logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Het opvoeden van een pup: belangrijkste tijdpunten en aanpak

De ontwikkeling van een pup tot een volwassen hond verloopt in verschillende fasen, waarin zowel fysieke als gedragsmatige veranderingen plaatsvinden. Vanaf de geboorte tot ongeveer twee jaar doorloopt een pup verschillende stadia, waarin het opvoedingsproces cruciaal is voor het vormen van een gezonde, sociaal aangepaste hond. In dit artikel worden de belangrijkste tijdpunten en aanpakken voor het opvoeden van een pup besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

De belangrijkste ontwikkelingsfasen van een pup

De ontwikkeling van een pup verloopt in verschillende fasen, waarbij elke fase specifieke behoeften en uitdagingen met zich meebrengt. Vanaf de geboorte tot ongeveer twee jaar doorloopt een pup verschillende stadia, waarin het opvoedingsproces cruciaal is voor het vormen van een gezonde, sociaal aangepaste hond.

De jeugdperiode (10 weken – puberteit)

Tijdens de jeugdperiode leren puppy’s gedragsconsequenties en ontwikkelen ze sociale vaardigheden. Veel tijd wordt besteed aan spelen, wat cruciaal is voor hun ontwikkeling. Training kan al vroeg beginnen, aangezien puppy’s snel leren. In deze fase is het belangrijk om de pup te laten wennen aan de omgeving en nieuwe prikkels. Veel kersverse hondenbezitters geven hun pup eerst een wenperiode voordat ze met training beginnen. Maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar: begin vanaf dag één met de opvoeding, want jonge honden zijn op dit moment nog zeer leerbaar.

De rebelse fase (10-16 weken)

Tijdens deze fase testen puppy’s hun grenzen. Deze honden dagen eigenaren uit om te zien wie de baas is en elke training die ze hebben geleerd lijkt te zijn ‘vergeten’. De pup is in dit stadium te vergelijken met een rebellerende tiener. Een deel hiervan heeft te maken met kinderziektes. Pups verliezen melktanden vanaf ongeveer drie maanden oud. Er kan ongemak ontstaan als de permanente tanden losbarsten en puppy’s meer geneigd zijn om op alles en nog wat te kauwen om de pijn te verlichten. Dit gedrag kan ook worden beïnvloed door hormonen. In tegenstelling tot veel andere soorten kan het testosteronniveau van een mannelijke pup vanaf de leeftijd van 4 tot 10 maanden vijf keer hoger zijn dan dat van een volwassen hond. Op deze manier herkennen volwassen honden dat het om een jongere hond gaat en dat hij moet leren hoe het gaat in het hondenleven. De volwassen honden zorgen ervoor dat de jonge hond is opgevoed voordat hij te groot is geworden.

De groei (4-6 maanden)

Tijdens de groeifase ontwikkelen puppy’s zich fysiek snel. Hun voedingsbehoeften kunnen veranderen, en hormonale veranderingen kunnen invloed hebben op hun gedrag. Training blijft belangrijk, maar het is ook een periode waarin de pup meer energie heeft en intensievere activiteiten nodig heeft. Angstfasen kunnen voorkomen, maar het is belangrijk om deze niet te negeren en geduldig te handelen.

De jeugd (6-12 maanden)

Tijdens de jeugdfase ontdekken puppy’s hun positie in de roedel en ervaren ze groeispurts. Intensievere energie vereist gestructureerd spel en oefening. Angstfasen kunnen voorkomen, maar het is belangrijk om deze niet te negeren en geduldig te handelen.

Sociale volwassenheid (1-2 jaar)

Tijdens deze fase is de pup fysiek volwassen, afhankelijk van het ras. Kleine honden zijn veel eerder volwassen dan een grotere hond. De sociale volwassenheid van een pup kan ook afhankelijk zijn van zijn of haar ervaring met andere dieren. Socialisatie en training blijven gedurende het hele leven van je hond een belangrijk onderdeel. Het continue blijven trainen en oefenen is een vitaal onderdeel voor elke hond, jong of oud.

De belangrijkste tijdpunten bij het opvoeden van een pup

Tijdens de eerste weken

Tijdens de eerste weken is het belangrijk om de pup te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Veel kersverse hondenbezitters geven hun pup eerst een wenperiode voordat ze met training beginnen. Maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar: begin vanaf dag één met de opvoeding, want jonge honden zijn op dit moment nog zeer leerbaar. Tot de 8e levensweek doorloopt een puppy de zogenaamde inprentingsfase. Dit is een periode waarin hij bijzonder veel indrukken verwerpt. In deze tijd wordt de basis gelegd voor hoe hij de wereld ervaart en hoe hij later reageert op zijn omgeving. Daarom is het belangrijk om een betrouwbare fokker te kiezen die de jonge honden goed socialiseert.

Tijdens de socialisatiefase (tot ongeveer de 20e levensweek)

In deze periode leert je puppy de regels in huis, hoe hij omgaat met jou, je gezin, andere mensen en andere honden. Ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan! Elke dag les – een puppy moet veel leren. Wat leert een puppy allemaal in zijn eerste weken? De basis van de puppytraining bestaat uit: zijn naam herkennen en erop reageren, zindelijk worden, de belangrijkste commando’s leren, leren alleen te zijn. Neem voor het laatste punt gerust een paar weken de tijd. Eerst moet je pup vertrouwen in je opbouwen. De andere oefeningen kun je parallel aan elkaar starten, maar let erop dat je hem niet te veel in één keer aanleert. Trainingssessies van 5 tot 10 minuten per keer zijn perfect voor een jonge pup.

Tijdens de rebelse fase (10-16 weken)

Tijdens deze fase testen puppy’s hun grenzen. Deze honden dagen eigenaren uit om te zien wie de baas is en elke training die ze hebben geleerd lijkt te zijn ‘vergeten’. De pup is in dit stadium te vergelijken met een rebellerende tiener. Een deel hiervan heeft te maken met kinderziektes. Pups verliezen melktanden vanaf ongeveer drie maanden oud. Er kan ongemak ontstaan als de permanente tanden losbarsten en puppy’s meer geneigd zijn om op alles en nog wat te kauwen om de pijn te verlichten. Dit gedrag kan ook worden beïnvloed door hormonen. In tegenstelling tot veel andere soorten kan het testosteronniveau van een mannelijke pup vanaf de leeftijd van 4 tot 10 maanden vijf keer hoger zijn dan dat van een volwassen hond. Op deze manier herkennen volwassen honden dat het om een jongere hond gaat en dat hij moet leren hoe het gaat in het hondenleven. De volwassen honden zorgen ervoor dat de jonge hond is opgevoed voordat hij te groot is geworden.

De belangrijkste aanpakken bij het opvoeden van een pup

Structuur en routine

Een gestructureerde aanpak is cruciaal bij het opvoeden van een pup. Een vaste structuur helpt de pup om zich veilig en comfortabel te voelen. De dagindeling voor een pup is belangrijk. Als er een pup in huis komt, is een vaste structuur belangrijk. Puppy’s kunnen nog niet zolang hun behoeften ophouden, regelmatig uitlaten is van belang. Ze eten in het begin ook vaker dan naarmate ze ouder worden. En ze slapen heel erg veel. Puppy’ hebben ongeveer 18 uur slaap per dag nodig. Je moet het allemaal maar weten. Daarom heb ik een puppy dagschema gemaakt wat je kan uitprinten en op de koelkast plakken. Zo kun je jouw pup structuur geven en hoef jij je geen zorgen te maken dat je iets vergeet.

Training en socialisatie

Training en socialisatie zijn essentieel bij het opvoeden van een pup. De belangrijkste commando’s die een pup moet leren zijn: „Uit!“ om een activiteit te stoppen, „Zit!“ om te gaan zitten, „Blijf!“ om te blijven en te wachten, „Kom!“ om de hond te laten komen. Begin bijvoorbeeld met het belangrijke commando „Uit!“ of „Laat het!“. Je kunt hiervoor ook „Nee!“ gebruiken, maar dit woord wordt in het dagelijks leven vaak te veel gebruikt en verliest daardoor zijn effect. Socialisatie is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pup aan allerlei situaties die in het dagelijks leven voorkomen gewend raakt. Voor puppy’s is de wereld om hen heen één grote ontdekkingstocht en iedere dag leren ze weer iets bij. Jij speelt daarin een belangrijke rol, laat je pup daarom kennis maken met diverse soorten mensen, dieren, geluiden en locaties.

Zorg en gezondheid

De gezondheid van een pup is belangrijk. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn essentieel. Zorg ervoor dat je puppy alle benodigde vaccinaties krijgt en ontwormd wordt. Houd zijn gebit schoon door regelmatig te poetsen en geef hem voldoende lichaamsbeweging voor een gezond gewicht en spierontwikkeling. Ook is het belangrijk om de pup te beschermen tegen vlooien en teken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de No Worm Pro voor kleine hond & puppy nemen. Check even bij je fokker wanneer dit is gedaan en vraag daarna in de dierenwinkel om advies voor de leeftijd van jouw pup. Bescherm je pup ook met een pipet of halsband tegen teken en vlooien. Let bij deze producten altijd goed op vanaf welke leeftijd en welk gewicht je ze mag gebruiken.

Emotionele ontwikkeling

De emotionele ontwikkeling van een pup is even belangrijk als de fysieke. Een pup moet zich veilig en op zijn gemak voelen in zijn nieuwe omgeving. Het is belangrijk om hem veel liefde, geborgenheid en tijd te geven. Noem de hond vaak bij naam, knuffel en speel met hem en laat hem snoepjes uit jouw hand eten: zo bouw je vertrouwen op en zorg je ervoor dat de puppy zich bij jou op zijn gemak voelt. Dit is de belangrijkste basis voor verdere opvoedingsdoelen.

Conclusie

Het opvoeden van een pup vereist toewijding, geduld en consistentie. Met deze tips kun je een sterke basis leggen voor een goed opgevoede en gelukkige hond. Zorg voor een positieve en liefdevolle omgeving, geef training en structuur, en vergeet niet te genieten van het proces. Samen zullen jij en je pup een geweldige tijd beleven en een sterke band opbouwen die een leven lang meegaat. De ontwikkelingsfasen van een pup, van week 10 tot 2 jaar, zijn cruciaal voor het vormen van een gezonde en goed aangepaste volwassen hond. Tijdens deze periode ervaren puppy’s een reeks veranderingen, zowel fysiek als gedragsmatig, die begeleiding en zorg van hun eigenaren vereisen. Het begint met de jeugdige nieuwsgierigheid en energieke aard van een puppy, waar training en socialisatie van essentieel belang zijn. Vervolgens komen de uitdagingen van de tienermaanden, waar geduld en consistentie in training centraal staan. De groeifases, zowel fysiek als hormonaal, brengen unieke uitdagingen met zich mee, zoals het testen van grenzen en het omgaan met angst.

Bronnen

  1. De Hondenwereld
  2. Een gelukkige hond
  3. MaxiZoo
  4. Uitgelatenhond
  5. Zooplus
  6. Houd van honden
  7. Yarrah
  8. Licg
  9. Petsplace
  10. CaroCroc

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven