logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Week van de Opvoeding 2021: Samenwerking en uitwisseling in het ouderschap

De Week van de Opvoeding is een jaarlijks terugkerende activiteit die gericht is op het bevorderen van het oudercontact en het delen van ervaringen tussen ouders, opvoeders en professionals. In 2021 vond deze week plaats van 4 tot en met 10 oktober, met als thema “Vertel eens...”. Het doel van deze week is om ouders te stimuleren om in gesprek te gaan met anderen over hun ervaringen, problemen en oplossingen bij het opvoeden van kinderen. Dit artikel bevat een overzicht van de activiteiten, thema’s en maatregelen die tijdens de Week van de Opvoeding 2021 werden georganiseerd, op basis van de gegevens uit de bronnen.

Activiteiten en thema’s

De Week van de Opvoeding is gericht op het stimuleren van het delen van ervaringen en het opbouwen van een netwerk van ondersteuning rondom het opvoeden van kinderen. Het thema “Vertel eens...” is een uitnodiging aan ouders, opvoeders en professionals om hun verhalen te delen. Dit kan gaan om inspirerende ervaringen, lesjes die zijn geleerd of om het stellen van vragen aan anderen. Het thema sluit aan bij de visie dat opvoeden geen enkelvoudige taak is, maar dat er sprake is van een collectieve inspanning waarin iedereen een rol speelt.

Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van de Week van de Opvoeding, waaronder voorleeswedstrijden, opvoedspellen, workshops en lezingen. Deze activiteiten worden vaak georganiseerd door ouders, scholen, kinderopvanginstellingen, bibliotheken, gemeenten en andere maatschappelijke instanties. Zo zijn er bijvoorbeeld workshops georganiseerd over positief opvoeden, filosoferen met kinderen of over het delen van ervaringen in het ouderschap. Ook zijn er activiteiten geweest rond het thema “Samen puzzelen”, wat verwijst naar het idee dat opvoeden een complexe puzzel is, waarin veel stukjes samen moeten komen om een volledig beeld te vormen.

Deelname en betrokkenheid

De Week van de Opvoeding is van en voor iedereen die zich bezighoudt met opvoeden. Iedereen kan meedoen door een activiteit te organiseren of te bezoeken. Dit geldt zowel voor ouders als voor opvoeders, maar ook voor kinderen en jongeren, scholen, jeugdzorginstellingen en andere betrokkenen. De activiteiten worden ondersteund door het Nederlands Jeugdinstituut (NJI), dat ook promotiemateriaal verspreidt en actief is in het coördineren van de activiteiten. Er zijn ook inspirerende voorbeelden van activiteiten uit voorgaande jaren beschikbaar, die als richtlijn kunnen dienen bij het organiseren van nieuwe activiteiten.

Een van de belangrijkste doelen van de Week van de Opvoeding is het bevorderen van een netwerk van ondersteuning rondom het opvoeden van kinderen. Dit kan gaan om het delen van ervaringen met buren, vrienden, collega’s of andere ouders. Het is belangrijk dat ouders zich niet alleen voelen bij het opvoeden, maar dat ze ook kunnen rekenen op hulp en steun van anderen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via buurthuizen, wijkteams, school en andere professionele hulpmiddelen zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Ondersteuning en adviezen

Het opvoeden van kinderen is belangrijk, maar kan soms lastig zijn. Daarom staat de Week van de Opvoeding in het teken van opvoeden en ouderschap. Ouders én professionals die te maken hebben met opvoeden staan er niet alleen voor. De Week draait om ontmoeting en uitwisseling van kennis tussen ouders, medeopvoeders en professionals. Dit is belangrijk, omdat ouders vaak niet direct weten hoe ze met bepaalde problemen om moeten gaan, en het belangrijk is om te weten dat anderen ook met soortgelijke situaties te maken hebben.

Er zijn meerdere manieren waarop ouders kunnen worden ondersteund bij het opvoeden van hun kinderen. Dit kan gaan om het delen van ervaringen met anderen, het opzoeken van advies bij professionelen of het meedoen aan activiteiten die gericht zijn op het delen van kennis. Er zijn ook boeken beschikbaar die inspiratie kunnen bieden voor het ouderschap, zoals “Oei, ik groei” van Hetty van de Rijt, “Van gin tot pap” van Isabel Boons, en “Puberbrein” van Huub Nelis. Deze boeken geven inzicht in de ontwikkeling van kinderen en geven tips voor het omgaan met verschillende problemen.

Activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding

Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd tijdens de Week van de Opvoeding, waarvan er een aantal in de bronnen is genoemd. Bijvoorbeeld:

  • Opvoedspellen: Deze activiteiten zijn bedoeld om ouders en kinderen te laten leren en te laten spelen. Ze helpen bij het begrijpen van bepaalde gedragsproblemen en geven tips voor het omgaan met dergelijke situaties.
  • Workshops: Er zijn workshops georganiseerd over positief opvoeden, filosoferen met kinderen en andere thema’s. Deze activiteiten geven inzicht in het gedrag van kinderen en geven tips voor het omgaan met bepaalde problemen.
  • Lezingen: Er zijn lezingen gegeven over verschillende aspecten van opvoeden, zoals het omgaan met de ontwikkeling van kinderen en het opvoeden van jongeren.
  • Voorleeswedstrijden: Deze activiteiten zijn bedoeld om kinderen te stimuleren om te lezen en te leren. Ze geven ook ruimte om te delen over de ervaringen met lezen en het opvoeden van kinderen.

Ouderschap en gezinsleven

Een van de kernpunten van de Week van de Opvoeding is het bevorderen van het gezinsleven en het ondersteunend contact tussen ouders. Het is belangrijk dat ouders tijd maken voor elkaar en samen dingen ondernemen, zoals het bouwen van een hut of het leggen van een puzzel. Deze activiteiten helpen bij het opbouwen van een sterker gevoel van verbondenheid en ondersteuning tussen ouders en kinderen.

Het is ook belangrijk dat ouders tijd hebben voor zichzelf, zodat ze zich niet alleen voelen bij het opvoeden van hun kinderen. Er zijn activiteiten geweest die gericht zijn op het beheren van tijd, zoals een timemanagementcoach die heeft gesproken over het belang van tijd voor jezelf. Dit helpt ouders om hun eigen behoeften te laten zien en te leren omgaan met stress en druk.

Bronnen

  1. Week van de Opvoeding 2021 - Nederlands Jeugdinstituut
  2. Thema Week van de Opvoeding 2021
  3. Week van de Opvoeding 2021
  4. Week van de Opvoeding 2021
  5. Week van de opvoeding - ervaringsverhalen
  6. Week van de Opvoeding - Doe je mee?
  7. Week van de Opvoeding - Nederlands Jeugdinstituut
  8. Week van de Opvoeding - Meegelderse Poort
  9. Week van de Opvoeding - Ontmoeting en uitwisseling met andere ouders
  10. Week van de Opvoeding - Tinkomus Bern

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven