Het ABC-schema als hulpmiddel bij het analyseren van gedrag in de opvoeding
juli 4, 2025
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij ouders kan aanzienlijke invloed hebben op de opvoeding van hun kinderen en de gezinsdynamiek. In de bronnen die beschikbaar zijn, wordt duidelijk gemaakt dat ouders met PTSS vaak last hebben van verminderd functioneren op verschillende gebieden van het ouderschap, waaronder verhoogde niveaus van opvoedstress, verlaagde tevredenheid met het opvoeden, minder optimale ouder-kind relaties en het gebruik van negatieve opvoedpraktijken. De invloed van PTSS op het ouderlijk gedrag is afhankelijk van het type trauma dat de ouder heeft meegemaakt, en het is belangrijk om deze aspecten te begrijpen om effectieve ondersteuning te kunnen bieden.
Volgens de bronnen is er sprake van een verband tussen PTSS en het gebruik van negatieve opvoedpraktijken. Dit betekent dat ouders met PTSS vaker overgangen kunnen maken naar openlijke vijandigheid en controlerend gedrag. Daarnaast wordt er ook gesproken over een verhoogd risico op psychische problemen bij kinderen van ouders met PTSS. Dit kan leiden tot problemen met het functioneren van het kind, waaronder concentratieproblemen, schoolweigering, agressief gedrag en somatische klachten.
Er is een literatuuronderzoek gedaan waarin de al bestaande wetenschappelijke kennis over ouderschap en PTSS bij elkaar is gebracht. De gegevens van studies over dit onderwerp worden met elkaar gecombineerd. Het doel van dit onderzoek is om meer inzicht te krijgen in het effect van PTSS op de manier waarop ouders hun kind(eren) opvoeden, en op de ouder-kindrelatie. Daarnaast onderzoeken ze of het effect van PTSS op de opvoeding en ouder-kindrelatie beïnvloed wordt door het soort trauma dat de ouder heeft meegemaakt.
De invloed van PTSS op de ouder-kindrelatie is aanzienlijk. Ouders met PTSS kunnen last hebben van verminderd functioneren in hun rol als ouder. Dit kan leiden tot minder optimale relaties met hun kinderen en een verhoogd risico op psychische problemen bij de kinderen. Het is belangrijk om te weten dat ouders met PTSS vaak meer negatief opvoedgedrag vertonen, weinig vertrouwen in zichzelf als ouder hebben en een gebrek aan sociale steun ervaren.
Er is een preventieve opvoedinterventie ontwikkeld voor ouders met PTSS. Dit is een combinatie van online zelfhulpmodules en één-op-ééngesprekken met een begeleider waarin zowel algemene vaardigheden als PTSS-specifieke onderwerpen aan bod komen. Het doel van deze interventie is om de opvoedvaardigheden van de ouder te verbeteren, het risico op psychische problemen bij het kind te verminderen en de sociale steun voor het gezin te versterken.
De effectiviteit van deze interventie wordt onderzocht via een randomized controlled trial-studie. Hierbij wordt gekeken of de interventie effectief is in het verbeteren van opvoedvaardigheden en gevoel van competentie bij ouders, het verminderen van opvoedstress, het versterken van sociale steun voor het gezin en tegengaan van psychische problemen bij kinderen. Het design paper is openbaar te lezen en geeft een overzicht van de opzet van de studie.
Het is belangrijk om de grenzen van het kind te begrijpen en te respecteren bij het ouderschap met PTSS. Het kind mag niet belast worden met de verantwoordelijkheid voor de ouderlijke PTSS en moet de ruimte krijgen om zichzelf te zijn en zijn eigen behoeften en grenzen te uiten. Het is ook belangrijk om strategieën te gebruiken om overbelasting van het kind te voorkomen, zoals het plannen van rusttijden, het bieden van structuur en routine, en het creëren van een veilige en voorspelbare omgeving.
Kinderen kunnen zeker PTSS ontwikkelen, maar symptomen manifesteren zich anders dan bij volwassenen. Jonge kinderen tonen vaak regressief gedrag zoals bedplassen, angstig aanhankelijk gedrag, verlies van eerder geleerde vaardigheden en herhaling van het trauma door spel. Schoolgaande kinderen kunnen concentratieproblemen, schoolweigering, agressief gedrag en somatische klachten ontwikkelen. Adolescenten presenteren symptomen meer vergelijkbaar met volwassenen, maar met toegevoegde risicofactoren zoals risicogedrag, middelengebruik en identiteitsproblemen.
Als kinderen thuis onveilig opgroeien, kunnen zij ernstige gevolgen ondervinden. Zeker als er geen volwassene is die hen helpt hun situatie te begrijpen en op wie zij kunnen teruggrijpen. De kans dat zij allerlei (trauma)klachten ontwikkelen is groot. Soms tot ver in hun volwassen leven. Het is belangrijk om veiligheid en ondersteuning te bieden aan kinderen die last hebben van PTSS bij hun ouders.
De invloed van PTSS bij ouders op de opvoeding van hun kinderen en de gezinsdynamiek is aanzienlijk. Ouders met PTSS kunnen last hebben van verminderd functioneren in hun rol als ouder, wat leidt tot minder optimale relaties met hun kinderen en een verhoogd risico op psychische problemen bij de kinderen. Er is een preventieve opvoedinterventie ontwikkeld voor ouders met PTSS, die gericht is op het verbeteren van opvoedvaardigheden en het verminderen van psychische problemen bij kinderen. Het is belangrijk om de grenzen van het kind te begrijpen en te respecteren bij het ouderschap met PTSS, en om veiligheid en ondersteuning te bieden aan kinderen die last hebben van PTSS bij hun ouders.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet