logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Tweetalig opvoeden: Later praten, maar geen taalachterstand

Inleiding

De opvoeding van kinderen in twee talen, ook wel tweetalig of meertalig opvoeden genoemd, is in veel gezinnen een veelvoorkomende keuze. De vraag of kinderen die in twee talen worden opgevoed later praten dan kinderen die slechts één taal leren, is een veelgestelde vraag. Uit de bronnen blijkt dat meertaligheid geen taalachterstand veroorzaakt, maar dat de ontwikkeling van taal en spraak bij tweetalige kinderen anders verloopt dan bij eentalige kinderen. In dit artikel bespreiden we de voordelen van tweetalig opvoeden, de invloed op de spraakontwikkeling en de aanbevelingen voor ouders die hun kinderen in twee talen willen opvoeden.

Wat is tweetalig opvoeden?

Tweetalig opvoeden is een opvoedingsmethode waarbij kinderen worden blootgesteld aan en opgevoed in twee verschillende talen. Dit kan gebeuren in verschillende situaties, zoals wanneer ouders verschillende moedertalen hebben, wanneer ouders in een ander land wonen waar een andere taal wordt gesproken, of wanneer ouders bewust kiezen voor tweetalige opvoeding om hun kinderen een voorsprong te geven. Er zijn verschillende vormen van tweetalige opvoeding. Bij simultane tweetalige opvoeding worden beide talen vanaf de geboorte gelijktijdig aangeboden. Bij successieve tweetalige opvoeding leert het kind eerst één taal en wordt later blootgesteld aan de tweede taal. Bij selectieve tweetalige opvoeding wordt er bewust gekozen om het kind in bepaalde situaties één taal te laten spreken en in andere situaties de andere taal.

Voordelen van tweetalig opvoeden

De voordelen van tweetalig opvoeden zijn talrijk en worden vaak aangevuld met cognitieve, sociale en carrièrevoordeelen. Onderzoek heeft aangetoond dat tweetalige kinderen beter zijn in het oplossen van problemen, flexibeler zijn in het denken en een beter werkgeheugen hebben. Dit komt doordat het spreken en begrijpen van twee talen de hersenen uitdaagt en stimuleert. Daarnaast hebben tweetalige kinderen betere sociale vaardigheden, omdat ze gemakkelijker kunnen communiceren met mensen uit verschillende culturen en achtergronden. Ze hebben ook de mogelijkheid om te fungeren als tolk voor hun ouders of andere familieleden die de tweede taal niet spreken. Ten slotte biedt tweetalig opvoeden ook carrièrevoordelen. In een steeds meer geglobaliseerde wereld worden meertaligheid en interculturele vaardigheden steeds belangrijker op de arbeidsmarkt. Tweetalige kinderen hebben een grotere kans op internationale carrièremogelijkheden en kunnen gemakkelijker communiceren met mensen over de hele wereld.

Taalontwikkeling bij tweetalige kinderen

De taalontwikkeling bij tweetalige kinderen verloopt anders dan bij eentalige kinderen. De eerste levensjaren zijn kinderen extra gevoelig voor het oppikken van taal. Ze worden geboren met de aanleg om te leren praten. Kinderen over de hele wereld doorlopen dan ook dezelfde stappen in het leren praten. Zo zien we dat alle kinderen, zelfs kinderen die doof geboren zijn en dus geen voorbeelden kunnen horen, rond de leeftijd van zes maanden beginnen te brabbelen en hierbij allemaal dezelfde eerste geluiden maken. Kort daarna begin je aan het brabbelen te horen welke taal en dus klanken het kind het meeste hoort en begint er onderscheid te ontstaan tussen kinderen uit verschillende landen in het brabbelen.

Een kind zal een taal enkel goed kunnen ontwikkelen wanneer hij/zij voldoende gestimuleerd wordt en voldoende voorbeelden krijgt om na te doen. Deze eerste levensjaren zijn zeer geschikt om een kind meerdere talen aan te leren. We zien dat de taalgevoeligheid begint af te nemen wanneer het kind ouder dan zeven jaar wordt. Uiteraard kan je ook boven de zeven jaar een taal leren, maar het kost dan wel meer moeite.

Later praten bij tweetalige kinderen

Een veelgehoorde mening is dat meertalige kinderen later beginnen met praten dan eentalige kinderen. Dit is echter niet per se een teken van taalachterstand. De bronnen laten zien dat meertalige kinderen hun mijlpalen (brabbelen, eerste woordjes) even snel bereiken als eentalige kinderen. Ze zijn langzamer in het vinden van woorden, maar kunnen bij het leren van hun ene taal ook de andere taal benutten. Kinderen die pas later tweetalig worden, bijvoorbeeld nadat ze op vierjarige leeftijd met hun ouders zijn geëmigreerd naar een ander land, lopen in hun tweede taal in het begin natuurlijk wel achter. Maar ze kunnen de achterstand snel inhalen.

De oorzaak van het later praten ligt bijvoorbeeld in de hoeveelheid taalinput dat het kind krijgt. Bij tweetalig opvoeden wordt er vaak met beide ouders in twee verschillende talen gesproken. Hierdoor krijgt het kind minder blootstelling aan één taal dan bij eentalige opvoeding. Daardoor kan het later zijn met het opbouwen van een beter vocabulaire in één taal. Dit is echter geen taalachterstand, maar een normale ontwikkeling.

Aanbevelingen voor ouders

Ouders die hun kinderen tweetalig willen opvoeden, moeten rekening houden met een aantal belangrijke principes. Ten eerste is consistentie en volharding belangrijk. Het is belangrijk dat ouders consequent beide talen spreken met het kind en ervoor zorgen dat ze voldoende blootstelling hebben aan beide talen. Geduld en flexibiliteit zijn ook belangrijk bij tweetalige opvoeding. Het kan even duren voordat het kind beide talen volledig beheerst, dus ouders moeten geduldig zijn en het kind de tijd geven om te leren. Daarnaast moeten ouders flexibel zijn en bereid zijn om hun aanpak aan te passen als dat nodig is.

Positieve bekrachtiging is ook belangrijk bij tweetalige opvoeding. Ouders moeten het kind aanmoedigen en prijzen voor hun inspanningen om beide talen te leren. Dit helpt het kind gemotiveerd te blijven en moedigt hen aan om door te gaan met het leren van beide talen. Daarnaast is het belangrijk om voldoende taalinput te bieden. Dit kan door samen naar televisie te kijken, liedjes te zingen, boeken te lezen en met het kind te communiceren in beide talen.

Ondersteuning bij de ontwikkeling van tweetalige kinderen

Als ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind, is het raadzaam om contact op te nemen met professionele hulpverleners. De bronnen laten zien dat ouders in overleg met logopedisten, jeugdartsen en andere deskundigen kunnen kijken naar de taalontwikkeling van hun kind. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat kinderen met taalproblemen ook meertalig kunnen opgroeien. De combinatie van tweetaligheid en taalprobleem leidt doorgaans echter niet tot extra taalachterstanden. Kinderen met taalproblemen zijn dus goed in staat om twee talen te leren, ondanks hun beperking. Hoe vaardig ze uiteindelijk in de talen worden, is afhankelijk van veel factoren zoals de mate waarin ze last hebben van hun stoornis, maar ook hoe rijk en gevarieerd hun taalaanbod in de beide talen is.

Conclusie

Tweetalig opvoeden is een waardevolle methode om kinderen in twee talen te laten opgroeien. De taalontwikkeling bij tweetalige kinderen verloopt anders dan bij eentalige kinderen, maar dit betekent niet dat er een taalachterstand is. Meertalige kinderen lopen later met praten, maar dit is een normale ontwikkeling. De voordelen van tweetalig opvoeden zijn talrijk en omvatten cognitieve, sociale en carrièrevoordeelen. Ouders die hun kinderen tweetalig willen opvoeden, moeten rekening houden met consistentie, geduld, positieve bekrachtiging en voldoende taalinput. Als ouders zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind, is het raadzaam om contact op te nemen met professionele hulpverleners. De combinatie van tweetaligheid en taalprobleem leidt doorgaans echter niet tot extra taalachterstanden.

Bronnen

  1. Tweetalig opvoeden: voordelen en nadelen van het spreken van twee talen thuis
  2. Tweetalig opvoeden: discussie op 24baby.nl
  3. Van lef naar resultaat: tweetalig onderwijs op het vmbo
  4. Tweetalige opvoeding: discussie op 24baby.nl
  5. Meertalig opvoeden: tips en adviezen
  6. Tweetalig opgroeien: adviezen voor ouders
  7. Tweetalig opvoeden: voordelen en tips
  8. Hebben tweetalige kinderen een taalachterstand?
  9. Meertalig opvoeden: adviezen en tips
  10. Tweetalig onderwijs: certificering en kwaliteitsstandaarden
  11. Tweetalig opvoeden: tips en strategieën

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven