activiteiten. Zo is er een webinar gepland over "Tieners en sociale druk & groepsdruk", waarin wordt ingegaan op de druk die jongeren ervaren in hun omgeving, inclusief school, studie en sociale media. Deze webinar helpt ouders bij het begeleiden van hun kinderen bij het omgaan met deze druk.
Een andere webinar is gericht op het omgaan met pittige emoties bij kinderen. Hierin worden praktische tips gegeven over het leren omgaan met heftige emoties. Deze webinars zijn digitaal beschikbaar en bieden ouders de kans om inzicht te krijgen in de problemen die hun kinderen kunnen tegenkomen.
Bij verschillende CJG’s worden activiteiten georganiseerd die gericht zijn op ouders en opvoedhulpen. Bijvoorbeeld, in de gemeente Zwijndrecht worden er activiteiten georganiseerd zoals de "opvoedparty", waarbij ouders en kinderen kunnen meedoen aan beweegspelletjes, knutselactiviteiten en coaching sessies. Deze activiteiten zijn gratis en gericht op het bevorderen van een betere samenwerking tussen ouders en professionals.
In de gemeente Den Haag worden activiteiten georganiseerd die gericht zijn op opvoedhelden, zoals opa’s en oma’s, maar ook ooms, tantes, buren, juffen en meesters. Deze activiteiten tonen aan dat opvoeden nooit alleen gedaan moet worden. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de rol van deze opvoedhulpen.
De Week van de Opvoeding heeft elk jaar een thema dat centraal staat. In 2025 is het thema "Samen puzzelen", wat verwijst naar de zoektocht van ouders en opvoeders naar de juiste oplossingen voor hun kinderen. Het idee is dat ouders niet alleen moeten werken aan de opvoeding van hun kinderen, maar ook hulp kunnen krijgen van familie, vrienden, collega’s, wijkteams, huisartsen, school, jeugdclubs en andere ouders.
Het thema "Samen puzzelen" benadrukt dat ouderschap een constante zoektocht is, waarbij verschillende stukjes van de puzzel moeten worden gelegd. Dit kan omvatten de energie, de woon-, werk- en financiële situatie, het karakter van het kind, de mensen om hen heen, enz. Door samen te puzzelen kunnen ouders beter begrijpen wat er voor hen werkt en kunnen ze hulp krijgen van anderen.
Deze benadering benadruidt ook het belang van tijd maken voor elkaar als gezin. De mooiste momenten ontstaan vaak als je samen iets onderneemt, zoals een hut bouwen of een 1000-stukjespuzzel leggen. Dit soort activiteiten bevorderen de band tussen ouders en kinderen en helpen bij het opbouwen van een sterker netwerk.
Het thema "Opvoedhelden" benadruidt dat ouders niet alleen staan bij het opvoeden van hun kinderen. Er zijn veel andere personen die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het opgroeien van kinderen, zoals opa’s en oma’s, ooms, tantes, buren, juffen en meesters. Deze personen kunnen helpen bij het opvoeden, begeleiden en ondersteunen van kinderen.
In de bronnen is duidelijk te zien dat ouders vaak hulp nodig hebben bij het opvoeden van hun kinderen. Er zijn verschillende manieren waarop ouders kunnen worden ondersteund, zoals door met andere ouders te praten, contact op te nemen met professionele hulp, of deel te nemen aan activiteiten zoals webinars en workshops.
De bronnen benadrukken ook dat ouders het niet alleen hoeven te doen. Ze kunnen hulp krijgen van familie, vrienden, collega’s, wijkteams, huisartsen, school, jeugdclubs en andere ouders. Dit is van groot belang, omdat het helpt bij het opbouwen van een sterker netwerk en het verminderen van de druk die ouders kunnen voelen bij het opvoeden van hun kinderen.
De Week van de Opvoeding biedt ouders, opvoeders, en andere betrokkenen de kans om te leren, te delen, en te inspireren. De activiteiten variëren van workshops, lezingen, en webinars tot speelse activiteiten en bijeenkomsten. Het thema van de Week van de Opvoeding benadruidt dat opvoeden niet alleen gedaan moet worden, maar ook dat hulp en ondersteuning van anderen van groot belang zijn. Door samen te puzzelen, kunnen ouders en opvoeders beter begrijpen wat er voor hen werkt en kunnen ze helpen bij het opgroeien van hun kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet