Agapornis met de hand opvoeden: Wat moet je weten?
juli 4, 2025
De opvoeding van kinderen is een proces dat vaak gedeeld wordt met ouders, grootouders en andere betrokkenen. In veel gevallen is het goedbedoeld, maar soms kan de bemoeienis van de schoonmoeder juist ongemakken opleveren. In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt duidelijk dat de situatie van veel ouders lastig kan zijn, met name als de schoonmoeder steeds weer invloed uitoefent op de opvoeding van de kinderen. Dit artikel bespreekt de problemen, mogelijke oplossingen en aanbevelingen gebaseerd op de bronnen.
In veel gevallen is de opvoeding van de kinderen een onderwerp van discussie tussen ouders en schoonouders. De bronnen laten zien dat de generaties verschillen in opvattingen over hoe kinderen moeten worden opgevoed. Zo wordt in bron [2] beschreven dat de schoonmoeder van Fenneke veel vragen stelt over het eten van haar zoon, en dat ze dit op een manier doet die de moeder onzeker maakt. Dit komt doordat de schoonmoeder nog steeds in de gedachtegang van haar eigen tijd zit, waarin baby’s al vroeg aan eten kregen. De opa’s en oma’s vinden het vaak leuk om zich met hun kleinkinderen te bemoeien, maar kunnen hierdoor soms onbedoeld op de zenuwen werken.
De bron [5] noemt dit het “dilemma van de bemoeizuchtige schoonouders” en benadruit dat het vaak goed bedoeld is, maar toch ongemakkelijk kan zijn. Het is belangrijk om duidelijk te maken wat de grenzen zijn en hoe je met dergelijke situaties omgaat.
De bron [3] beschrijft hoe de schoonmoeder van een moeder zich steeds meer bemoeit met de opvoeding van haar kleinkinderen. Ze pakt de baby’s van de moeder af, stelt vragen over de etensgewoontes en de kledingkeuze. Dit leidt tot frustratie en een gevoel van onzekerheid bij de moeder. In een ander voorbeeld (bron [6]) wordt beschreven dat de schoonmoeder van een baby van 1,5 week oud een flesje geeft en haar in bad doet. Dit is een gevaarlijke situatie, omdat de baby nog erg kwetsbaar is. De moeder is hierin niet mee akkoord gegaan, maar de schoonmoeder doet het toch.
De bron [9] geeft weer dat de schoonmoeder van een ander gezin ook invloed heeft op de keuzes over medicijnen en supplementen. Ze geeft de kinderen zonder toestemming supplementen, wat de moeder erg ongemakkelijk maakt. Dit soort situaties kan leiden tot spanningen in het gezin, omdat de moeder zich niet mag uiten en de keuzes van de schoonmoeder niet kan beïnvloeden.
De bron [5] geeft aan dat het belangrijk is om duidelijke grenzen te stellen. Als de schoonouders steeds vaker met fratsen aankomen over hoe het zou moeten in je relatie en de opvoeding van de kinderen, is het goed om daarover gelijk grenzen te stellen. Meteen als een dergelijke opmerking krijgt, is het gelijk duidelijk dat daar jullie grens ligt. Dan voorkom je ook dat je op een explosie-moment komt, omdat je al je frustraties te lang bewaart.
In de bron [2] wordt aangeraden om met de partner te overleggen over wat de opa’s en oma’s mogen doen en wat niet. Het is belangrijk om duidelijk te zijn in de opvoeding en te bepalen wat de no-gos zijn. Daarnaast wordt aangeraden om met de schoonmoeder te praten en te laten weten wat er niet mag.
De bron [3] geeft aan dat het belangrijk is om dingen te laten gebeuren op een manier die de moeder comfortabel maakt. Als de schoonmoeder te veel invloed uitoefent, dan is het beter om haar te vragen om dat niet te doen. Maar dat is moeilijk, omdat het om familie gaat. De moeder wil haar schoonmoeder niet kwetsen, maar tegelijkertijd ook niet het gevoel hebben dat ze haar eigen opvoeding niet kan bepalen.
Een van de belangrijkste dingen is communicatie. In de bron [2] wordt aangeraden om met de schoonmoeder te praten en te laten weten wat er niet mag. Dit gebeurt het beste op een rustige manier, zonder de schoonmoeder aan te vallen. Het is belangrijk om te benadrukken dat het om het belang van de kinderen gaat, en niet om persoonlijke kwesties.
In de bron [7] wordt beschreven dat het belangrijk is om te kijken naar wat jullie helpt. Probeer op die oppasdagen te kijken hoe jij jouw gedachten kunt bijsturen en dus wat meer mag vertrouwen dat ze het wellicht op een andere manier maar ook met een goede intentie voor je kind doet. De opvoedkundige Loes Waanders benadrukt dat het belangrijk is om te kijken naar het belang van het kind, in plaats van naar je eigen gevoelens.
Als de schoonmoeder niet wil luisteren, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. In de bron [5] wordt aangerader dat je je schoonouders tijdens confronterende situaties uit de weg kunt gaan. Als de schoonmoeder bijvoorbeeld altijd kritiek op de schermtijd die jullie de kinderen geven, dan kun je haar dan laten komen op een moment buiten schermtijd. Of als ze het avondeten nooit voedzaam genoeg vindt, dan kun je haar dan op een ander moment op bezoek laten komen.
De bron [9] geeft aan dat het belangrijk is om te weten dat je niet altijd aanwezig hoeft te zijn als zij er is. Als zij je kinderen wil verwennen met glaasjes water, kun je shoppen, naar de film of met vriendinnen gaan. Je moet er wel voor zorgen dat je niet volledig uit het zicht verdwijnt, want het is belangrijk om contact te houden.
De situatie waarin de schoonmoeder zich te veel bemoeit met de opvoeding van de kinderen is een veelvoorkomend probleem. De bronnen laten zien dat dit vaak goed bedoeld is, maar toch ongemakkelijk kan zijn. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en te communiceren met de schoonmoeder. Het is belangrijk om te weten dat de opvoeding van de kinderen vooral jouw taak is, en dat de schoonmoeder niet altijd moet worden gelukkig maken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet