logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden doe je samen: programma’s en methodes in de praktijk

De opvoeding van kinderen is een complexe en voortdurend evoluerende taak. In Nederland zijn er verschillende programma’s en methodes ontwikkeld die ouders en opvoeders helpen bij het opvoeden. Deze programma’s richten zich op verschillende aspecten van opvoeden, van de keuze van opvoedstijlen tot het omgaan met dagelijks gedrag en conflicten. In dit artikel worden de belangrijkste programma’s en methodes besproken, met aandacht voor hun doel, inhoud en betrokkenheid van ouders en kinderen.

Opvoeden doe je samen

Een van de kernprincipes van opvoeden is dat het een samenwerking is tussen ouders, kinderen en andere betrokkenen. In programma’s zoals ‘Opvoeden Doe Je Zo!’ en ‘De Opvoeders’ wordt dit duidelijk. In ‘Opvoeden Doe Je Zo!’ worden vijf gezinnen gevolgd die hun opvoedmethodes prijsgeven. Kleine camera’s registreren de dag en die beelden worden vervolgens onder de loep genomen door deskundigen. Hiermee wordt een inzicht gegeven in de dagelijkse routine en de normen en waarden die in het gezin gelden. De programma’s tonen herkenbare conflicten, maar ook momenten van verbintenheid en samenwerking. Door te kijken hoe andere gezinnen omgaan met uitdagingen, leren ouders en opvoeders elkaar te begrijpen en te leren van elkaar.

Verschillende opvoedstijlen in het oog

In programma’s zoals ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ worden verschillende opvoedstijlen besproken. Hierbij komen twee gezinnen met verschillende opvoedstijlen centraal. Ze komen allebei een dag bij elkaar over de vloer om met elkaar mee te kijken en zonder oordeel van elkaar te leren. Na twee dagen samen, praten ze met elkaar door over hun ervaringen en geven feedback, kritiek, complimenten en tips. Dit helpt ouders om te leren omgaan met verschillende stijlen en te begrijpen wat er bij anderen werkt. Door dit proces wordt duidelijk dat opvoeden geen eenduidig proces is, maar dat er veel variatie is in hoe ouders met hun kinderen omgaan.

Oplossingsgericht opvoeden

Een van de programma’s die aandacht besteedt aan het oplossen van problemen is ‘Oplossingsgericht opvoeden’. Hierin leert de ouder over het begrip ‘oplossingsgericht opvoeden’ en de basis hiervan. De uitleg over een positieve mindset, kwaliteiten en wondervraag, vormen een begin in het positieve denken. Vervolgens denkt de ouder na over wat hij of zij graag wil bereiken. Daarna krijgt de ouder handvatten voor heftige emoties, communicatie en het doorbreken van patronen binnen het gezin. In de afsluiting denkt de ouder na over verrassingen en samen leuke dingen doen. Dit programma is bedoeld voor ouders van kinderen tussen de 2 en de 16 jaar, die graag een positievere sfeer binnen het gezin willen en zich zorgen maken over bijvoorbeeld veel ruzies in het gezin.

De rol van deskundigen

In veel programma’s wordt aandacht besteed aan de rol van deskundigen. In ‘De Opvoeders’ worden de beelden bekeken en geduid door ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont. Daarnaast worden de opvoedkwesties voorgelegd aan een panel van ruim honderd Nederlandse opvoeders. Zij laten weten of zij situaties hetzelfde of juist anders zouden aanpakken. Dit helpt ouders om te leren omgaan met uitdagingen en te begrijpen wat er bij anderen werkt. Door te kijken hoe andere gezinnen omgaan met uitdagingen, leren ouders en opvoeders elkaar te begrijpen en te leren van elkaar.

Opvoeding en cultuur

In programma’s zoals ‘Een valse start’ wordt aandacht besteed aan de invloed van de opvoeding op het gedrag van kinderen. In ‘Een valse start’ doet Nicolaas stage in een jeugdzorginstelling, waar hij begeleider is op een open groep met kinderen tot twaalf jaar van wie de meesten uit huis zijn geplaatst. Hierbij stuit hij op intergenerationeel trauma. Door dit programma wordt duidelijk dat de opvoeding van kinderen niet alleen een persoonlijke taak is, maar ook een maatschappelijke. De invloed van de opvoeding op het gedrag van kinderen is groot, en het is belangrijk dat ouders en opvoeders hierover informeerd zijn.

Opvoeding in de praktijk

In programma’s zoals ‘De Opvoeders’ worden de dagelijkse routines en de normen en waarden die in het gezin gelden geobserveerd. De beelden tonen alledaagse taferelen, herkenbare conflicten en ontroerende momenten. Door te kijken hoe andere gezinnen omgaan met uitdagingen, leren ouders en opvoeders elkaar te begrijpen en te leren van elkaar. Dit helpt ouders om te leren omgaan met uitdagingen en te begrijpen wat er bij anderen werkt. Door dit proces wordt duidelijk dat opvoeden geen eenduidig proces is, maar dat er veel variatie is in hoe ouders met hun kinderen omgaan.

Opvoeding en het gebruik van media

In veel programma’s wordt ook aandacht besteed aan het gebruik van media bij kinderen. In ‘De Opvoeders’ wordt aandacht besteed aan het probleem van het gebruik van media door kinderen. Hierbij wordt aangegeven dat het belangrijk is om een balans te vinden tussen het gebruik van media en het omgaan met de realiteit. Door dit programma wordt duidelijk dat het gebruik van media bij kinderen niet alleen een persoonlijke taak is, maar ook een maatschappelijke. De invloed van het gebruik van media op het gedrag van kinderen is groot, en het is belangrijk dat ouders en opvoeders hierover informeerd zijn.

Opvoeding en het omgaan met conflicten

In veel programma’s wordt ook aandacht besteed aan het omgaan met conflicten. In ‘De Opvoeders’ wordt aandacht besteed aan het probleem van het omgaan met conflicten in het gezin. Hierbij wordt aangegeven dat het belangrijk is om een balans te vinden tussen het omgaan met conflicten en het omgaan met de realiteit. Door dit programma wordt duidelijk dat het omgaan met conflicten bij kinderen niet alleen een persoonlijke taak is, maar ook een maatschappelijke. De invloed van het omgaan met conflicten op het gedrag van kinderen is groot, en het is belangrijk dat ouders en opvoeders hierover informeerd zijn.

Conclusie

Opvoeden is een complexe en voortdurend evoluerende taak. In Nederland zijn er verschillende programma’s en methodes ontwikkeld die ouders en opvoeders helpen bij het opvoeden. Deze programma’s richten zich op verschillende aspecten van opvoeden, van de keuze van opvoedstijlen tot het omgaan met dagelijks gedrag en conflicten. Door programma’s zoals ‘Opvoeden Doe Je Zo!’ en ‘De Opvoeders’ leren ouders en opvoeders elkaar te begrijpen en te leren van elkaar. Door te kijken hoe andere gezinnen omgaan met uitdagingen, leren ouders en opvoeders elkaar te begrijpen en te leren van elkaar. Dit helpt ouders om te leren omgaan met uitdagingen en te begrijpen wat er bij anderen werkt. Door dit proces wordt duidelijk dat opvoeden geen eenduidig proces is, maar dat er veel variatie is in hoe ouders met hun kinderen omgaan.

Bronnen

  1. Omdat ik het zeg!
  2. Echte gesprekken over opvoeden
  3. Opvoeden Doe Je Zo!
  4. NPO Start: Opvoeding
  5. Oplossingsgericht opvoeden
  6. Een valse start
  7. Tischa Neve
  8. De Opvoeders
  9. TVGids
  10. Opvoeden Doe Je Zo!
  11. TVGids

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven