Vijf eeuwen opvoeden in Nederland: Een historische blik op pedagogische ontwikkelingen
juli 4, 2025
Boksend Opvoeden is een innovatieve methode die gericht is op het bevorderen van mentale, emotionele en lichamelijke veerkracht bij kinderen, jongeren en volwassenen. Het programma combineert fysieke activiteit met persoonlijke groei en is gericht op het opbouwen van zelfvertrouwen, zelfbeheersing en sociale vaardigheden. In dit artikel worden de kernprincipes, voordelen, aanpak en praktische toepassing van Boksend Opvoeden besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.
Boksend Opvoeden is een erkende interventie die gericht is op het helpen van kinderen en jongeren bij hun persoonlijke ontwikkeling. Het programma combineert fysieke activiteit met persoonlijke groei en is direct inzetbaar in organisaties, scholen, GGZ-instellingen en gezinnen. Het doel van Boksend Opvoeden is om leerlingen te helpen bij de overgang naar de middelbare school en hen te laten omgaan met veranderingen op verschillende levensgebieden. De methode is gericht op het opbouwen van veerkracht, zelfvertrouwen en mentale sterkte, met als doel om kinderen en jongeren beter te laten omgaan met stress, onzekerheid en hun eigen identiteit.
Boksend Opvoeden is geen echte vechtsport, maar een weerbaarheidsprogramma dat gericht is op het beantwoorden van de hulpvraag van leerlingen, kinderen of deelnemers. Het programma biedt verschillende boksspellen en bokslessen aan die worden ingezet om de hulpvraag te beantwoorden. Door de aangeboden boksoefeningen worden de verschillende triggers of uitdagers blootgesteld die aan een basisemotie kunnen worden gekoppeld. Dit alles heeft als doel om de gestelde hulpvraag te beantwoorden.
De methode richt zich op het stimuleren van zelfbewustzijn en het meegeven van tools, zodat boksen als pedagogisch middel kan worden gebruikt om in gesprek te gaan. De trainer geeft handvatten en helpt de leerlingen of deelnemers om juiste keuzes te maken door concrete afspraken te maken. Bij een eerstvolgende vervolgtraining is er altijd een kort evaluatiemoment hoe de transfer thuis ging betreft de gemaakte afspraken.
Boksend Opvoeden op individueel gebied bestaat uit 5 trainingen en een intakegesprek en een eindevaluatie. Bij het intakegesprek wordt een passend plan van aanpak bij de hulpvraag opgesteld. Hierna volgen de 5 trainingen, waarbij een familielid de 3e training mee mag doen. Na de 5e training krijgt de deelnemer een certificaat Boksend Opvoeden met een kostenprijs van 399 euro. Eventueel kunnen er later nog extra trainingen ingepland worden, om te zien wat heeft gewerkt en waar er nog tegenaan gelopen wordt. Elke andere losse training of opfristraining wat jullie misschien later inplannen is 75 euro.
Boksend Opvoeden voor groepen omvat 5 trainingen, een intakegesprek, wekelijkse terugkoppeling, gebruik van materialen en een eindevaluatie. Het traject is gericht op 10 kinderen en kost 249 euro per kind. De trainingen zijn afgestemd op de hulpvraag van de deelnemers en bevorderen zowel mentale als emotionele groei.
Het gezin wordt tijdens de training fysiek, emotioneel en mentaal uitgedaagd door het boksen en de aangeboden spel- en oefenvormen. Belangrijke aspecten die continu getraind en geëvalueerd worden zijn: zelfbeheersing, zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. De gezinstraining van weerbaarheid gaat samen met de ontwikkeling van positieve sociale vaardigheden. Deze gezinstraining maakt de band tussen ouder en kind sterker. Ouder, kind en gezin worden samen in het traject passend en naar wens gecoacht. Het boksen als middel en opvoedend handelen als gezinscoaching is een prachtige combinatie.
Een van de belangrijkste voordelen van Boksend Opvoeden is het bevorderen van mentale en emotionele veerkracht. Door de fysieke activiteit en de focus op zelfbeheersing, zelfvertrouwen en mentale flexibiliteit, leren de deelnemers omgaan met stress, onzekerheid en emoties. Het programma helpt bij het opbouwen van een sterke identiteit en een betere omgang met veranderingen in het leven.
Boksend Opvoeden bevordert positieve sociale interacties en teamgeest. De groepsomgeving waarin het programma wordt uitgevoerd, draagt bij aan het leren van respect voor de trainer en medesporters. Dit bevordert zowel samenwerking als respect, wat leidt tot betere sociale vaardigheden.
De fysieke activiteit van boksen bevordert gezondheid en fitheid, en kan een positieve invloed hebben op de algehele levensstijl van een kind. Regelmatige training helpt bij het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid, het versterken van spieren en botten, en het beheersen van gewicht.
Door steeds beter te worden in boksen en door persoonlijke doelen te bereiken, kunnen kinderen zelfvertrouwen opbouwen. Het leren omgaan met frustraties en emoties ondersteunt de ontwikkeling van zelfbeheersing en mentale sterkte.
Boksend Opvoeden biedt verschillende cursussen en trainingen aan, waaronder een basiscursus, gevorderde cursus, opfriscursus en een boks techniek dag. De basiscursus kost 469 euro exclusief btw en bevat onder meer een handboek met 12 beschreven lessen, emotieleskaarten, hartslagkaarten, een leerlingenwerkboek en toegang tot de online leeromgeving. De opfriscursus kost 299 euro exclusief btw en bevat onder meer een handout met uitgewerkte bokslessen, bandages en bitjes.
Een workshop Boksend Opvoeden kan worden gegeven in een tijdsbestek van 2 uur, gericht op de specifieke behoeften van een school of organisatie. De sessie bevat zowel theoretische als praktische aspecten van het programma, met interactieve elementen zoals een PowerPoint-presentatie en boksspel. De cursusdagen starten om 8.30 uur en eindigen om 17.00 uur, met koffie/thee, koek, fruit en lunch inbegrepen.
Boksend Opvoeden is inzetbaar in verschillende omgevingen, waaronder scholen, GGZ-instellingen, sportverenigingen en bedrijven. De methode kan worden gebruikt voor individuele trajecten, groepscoaching en gezinscoaching. De trainer kan helpen bij het opstellen van een passend plan van aanpak bij de hulpvraag, en werkt samen met de deelnemers om hun persoonlijke doelen te bereiken.
Boksend Opvoeden is officieel erkend als sport- en beweeginterventie. Het programma, dat zich richt op leerlingen in de eerste twee jaar van het voortgezet (speciaal) onderwijs, is erkend op het niveau Goed Beschreven. De interventie wordt in twaalf wekelijkse lessen aangeboden aan leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. De interventie zet boksen in als middel en ondersteunt hiermee de leerlingen bij het ontwikkelen van een veerkrachtige identiteit.
Veiligheid speelt een grote rol in Boksend Opvoeden. Kinderen dragen beschermende uitrusting, en de focus ligt meer op techniek en conditie dan op vechten of sparren. De trainers hebben een basis- of gevorderde cursus gevolgd en worden gecertificeerd. De certificering is geldig voor twee jaar en vereist dat de trainer deelneemt aan een opfrisdag of een gevorderde training binnen die termijn.
Boksend Opvoeden is een innovatieve methode die gericht is op het bevorderen van mentale, emotionele en lichamelijke veerkracht bij kinderen, jongeren en volwassenen. De methode combineert fysieke activiteit met persoonlijke groei en is gericht op het opbouwen van zelfvertrouwen, zelfbeheersing en sociale vaardigheden. De praktische toepassing van Boksend Opvoeden is breed en kan worden ingezet in verschillende omgevingen, waaronder scholen, GGZ-instellingen, sportverenigingen en bedrijven. De methode is erkend als sport- en beweeginterventie en wordt ondersteund door een sterke kwaliteitsborging en veiligheid.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet