Almanak en het lager onderwijs in Nederland in de negentiende eeuw
juli 5, 2025
In Nederland worden de opvoedingspraktijken van Marokkaanse ouders vaak geconfronteerd met de eisen van de Nederlandse samenleving. In vele gevallen sluit de opvoeding van ouders uit Marokko niet aan bij de normen en waarden die in Nederland worden geëist. Dit leidt tot uitdagingen in de opvoeding van kinderen, maar ook tot een stroom van maatregelen om de situatie te verbeteren. Het project “Opvoeden in Nederland doe je zo!” is een voorbeeld van hoe het initiatief vanuit de gemeenschap kan bijdragen aan het versterken van de zelfredzaamheid van Marokkaanse ouders. Daarnaast worden er ook oplossingen geïnspireerd door de ervaringen in Marokko, waarbij de opvoedingspraktijken vaak een zware last vormen voor ouders en kinderen.
Het project “Opvoeden in Nederland doe je zo!” is ontworpen om Marokkaanse ouders te helpen hun opvoedingsverantwoordelijkheid beter te begrijpen en te beheren. De cursus is opgedeeld in meerdere onderwerpen, waaronder het verschil tussen opvoeding in Nederland en Marokko, factoren die van invloed zijn op de opvoeding van kinderen, voor- en vroegschoolse educatie, ouderparticipatie, gezag en respect, straffen en belonen, en de mogelijkheden van jeugdhulpverlening. De cursus is afgestemd op zowel vaders als moeders, waarbij de nadruk ligt op het leren van praktische vaardigheden en het begrijpen van de verwachtingen die de samenleving stelt.
De cursus werd in januari en februari ontwikkeld, met als uitgangspunt de vragen en behoeften van de ouders zelf. Deelnamescenario’s werden op basis van de Quikscan bepaald, waarbij zowel praktische vaardigheden als de verwachtingen vanuit de samenleving centraal stonden. Voor de vaders was de nadruk op de rol van de vader in de samenleving en de school, terwijl de moeders zich meer bezighielden met het leren van straffen, belonen, verbannen en negeren, evenals het spelen met kinderen.
Naast de cursus biedt het project ook een spreekuur aan voor opvoedingsvragen, waarin ouders kunnen terechtkomen voor advies, informatie en een gesprek over opvoeding en het opgroeien van hun kind. In het kader van het project zijn ook cursisten opgeleid tot zelfstandige cursusleiders, zodat de opvoedingscursus in andere gemeenschappen kan worden gegeven. Dit maakt het bereik van de interventie groter en versterkt de zelfredzaamheid van de Marokkaanse gemeenschap.
De opvoedingscursus is gericht op het helpen van ouders bij het oplossen van problemen met betrekking tot de opvoeding van hun kinderen, en het bieden van toegang tot jeugdhulpverlening. In sommige gevallen wordt de psycholoog ingezet om ouders bij te staan bij het voeren van gesprekken met school, terwijl in andere gevallen de psycholoog zelf de opvoedingsvragen begeleidt. Dit is een belangrijk onderdeel van de ondersteuning die ouders krijgen, zowel binnen als buiten het project.
In Marokkaanse gezinnen wordt opvoeding vaak gezien als een combinatie van moreel conformisme, religiositeit, controle en steun. Ouders hechten veel waarde aan een religieuze opvoeding voor hun kinderen, waarbij meisjes voor het huwelijk worden voorbereid en jongens worden opgeleid om met goede mensen om te gaan. De opvoeding van de oudere generatie is vaak streng en autoritair, met een duidelijke afbakening van taken en verantwoordelijkheden. De ouders hebben een sterke band met hun kinderen, maar het is belangrijk dat de kinderen respect en schaamte leren.
In de praktijk leidt deze opvoeding tot een zekere mate van controle, die soms ook kan leiden tot geweld. In sommige gevallen wordt geweld als een manier van opvoeden gezien, hoewel het in Marokko nog steeds niet verboden is. Er zijn echter ook stromen die proberen de cyclus van geweld te verbreken, zoals de crèche van Soumia Idman in Casablanca, die ongehuwde moeders ondersteunt en helpt bij de opvoeding van hun kinderen. Ook stichting ATFAL werkt aan het verbeteren van de opvoeding door met ouders te praten en hen te begeleiden bij het omgaan met hun kinderen.
De opvoedingspraktijken van Marokkaanse ouders worden vaak geconfronteerd met de eisen van de Nederlandse samenleving. In veel gevallen sluit de opvoeding van ouders uit Marokko niet aan bij de normen en waarden die in Nederland worden gesteld. Dit kan leiden tot verstoorde relaties tussen ouders en kinderen, wat opnieuw kan resulteren in gezinsbreuk of deviant gedrag bij de kinderen. Daarom is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de verschillen tussen de opvoedingsstijl in hun eigen cultuur en die in Nederland.
De overheid speelt een rol in het aanbieden van ondersteuning en hulpverlening aan ouders, maar ook in het bepalen van regels die de opvoeding moeten beïnvloeden. In het project “Opvoeden in Nederland doe je zo!” wordt bijvoorbeeld gewerkt aan het versterken van de zelfredzaamheid van de Marokkaanse gemeenschap, zodat eventuele problemen met kinderen voorkomen of opgelost kunnen worden. Ook wordt er gekeken naar het verband tussen uitsluiting in de maatschappij en radicalisering bij jongeren, en wordt er onderzoek gedaan naar de rol van ouders in de opvoeding van hun kinderen.
De opvoeding van kinderen in een multiculturele samenleving zoals Nederland is lastig, omdat de normen en waarden van de oude cultuur vaak verschillen van die van de nieuwe. Dit kan leiden tot conflicten en onenigheden tussen ouders en kinderen, en kan ook bijdragen aan het ontstaan van problemen met het gedrag van de kinderen. Daarom is het belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de verschillen en dat ze de opvoeding van hun kinderen aanpassen aan de situatie in Nederland.
Bijvoorbeeld, in veel Marokkaanse gezinnen wordt de televisie gebruikt als onderdeel van de educatie, maar de toezichtsfunctie is daarbij belangrijk. De ouders stellen voorwaarden op voor het kijken van bepaalde programma’s, en het huiswerk moet eerst gedaan worden alvorens televisie te mogen kijken. Ook worden er vaak praktische vaardigheden geleerd, zoals straffen, belonen, verbannen en negeren, evenals het spelen met kinderen.
De opvoedingspraktijken van Marokkaanse ouders in Nederland zijn in beweging. Er is een stroom van initiatieven en projecten die gericht zijn op het verbeteren van de opvoeding en het versterken van de rol van ouders in de opvoeding van hun kinderen. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de invloed van de opvoeding op de ontwikkeling van kinderen, en worden er oplossingen geïnspireerd door de ervaringen in Marokko.
De opvoedingscursus “Opvoeden in Nederland doe je zo!” is een voorbeeld van hoe een initiatief vanuit de gemeenschap kan bijdragen aan het versterken van de zelfredzaamheid van Marokkaanse ouders. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het verband tussen uitsluiting in de maatschappij en radicalisering bij jongeren, en wordt er onderzoek gedaan naar de rol van ouders in de opvoeding van hun kinderen. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de verschillen tussen de opvoedingsstijl in hun eigen cultuur en die in Nederland, en dat ze de opvoeding van hun kinderen aanpassen aan de situatie in Nederland.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet