logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeding in de praktijk: Wat is belangrijk bij het opvoeden van kinderen?

Opvoeding is een proces waarin kinderen worden begeleid in hun ontwikkeling tot zelfstandige volwassenen die kunnen meedoen aan de samenleving. Het omvat zowel het geven van een veilige en stimulerende omgeving, als het overdragen van kennis, waarden en normen. In de praktijk is opvoeding echter geen eenduidig proces. Het hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van het kind, de persoonlijkheid van het kind, de situatie binnen het gezin, en de opvoedingsstijl van de ouders. In dit artikel worden de kernprincipes van opvoeding besproken, met aandacht voor de verschillende levensfases en opvoedingsstijlen.

Wat is opvoeding?

Opvoeding is het proces waarin een persoon – meestal een kind – wordt gevormd naar de normen en waarden van diens opvoeder(s) en daarmee meestal naar de voornaamste normen en waarden van de samenleving waarin hij leeft. De wetenschapsdiscipline die zich met opvoeding bezighoudt, heet opvoedkunde of pedagogiek. De achterliggende filosofie van de opvoeding is door de eeuwen heen aan verandering onderhevig.

De kern van opvoeding ligt in het helpen van een kind om zich te ontwikkelen tot een zelfstandig persoon dat verantwoordelijkheid kan nemen, goed met anderen kan omgaan en in staat is om mee te doen aan de samenleving. Dit gebeurt door een combinatie van emotionele ondersteuning, structuur en het overdragen van kennis. Ouders zijn hierbij de belangrijkste opvoeders, maar ook leraren, verzorgers en andere opvoeders spelen een rol.

De kernprincipes van opvoeding

Er zijn een aantal belangrijke principes die het opvoedingsproces bepalen. Deze principes zijn gebaseerd op onderzoek en ervaringen uit de praktijk.

1. Een veilige en stimulerende omgeving bieden

Een veilige en stimulerende omgeving is essentieel voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Dit betekent dat ouders hun kinderen moeten ondersteunen door affectie te tonen, gevoelens te erkennen, en hun behoeften te begrijpen. Een veilige omgeving biedt ook ruimte voor creativiteit, spel en zelfstandigheid.

2. Structuur en consistentie

Een opvoeding die op structuur en consistentie is gebaseerd, helpt kinderen om zich veilig en stabiel te voelen. Dit betekent dat regels en grenzen duidelijk zijn, en dat deze consistent worden nageleefd. Structuur helpt kinderen om te leren omgaan met onzekerheid, en geeft hun een gevoel van beheersing en verantwoordelijkheid.

3. Waarden en normen overbrengen

De opvoeding omvat ook het overdragen van waarden en normen. Dit gebeurt door voorbeelden te geven, dingen uit te leggen, en goed gedrag te belonen. Kinderen leren op deze manier wat verstandig is, en hoe ze zich kunnen gedragen in verschillende situaties.

Opvoedingsstijlen

In de opvoeding ontwikkelen ouders na verloop van tijd een vast patroon, een kenmerkende manier van reageren op het gedrag van hun kind in uiteenlopende situaties. Vanuit de theorie kunnen we verschillende opvoedingsstijlen onderscheiden die als meer of minder gunstig worden beschouwd voor de kinderlijke ontwikkeling.

1. Verwaarlozende opvoedingsstijl

Bij de verwaarlozende opvoedingsstijl stellen ouders weinig regels. Ook bieden ze weinig geborgenheid, steun, veiligheid en betrokkenheid. Het kind wordt aan zijn lot overgelaten: hij mag het allemaal zelf uitzoeken. Een kind dat op deze manier wordt opgevoed voelt zich in de steek gelaten, eenzaam en niet geliefd.

2. Autoritaire opvoedingsstijl

Bij de autoritaire opvoedingsstijl gebeurt er het meeste van wat jij wilt, maar verlies je al snel het diepere contact met je kind. Eigenlijk dresseer je je kind meer dan dat je hem opvoedt. Een autoritaire opvoeding zorgt er weliswaar voor dat je kind snel naar je leert luisteren, maar dat komt vooral doordat hij een beetje bang voor je wordt. En erg zelfstandig zal hij er waarschijnlijk ook niet door worden.

3. Permissieve opvoedingsstijl

Bij de permissieve opvoedingsstijl geven ouders veel ruimte en hebben ze weinig regels. Ze zijn vaak zacht en passief, en geven hun kind veel vrijheid. Dit kan leiden tot problemen met zelfdiscipline en verantwoordelijkheid. Kinderen die op deze manier worden opgevoed, kunnen moeite hebben met het aanvaarden van grenzen en het leren omgaan met frustratie.

4. Autoritatieve opvoedingsstijl

De autoritatieve opvoedingsstijl is het evenwicht tussen bepalen en ondersteunen. Ouders stellen duidelijke regels, maar geven ook ruimte voor zelfstandigheid en creativiteit. Ze zijn betrokken, maar geven hun kind ook ruimte om zelf te leren en te experimenteren. Deze stijl wordt vaak als het gunstigst beschouwd, omdat hij zowel structuur als ondersteuning biedt.

Opvoedingsopgaven per levensfase

In de verschillende levensfasen heeft een kind andere behoeften en ontwikkelingsopgaven. Hieronder worden de belangrijkste opgaven en opvoedingsopgaven per levensfase besproken.

1. Baby

In de babyfase is het belangrijk om lichaamsbeheersing, veilige hechting en een dag-nachtritme te ontwikkelen. De opvoedingsopgaven omvatten het bieden van een soepele verzorging, responsiviteit en een voorspelbare omgeving.

2. Dreumes/peuter

Tijdens de dreumes- en peuterfase ontwikkelen kinderen hun autonomie, leren ze emoties herkennen en begrijpen, en leren ze om te gaan met grenzen. De opvoedingsopgaven omvatten het bieden van veiligheid in huis, emotionele ondersteuning, het introduceren van regels, en het stimuleren van taal- en spelontwikkeling.

3. Schoolkind

Bij schoolkinderen ontwikkelen ze sociale vaardigheden, een positief zelfbeeld, en een actieve leerhouding. De opvoedingsopgaven omvatten het stimuleren van positieve interacties met leeftijdgenoten, het bevorderen van sociaal gedrag, het geven van onderwijsondersteunend gedrag, en het geven van eigen taken.

4. Puber

Tijdens de puberfase ontwikkelen kinderen emotionele zelfstandigheid, leren ze om te gaan met andere sekse, en ontwikkelen ze hun eigen waardensysteem. De opvoedingsopgaven omvatten het bieden van enige tolerantie voor experimenten, het houden van emotionele steun, en het stellen van leeftijdsadequate grenzen.

Opvoeding en mentale gezondheid

Een goede opvoeding speelt een belangrijke rol bij de mentale gezondheid van kinderen. Kinderen die op een positieve manier worden opgevoed, hebben een grotere kans om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met een gezond zelfbeeld. Belangrijke aspecten van kinderen positief opvoeden zijn bijvoorbeeld het zorgen voor een veilige, stimulerende omgeving en het leren door positieve ondersteuning.

Bij kinderen die last hebben van mentale problemen, zoals angst, depressie of ADHD, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Dit kan bijvoorbeeld via een jeugd- of wijkteam van de gemeente, of via een deskundige op het gebied van opgroeien en opvoeden.

Samenwerking tussen ouders en onderwijs

De opvoeding van kinderen is niet enkel een taak van de ouders. Ook leraren en andere opvoeders spelen een rol in het begeleiden van de ontwikkeling van kinderen. In de praktijk is het belangrijk dat ouders en leraren samenwerken om de opvoeding te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig contact op te nemen, informatie uit te wisselen over de ontwikkeling van het kind, en samen te werken aan het oplossen van problemen.

Conclusie

Opvoeding is een complex proces dat zowel emotionele ondersteuning, structuur als het overdragen van waarden omvat. De keuze voor de juiste opvoedingsstijl is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. In de verschillende levensfasen heeft een kind andere behoeften en ontwikkelingsopgaven. De opvoeding is ook van invloed op de mentale gezondheid van kinderen, en kan helpen bij het opbouwen van een gezond zelfbeeld. Samenwerking tussen ouders en onderwijs is belangrijk om de opvoeding te ondersteunen en problemen vroegtijdig op te lossen.

Bronnen

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Opvoeding
  2. https://www.nji.nl/opvoeden-en-ouderschap/wat-is-belangrijk-bij-opvoeden
  3. https://opvoeding.be/
  4. https://www.opgroeien.be/kennis/themas/ouderschap-en-opvoeding-ondersteunen/wat-opvoeden
  5. https://www.psychologie.nl/thema/opvoeden/
  6. https://www.depsycholoog.nl/opvoeding/
  7. https://wij-leren.nl/opvoedkunde.php
  8. https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/hulp-bij-gezinsproblemen/opvoeding
  9. https://www.kindengezin.be/nl/thema/ontwikkeling-en-gedrag/gedrag-en-opvoeding
  10. https://www.nji.nl/opvoeden-en-ouderschap/opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven