logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Veulen opvoeden: essentieel voor een gezonde ontwikkeling

Inleiding

Het opvoeden van een veulen is een proces dat zowel fysiek als psychologisch belangrijk is voor de ontwikkeling van het dier. De bronnen tonen aan dat de opvoeding van een veulen al vanaf de geboorte begint en dat het belangrijk is om de band met de moeder goed te laten ontwikkelen. Veulens moeten leren omgaan met mensen, met hun soortgenoten en met de omgeving. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de gezondheid en het welzijn van het veulen. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van het opvoeden van een veulen besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

De eerste dagen: de inprentingsfase

De inprentingsfase is een van de belangrijkste momenten in de ontwikkeling van een veulen. Tijdens deze periode leren veulens wie hun moeder is en ontwikkelen ze hun sociale vaardigheden. Volgens de bronnen is het belangrijk om tijdens deze fase de veulen en de merrie niet te storen. De merrie likt het veulen om het droog te maken en de bloedsomloop te stimuleren, maar ook om de geur van haar kleintje op te nemen en in te prenten. Deze fase is gevoelig en kan niet herhaald worden. Het veulen leert wie zijn moeder is, maar ook – over iets langere tijd – wie zijn soortgenoten, sociale partners en uiteindelijk dus ook seksuele partners zijn. In deze periode ontwikkelen ze gedrag en leren hun grenzen kennen.

Sociale ontwikkeling: leren omgaan met soortgenoten

Een veulen moet leren omgaan met andere paarden. Dit gebeurt meestal in groepsverband, waarin de veulens leren wat wel en niet kan. Een nieuw veulen wordt eerst samen met een ander veulen in een box gezet zodat het een maatje heeft, daarna wordt er een groep samengesteld. Hierbij zijn de merries en hengsten gesplitst in aparte groepen. Een groep bestaat uit ongeveer 12 tot 14 paarden, dit om zoveel mogelijk rust te bewaren en stress te vermijden. Veulens leren hierin de sociale vaardigheden binnen de groep, zoals de rangorde bepalen.

Lichaamsontwikkeling en gezondheid

De gezondheid van het veulen is van groot belang. Volgens de bronnen is het belangrijk om te letten op de voeding en de gezondheid van het veulen. Een veulen moet op een gezonde manier opgroeien. Het is belangrijk dat het veulen voldoende voedingsstoffen krijgt en dat het goed wordt gecontroleerd op eventuele gezondheidsproblemen. Ook is het belangrijk om het veulen te laten inenten tegen ziektes zoals influenza en droes. Daarnaast komt regelmatig de hoefsmid voor het bekappen of eventuele correcties aan te brengen. Ook is het mogelijk om uw hengst te laten laten castreren of röntgenologisch te laten onderzoeken door de dierenarts.

Onderwijs en oefeningen met het veulen

Het opvoeden van een veulen begint al gelijk als het veulen geboren is. Als de geboorte vlot is verlopen en het veulen bij de moeder heeft gedronken, laat ze dan allebei even met rust. Zo kunnen ze tijd met elkaar doorbrengen en een band opbouwen. In deze periode leert het veulen wie zijn moeder is en bij wie hij dus moet blijven. De reden dat je het veulen als eerst met rust moet laten is vanwege dat er uit onderzoek blijkt dat het veulen na de geboorte overal strelen geen positieve invloed heeft op de relatie met de mens. Een goede band met de moeder heeft ook een grote invloed op het gedrag van het pasgeboren veulen.

Oefeningen en basisvaardigheden

Een veulen moet leren omgaan met mensen. Dit gebeurt meestal via de moeder. Wanneer er aandacht aan de moeder besteed wordt, heeft het veulen de tijd en mogelijkheid zelf de verzorger op te zoeken wanneer het daar klaar voor is. Belangrijk hierbij, is dat het contact vanzelfsprekend en positief verloopt. Aanraking opdringen of een dwingende hand leidt vaak tot schrikreacties, waar ook de moeder op kan reageren. Laat het veulen snuffelen en raak het af en toe aan, zonder teveel nadruk.

Veiligheid en omgeving

Het is belangrijk om voor een veilige omgeving te zorgen voor het veulen. Dit omvat zowel de fysieke veiligheid als de psychologische veiligheid. Het is belangrijk dat het veulen zich veilig en ontspannen voelt. Dit doe je door het veulen te knuffelen, interesse te tonen, complimentjes te geven, te troosten, positief aan te moedigen en aandacht te geven. Een veulen krijgt hierdoor een gevoel van geborgenheid. Als het veulen zich op z’n gemak en veilig voelt, kan het z’n aandacht richten op zijn omgeving en nieuwe dingen leren.

Samenwerking met de merrie

De band met de merrie is van groot belang bij het opvoeden van een veulen. Het is belangrijk om een goede relatie op te bouwen met de merrie, zodat haar aanwezigheid je bij de verschillende gewenningsfases helpt als geruststellende factor. De merrie is de belangrijkste figuur in het jonge leventje van het veulen. Heb je als eigenaar een goede band met de merrie, dan is de toegankelijkheid tot het veulen een stuk groter. Het initiële contact draait namelijk om vertrouwen, wat een veulen grotendeels van zijn moeder afkijkt.

Belang van korte sessies

Het opvoeden van een veulen is een proces dat veel geduld en inzicht vereist. Het is belangrijk om korte sessies te houden. Ééns per dag 10 minuten met het veulen bezig zijn werkt beter dan lange sessies vol herhaling. Het veulen moet al zoveel nieuwe dingen onthouden! Daarnaast is het belangrijk om geduldig te zijn. Het veulen is nog een baby’tje, het doet niks fout maar begrijpt je gewoon nog niet zo goed.

Ondersteuning en hulp

Het opvoeden van een veulen kan soms lastig zijn. Het is daarom belangrijk om te vragen om hulp van professionals of ervaren personen. Er zijn verschillende bronnen die kunnen helpen bij het opvoeden van een veulen. Bijvoorbeeld de bronnen die zich bezig houden met paardengezondheid en -gedrag. Ook is het belangrijk om te kijken naar de opvoedingsopgaven die bij het opvoeden horen. In elke ontwikkelingsfase moeten ouders afstemmen op wat hun kind kan of nog moet leren.

Conclusie

Het opvoeden van een veulen is een belangrijk proces dat zowel fysiek als psychologisch belangrijk is voor de ontwikkeling van het dier. De bronnen tonen aan dat de opvoeding van een veulen al vanaf de geboorte begint en dat het belangrijk is om de band met de moeder goed te laten ontwikkelen. Veulens moeten leren omgaan met mensen, met hun soortgenoten en met de omgeving. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de gezondheid en het welzijn van het veulen. Het is belangrijk om geduldig en op een positieve manier met het veulen om te gaan. De band met de merrie is van groot belang bij het opvoeden van een veulen. Het is belangrijk om korte sessies te houden en te vragen om hulp van professionals of ervaren personen.

Bronnen

  1. Veulens opvoeden
  2. Veulens opvoeden
  3. De opvoeding van het veulen
  4. Veulen opvoeden
  5. Positief opvoeden
  6. Veulen opvoeden
  7. Veulen opvoeden
  8. Opvoeding
  9. Opfok
  10. Opvoedadvies
  11. Veulen opvoeden
  12. Veulen opvoeden
  13. Een veulen gezond laten opgroeien
  14. Opvoeding
  15. Opvoeden
  16. De eerste stapjes bij het opvoeden van een veulen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven