Academie voor Lichamelijke Opvoeding: Opleiding en Werkgelegenheid
juli 4, 2025
In de opvoeding van kinderen worden veel methoden gebruikt om gedrag te beïnvloeden. Een veelgebruikte strategie is de time-out, waarbij een kind tijdelijk van de ouder wordt afgezonderd. Toch worden in veel bronnen en opvoedingsstrategieën alternatieven aangeboden, zoals de time-in. Deze methode richt zich op het aanbieden van steun, verbinding en het leren omgaan met emoties. In dit artikel wordt uitgelegd wat een time-in is, waarom het een betere oplossing kan zijn dan een time-out, en hoe het binnen de opvoeding kan worden toegepast.
Een time-in is een opvoedstrategie waarbij de ouder of opvoeder zich in plaats van het kind af te zetten, met het kind in de situatie blijft. In plaats van het kind te straffen, wordt er geïnvesteerd in de relatie en wordt er een gezellige, betrokken omgeving gecreëerd waarin het kind zich veilig voelt om zijn of haar emoties te delen. Het gaat hierbij om het samengaan met het kind, in plaats van het van elkaar afhouden.
Volgens verschillende bronnen, waaronder Daniel J. Siegel, is het belangrijk om tijdens een emotiereactie van het kind geen afstand te nemen, maar juist verbinding te vormen. Dit helpt het kind om zich te leren omgaan met zijn of haar gevoelens, en leert het kind dat het niet alleen is met zijn of haar problemen. Een time-in is dus geen straf, maar een geleidelijke, empathische aanpak.
Een time-in kan worden toegepast wanneer een kind zich niet goed gedraagt. In plaats van het kind in een hoek te zetten, wordt er gepratst over wat er gebeurt. De ouder of opvoeder blijft bij het kind, probeert de emoties te herkennen en helpt het kind om de situatie te begrijpen en op te lossen.
Voorbeeld:
Als een kind zich boos en woedend opstelt, omdat het iets niet mag doen, dan kan de ouder erbij zitten, de emotie benoemen en een gesprek aangaan. Dit helpt het kind om te leren dat het gevoelens mag hebben, en dat het geen straf is om emoties te tonen.
De voordelen van een time-in zijn talrijk, en worden vaak aangeduid als een veiligere en effectievere opvoedstrategie dan een time-out. Hieronder staan enkele belangrijke voordelen van een time-in beschreven:
Een time-in helpt het kind om zijn of haar gevoelens te herkennen en te benoemen. Dit leidt ertoe dat het kind zich beter begrepen voelt, en dat het leren omgaan met emoties kan. Dit is belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van het kind.
Een time-in creëert verbinding tussen ouder en kind. Door het kind niet te straffen, maar juist te helpen, voelt het kind zich veilig en begrepen. Dit leidt tot een sterkere band tussen ouder en kind.
Een time-in biedt het kind een veilige ruimte om te kunnen reageren op emoties. In plaats van dat het kind zich afgezonderd voelt, wordt er gewerkt aan vertrouwen en steun.
Een time-in helpt het kind om frustratie te leren verwerken. In plaats van het kind te straffen, wordt er gekeken naar waarom het kind zich zo gedraagt. Dit leidt tot een meer empathische opvoeding.
Een time-out kan leiden tot verergert gedrag, omdat het kind zich geïsoleerd voelt. Een time-in daarentegen helpt bij het verminderen van agressieve reacties, omdat er gewerkt wordt aan vertrouwen en communicatie.
Een time-out is een strategie waarbij het kind afgezonderd wordt van de ouder, om een bepaalde straf te geven. Een time-in daarentegen is geen straf, maar een aanpak met empathie. Hieronder staan enkele belangrijke verschilpunten tussen de twee methode:
Kenmerken | Time-out | Time-in |
---|---|---|
Doel | Straf en gedragscorrectie | Versterking van de relatie en empathie |
Aanpak | Afzondering | Samenwerking en communicatie |
Emotionele impact | Kan leiden tot afstand en onzekerheid | Creëert veiligheid en begrip |
Effect op het kind | Kan onzekerheid en frustratie oproepen | Versterkt gevoel van veiligheid en steun |
Belangrijk bij | Strafbeleid, discipline | Emotionele ontwikkeling, communicatie |
Een time-in is het meest geschikt in situaties waarin het kind zich emotioneel verward of boos voelt. Het is ideaal om te gebruiken wanneer het kind geen last heeft van fysieke of mentale stress, en wanneer het niet in een extreem gevoelensras zit.
Voorbeelden van situaties waarin een time-in effectief kan zijn:
Een time-in is geen straf, maar een geleidelijke aanpak. Hier zijn enkele stappen om een time-in effectief uit te voeren:
Zeg duidelijk dat je het gevoel van het kind begrijpt. Bijvoorbeeld: “Ik weet dat het je boos maakt dat je niet mag spelen met de bal.”
Help het kind om zijn of haar gevoelens te benoemen. Bijvoorbeeld: “Je voelt je boos, omdat je niet mag spelen.”
Vraag het kind wat er gebeurt en probeer samen met het kind een oplossing te vinden. Bijvoorbeeld: “Wat kun je er dan wel aan doen?”
Laat het kind weten dat het niet alleen is. Bijvoorbeeld: “Ik ben hier voor je, want je bent belangrijk voor mij.”
Laat het kind tijd om over zijn of haar gevoelens na te denken. Dit hoeft niet lang te duren, maar het is belangrijk dat het kind zich veilig voelt.
De nadelen van een time-out worden vaak aangeduid als het verkeerde lesje dat kinderen leren. Hieronder staan enkele van de bekende nadelen van een time-out:
Een time-out maakt het kind afgezonderd van de ouder. Dit leidt tot een gevoel van onzekerheid en afstand.
Een time-out leert het kind niets over emoties, maar alleen dat het straf krijgt als het zich niet goed gedraagt. Dit is geen leerproces, maar een strafmaatregel.
Een time-out kan leiden tot verergerte van het gedrag. Het kind voelt zich geïsoleerd en probeert eventueel wraak te nemen.
Een time-out kan leiden tot minder vertrouwen in de ouder. Het kind voelt zich niet steunend of begrepen.
Naast een time-in zijn er ook andere alternatieven om te werken aan het gedrag van het kind. Hieronder staan enkele veelgebruikte alternatieven beschreven:
Een time-in is niet alleen een straf, maar een manier om te leren omgaan met emoties. Het helpt het kind om gevoelens te begrijpen en te leren omgaan met frustratie.
Een troostplek is een plek waar het kind rustig kan zitten en over zijn of haar gevoelens kan nadenken. Deze plek kan helpen bij het louteren van emoties en het gevoel van veiligheid te versterken.
Een tijdje samen in gesprek gaan helpt het kind om zijn of haar gevoelens te delen. Dit is een effectieve manier om het gedrag van het kind te beïnvloeden.
Een ouder die zelf rustig blijft en empathie toont, helpt het kind om zelf te leren omgaan met emoties. Het kind kopieert het gedrag van de ouder, en leert hierdoor empathie en begrip.
Verschillende experts in de opvoeding en kindontwikkeling stellen dat een time-in een veiligere en effectievere opvoedstrategie is dan een time-out. Hieronder staan enkele van de bekende deskundigen en hun mening:
De time-in is een alternatief voor de time-out dat zich richt op verbinding, empathie en emotionele competentie. In plaats van het kind af te zetten, wordt er geïnvesteerd in de relatie en wordt er geleerd omgaan met emoties. Dit leidt tot een veiligere en effectievere opvoeding. De tijd van straf en afzondering is langzaam aan voorbij, en de focus ligt nu op vertrouwen, begrip en steun. Door te kiezen voor een time-in, help je je kind om veilig en begrepen te voelen, en om gevoelens te leren omgaan met.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet