Afstudeeronderzoek in de onderwijspraktijk: een koppeling tussen theorie en praktijk
juli 4, 2025
In de huidige maatschappij is opvoeden een complexe en veelzijdige taak. De vraag hoe je kinderen het beste kunt opvoeden, is voor veel ouders van groot belang. In het programma ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ van de EO krijgen we een kijkje in het dagelijks leven van gewone ouders en hun kroos. Dit programma biedt een unieke manier om te leren van verschillende opvoedstijlen en ervaringen. In dit artikel zullen we nader ingaan op de inhoud van dit programma, de opvoedstijlen die hierin worden besproken, en de impact van dergelijke programma’s op de opvoedingsstrategieën van ouders.
In het programma ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ staan twee gezinnen met verschillende opvoedstijlen centraal. Ze komen een dag bij elkaar over de vloer om mee te kijken en – zonder oordeel – van elkaar te leren. Vervolgens praten zij samen door over hun ervaringen. Dit programma biedt een unieke kans om te leren van verschillende opvoedstijlen en ervaringen.
In elke aflevering worden de gezinnen gevolgd en worden hun opvoedstijlen besproken. Er wordt gekeken naar hoe bepaalde zaken worden aangepakt en waarom. De panelleden, waaronder Rilles Vrij en Naomi Blijd, geven hun ongezouten mening over de beelden van de gezinnen. Ze leren van elkaar en delen tips en feedback. Dit helpt ouders om te leren van de ervaringen van anderen en hun eigen opvoedstijl te verbeteren.
In het programma worden verschillende opvoedstijlen besproken, waaronder de spirituele opvoeding, thuisscholing en de opvoeding met een sterke focus op het ontwikkelen van talenten.
Een van de opvoedstijlen die in het programma worden besproken, is de spirituele opvoeding. In dit geval wordt er gekeken naar hoe een gezin met een sterke focus op spirituele waarden en praktijken werkt. De ouders in dit gezin gebruiken dingen zoals het schoonmaken van de aura met lavendelolie en het leren van de rol van de natuur in het leven. Het doel is om de kinderen te verbinden met dat wat er nog meer op de wereld is.
Een andere opvoedstijl die in het programma wordt besproken, is de thuisscholing. Hierbij kiezen ouders ervoor om hun kinderen thuis te onderwijzen in plaats van ze naar school te sturen. De ouders in dit gezin geloven dat thuisonderwijs het beste is voor hun kind, en ze leren hun kinderen om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen.
Een derde opvoedstijl die in het programma wordt besproken, is de opvoeding met een sterke focus op het ontwikkelen van talenten. In dit geval is de moeder van het gezin volledig gefocust op het opbouwen van haar kind tot een prof voetballer. Alles wat zij doet staat in het teken van haar kind, maar dan wel in de richting die zij voor hem bedacht heeft. Het doel is om een prof voetballer te maken die veel geld verdient en weet dat hij dat aan zijn moeder te danken heeft.
Het panel in het programma speelt een belangrijke rol bij het bespreken van de opvoedstijlen en ervaringen van de gezinnen. Het panel bestaat uit mensen uit alle windstreken en lagen van de samenleving. Ze geven hun ongezouten mening over de beelden van de gezinnen en leren van elkaar. Dit helpt ouders om te leren van de ervaringen van anderen en hun eigen opvoedstijl te verbeteren.
Dergelijke programma’s als ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ hebben een grote impact op de opvoedingsstrategieën van ouders. Ze bieden een unieke kans om te leren van verschillende opvoedstijlen en ervaringen. Door de ervaringen van anderen te leren, kunnen ouders hun eigen opvoedstijl verbeteren en beter omgaan met de uitdagingen van het opvoeden.
De opvoeding van kinderen is een complexe en veelzijdige taak. Dergelijke programma’s als ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ bieden een unieke kans om te leren van verschillende opvoedstijlen en ervaringen. Ze helpen ouders om hun eigen opvoedstijl te verbeteren en beter om te gaan met de uitdagingen van het opvoeden. Het is belangrijk dat ouders hierdoor leren om hun kinderen op de beste manier te opvoeden.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet