Agapornis met de hand opvoeden: Wat moet je weten?
juli 4, 2025
De opvoeding van kinderen is een van de belangrijkste taken van ouders en verzorgers. In een tijd waarin veel gezinnen met uitdagingen te maken hebben, is het belangrijk om effectieve opvoedmethodes te kiezen die gericht zijn op het welzijn van het kind en het opbouwen van een gezonde relatie tussen ouder en kind. Een van de meest gebruikte en wetenschappelijk onderbouwde methodes is de Triple P-methode, ook wel bekend als Positief Opvoeden. Deze methode biedt ouders en opvoeders een gestructureerde aanpak om hun kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling, met als doel het verminderen van gedragsproblemen en het bevorderen van een positieve opvoedstijl.
Triple P staat voor Positive Parenting Program. Het is een opvoedprogramma dat is ontwikkeld door Matthew R. Sanders en is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De methode richt zich op het aanleren van vaardigheden voor ouders en opvoeders, zodat ze hun kinderen op een positieve manier kunnen begeleiden. Triple P is een populair programma dat in veel landen wordt toegepast, waaronder Nederland. Het programma bestaat uit verschillende niveaus, waardoor het geschikt is voor zowel ouders die een algemene inleiding zoeken, als voor diegene die intensieve begeleiding nodig hebben.
De Triple P-methode heeft vijf basisprincipes die de kern vormen van positief opvoeden. Deze principes zijn:
Kinderen een veilige en stimulerende omgeving bieden: Een veilige omgeving is essentieel voor het ontwikkelen van kinderen. Wanneer kinderen zich veilig en comfortabel voelen, kunnen ze zich ongestoord ontdekken en ontwikkelen. Daarnaast is het belangrijk om kinderen te stimuleren door boeiende activiteiten aan te bieden. Dit vermindert de kans op negatief gedrag en helpt bij het leren van nieuw gedrag.
Kinderen laten leren door positieve ondersteuning: Door complimenten en aanmoediging te geven, motiveren ouders hun kind om nieuwe dingen te leren. Dit stimuleert de zelfredzaamheid van het kind en biedt ondersteuning bij moeilijkheden. Positieve feedback helpt kinderen om hun zelfvertrouwen te versterken en zich veiliger te voelen in hun omgeving.
Aansprekende discipline hanteren: Wanneer de omgeving duidelijk en voorspelbaar is, ontwikkelen kinderen zich het best. Aansprekende discipline betekent dat ouders duidelijke regels stellen, op een heldere manier instructies geven en snel reageren wanneer het kind ongewenst gedrag vertoont. Dit helpt bij het leren van verantwoordelijkheid en het begrijpen van gevolgen.
Realistische verwachtingen hebben van het kind: Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Wanneer ouders te veel van het kind verwachten of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten – meestal niet met opzet. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te stellen en het kind te ondersteunend te zijn bij het leren.
Als ouder goed voor jezelf zorgen: Geen enkele ouder is perfect en opvoeden is iets dat iedereen met vallen en opstaan leert. Wanneer ouders goed voor zichzelf zorgen en genoeg rust en ontspanning krijgen, kunnen ze makkelijker geduldig, consequent en beschikbaar zijn voor hun kinderen. Dit helpt bij het handhaven van een gezonde balans tussen werk, gezin en persoonlijke ontwikkeling.
In Nederland is het Positive Parenting Programma (PPP) al jaren actief en wordt het steeds vaker toegepast in verschillende gemeenten. Het programma is ontwikkeld om gezinnen te herenigen of te begeleiden, waarbij de kinderen in opvanghuizen zijn ondergebracht. Daarnaast wordt ook vanuit dit programma aandacht besteed aan de opvoeding van de kinderen binnen het gezin. De groep medewerkers is getraind in gesprekstechnieken, oplossingsgericht coachen, conflicthantering, casemanagement en methodisch werken.
In Suriname heeft het Positive Parenting Programma (PPP) een belangrijke rol gespeeld in de psychosociale hulpverlening. Het Onderdirectoraat Algemeen Maatschappelijk Zorg (AMZ) en de Dienst Opleiding en Vorm (DOV) hebben het PPP-trainingstraject verzorgd voor een 12-tal Districts Afdelingshoofden (DA’s). Het programma is ontwikkeld om Surinaamse gezinnen te herenigen dan wel te begeleiden, waarbij de kinderen in opvanghuizen zijn ondergebracht. Daarnaast wordt ook vanuit dit programma aandacht besteed aan de opvoeding van de kinderen binnen het gezin. De groep medewerkers is getraind in gesprekstechnieken, oplossingsgericht coachen, conflicthantering, casemanagement en methodisch werken.
In de gemeente Urk is het programma DURF gestart, dat samenwerkt met diverse partners aan een gezonde, veilige en kansrijke leefomgeving voor Urker jongeren. DURF staat voor Durf om te zorgen voor de toekomst. Het programma richt zich op het helpen van ouders bij het opvoeden van hun kinderen en het bevorderen van een positieve opvoedstijl. Deelnemers van de training Triple P Positive Parenting Program (Triple P) hebben de professionele cursus afgerond, zodat zij lezingen en workshops kunnen geven aan ouders van kinderen tussen 0-16 jaar. Deze training helpt ouders om een positieve opvoedstijl aan te meten en te leren omgaan met de uitdagingen van het opvoeden.
Positief Opvoeden is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Er zijn ruim 250 internationale onderzoeken en studies die aantonen dat het werkt, in verschillende culturen, sociaaleconomische groepen en in verschillende gezinsstructuren. De methode helpt ouders om hun kinderen op een positieve manier te begeleiden, wat leidt tot een verminderde kans op emotionele en gedragsproblemen op latere leeftijd. Kinderen die door middel van Positief Opvoeden opgevoed worden, ontwikkelen zich optimaal. Ze voelen zich goed over zichzelf, volgen instructies op en hebben een betere kans op een gezonde ontwikkeling.
De methode is ook gericht op het bevorderen van een betere communicatie tussen ouder en kind. Positief Opvoeden helpt ouders om zichzelf beter te verstaan en te leren omgaan met hun eigen emoties. Hierdoor is er minder stress en meer vertrouwen in de relatie tussen ouder en kind. Bovendien is de kans op discussies met de partner over opvoeden kleiner, aangezien ouders samenwerken aan het opvoedproces.
Positief Opvoeden is een methode die gericht is op het aanleren van vaardigheden voor ouders, zodat ze hun kinderen op een positieve manier kunnen begeleiden. De methode is gebaseerd op vijf basisprincipes, waaronder het bieden van een veilige en stimulerende omgeving, het aanbieden van positieve ondersteuning, het hanteren van aansprekende discipline, het stellen van realistische verwachtingen en het goed voor jezelf zorgen. Deze principes helpen ouders om hun kinderen te leren om te gaan met hun emoties, instructies op te volgen en zich te ontwikkelen in een veilige omgeving.
Een belangrijk onderdeel van Positief Opvoeden is het aanleren van strategieën om met problemen om te gaan. Met een positief plan en de juiste vaardigheden kan een ouder ervoor zorgen dat het hele gezin een goede nachtrust krijgt. De methode helpt ouders om te leren omgaan met het huilerige gedrag van kinderen, het opbouwen van een slaapritueel en het beheren van dagelijks gedrag. Positief Opvoeden Online biedt een gereedschapskist vol opvoedstrategieën, die direct kunnen worden toegepast in elke opvoed situatie.
De Triple P-methode wordt vaak gebruikt in samenwerking met verschillende instanties, waaronder gemeenten, jeugdorganisaties, onderwijsinstellingen en gezondheidsdiensten. In Nederland werkt het programma DURF samen met diverse partners aan een gezonde, veilige en kansrijke leefomgeving voor Urker jongeren. Het programma richt zich op het helpen van ouders bij het opvoeden van hun kinderen en het bevorderen van een positieve opvoedstijl. Deelnemers van de training Triple P Positive Parenting Program (Triple P) hebben de professionele cursus afgerond, zodat zij lezingen en workshops kunnen geven aan ouders van kinderen tussen 0-16 jaar.
In Suriname is het Positive Parenting Programma (PPP) ontwikkeld om Surinaamse gezinnen te herenigen dan wel te begeleiden, waarbij de kinderen in opvanghuizen zijn ondergebracht. Daarnaast wordt ook vanuit dit programma aandacht besteed aan de opvoeding van de kinderen binnen het gezin. De groep medewerkers is getraind in gesprekstechnieken, oplossingsgericht coachen, conflicthantering, casemanagement en methodisch werken. Het programma is een samenwerking tussen het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) en het Unicef (het VN Kinderfonds), waarvan deze training een onderdeel is.
Triple P, of Positief Opvoeden, is een effectieve opvoedmethode die gericht is op het bevorderen van een gezonde ontwikkeling van kinderen. De methode biedt ouders en opvoeders een gestructureerde aanpak om hun kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling, met als doel het verminderen van gedrandsproblemen en het bevorderen van een positieve opvoedstijl. De methode is gebaseerd op vijf kernprincipes, waaronder het bieden van een veilige en stimulerende omgeving, het aanbieden van positieve ondersteuning, het hanteren van aansprekende discipline, het stellen van realistische verwachtingen en het goed voor jezelf zorgen. De methode is wetenschappelijk onderbouwd en wordt in veel landen toegepast, waaronder Nederland en Suriname. De samenwerking met verschillende instanties en de opleiding van medewerkers maken het programma betrouwbaar en effectief.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet