Opvoeden van een baby van 3 maanden: Richtlijnen, ontwikkeling en gezondheid
juli 5, 2025
De opleiding tot plastisch chirurg is een uitdagende en uitgebreide opleiding die zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden vereist. In Nederland wordt deze opleiding aangeboden aan verschillende ziekenhuizen, waaronder het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Martini Ziekenhuis (MCL), en het Deventer Ziekenhuis (DZ). In deze artikel bespreken we de voorwaarden, de structuur van de opleiding, de begeleiding, en de mogelijke stages, met als uitgangspunt de informatie die in de bronnen is verstrekt.
De opleiding tot plastisch chirurg duurt in het algemeen drie jaar en wordt meestal in het UMCG gevolgd. In sommige gevallen kan de opleiding worden afgelopen in samenwerking met andere ziekenhuizen, zoals het MCL of de Isala. De opleiding volgt het landelijke opleidingsplan POWER 3.0, dat gericht is op het ontwikkelen van competenties op het gebied van chirurgie, medisch onderwijs, en wetenschappelijk onderzoek. De opleiding is opgebouwd uit drie delen: de kennisoverstijgende elementen, kenniselementen, en stages en cursussen. De kennisoverstijgende elementen omvatten medisch leiderschap, methodologie, en technologie. De kenniselementen betreffen de theorie en toetsen, terwijl de stages en cursussen gericht zijn op praktijkervaring en verdieping.
Tijdens de opleiding wordt de aios (assistent in opleiding) telkens 4 maanden gekoppeld aan een staflid, die de aios in al zijn patiëntgebonden activiteiten begeleidt. Gedurende de opleiding werkt de aios aan de voltooiing van zijn EPA’s (Eindproducten van de Aanbesteding), waarbij rekening wordt gehouden met eerder verworven capaciteiten (EVC’s) en eventueel een snellere groei (SVC). Tijdens spreekuren wordt de aios indirect gesuperviseerd door het staflid en op de OK werkt de aios toe naar zelfstandig opereren. Supervisie is altijd dichtbij. De voortgang wordt gemonitord middels KPB’s (Klinische Praktijk Beoordelingen) en OSAT’s (Objective Structured Assessment of Technical Skills) en uiteindelijk bekroond met EPA’s.
Het onderwijs wordt gegeven in het UMCG voor alle aios door stafleden van het betreffende subspecialisme. De LVAO-onderwijsdagen vinden plaats in het voor- en najaar en worden verzorgd door oogartsen uit alle opleidingscentra. Ze zijn gerelateerd aan de landelijke toets in oktober. Daarnaast zijn er wekelijkse onderwijsmomenten met stafleden en externe docenten. Alle assistenten doen mee in een intervisiegroep, die 6 wekelijks plaatsvindt en begeleid wordt door een vaste intervisor. Er is een vast rooster voor opleidingsmomenten. De onderwerpen van het cursorisch onderwijs worden op een vast moment in de week voorbereid en besproken door de hele opleidingsgroep (specialisten, aios, anios). Verplichte cursussen vinden plaats binnen opleidingstijd. Tijdens je stage in het Deventer Ziekenhuis worden daarvoor 5 werkdagen per jaar ter beschikking gesteld, deze activiteiten worden volledig vergoed.
De aiossen worden gestimuleerd deel te nemen aan één van de onderzoeksprogramma’s. De belangrijkste onderzoeksthema’s bij RRD zijn revalidatietechnologie en eHealth. Als aios besteed je een deel van je tijd aan een onderzoeksopdracht binnen één van de thema’s met verschillende onderzoekslijnen, waarbij je wordt begeleid door een van de opleiders, dan wel de hoogleraar vanuit het RRD. Het thema revalidatietechnologie heeft 4 onderzoekslijnen: Analysis of Posture an Movement (APM), Ambulant Measurement Techniques (AMT), Active therapeutic Devices (ATD) en Active Assisted Devices (AAD). Het thema e-Health is breder dan de Revalidatiegeneeskunde alleen. Het betreft hier de toepassing van sensing en ICT-technieken bij het leveren van zorg op afstand.
In de laatste 2 jaren krijgt je opleiding een geïndividualiseerde vorm, inclusief differentiatiestage(s). Maximaal 30% van de tijd wordt dan ingeruimd voor diensten, algemene polikliniek en operatievaardigheid. De overige tijd wordt besteed aan differentiatie met therapeutische en de daarmee samenhangende verdieping. In je laatste jaar kun je je differentiëren in 2 aandachtsgebieden zoals beschreven in POWER 3.0 of je ontwikkelen tot generalist. In het laatste opleidingsjaar doet de AIOS een aantal weken zaalsupervisie stage.
Na registratie als specialist is subspecialisatie mogelijk in de aandachtsgebieden perinatologie, oncologie en voortplantingsgeneeskunde. In het UMCG wordt veel onderzoek gedaan en daar kun je bij aansluiten. Je moet aan het eind van de opleiding minstens 1 artikel en een voordracht hebben afgeleverd. In het DZ wordt wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd door de activiteiten van het Bureau Wetenschap & Innovatie, onderdeel van het Teaching Hospital Deventer (THD). Bij ons op de kinderafdeling kun je een beroep doen op een researchverpleegkundige.
Er is een permanente vacature voor aios anesthesiologie (digitaal solliciteren via werken bij het UMCG). Drie keer per jaar worden er sollicitatiegesprekken gehouden. Jaarlijks worden gemiddeld 12 aios aangenomen. De opleiders van de samenwerkende ziekenhuizen maken een selectie uit de brieven. Over het algemeen is minimaal één jaar recente klinische ervaring zeer gewenst. De geselecteerde kandidaten worden opgeroepen voor een gesprek. In het sollicitatiegesprek kunnen opleiders en kandidaat kennis met elkaar te maken. Op basis van de gesprekken en andere beschikbare materialen wordt een keuze gemaakt.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet