logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Positief opvoeden: 10 essentiële tips voor een gezonde en gelukkige opvoeding

Inleiding

Opvoeden is een complex proces dat zowel emotionele als praktische uitdagingen met zich meebrengt. De bronnen laten zien dat positief opvoeden een essentieel onderdeel is van de opvoeding van kinderen. Het omvat het aanmoedigen van gewenst gedrag, het creëren van een veilige omgeving, en het leren omgaan met fouten. In dit artikel worden de belangrijkste tips en principes van positief opvoeden besproken, op basis van de beschikbare informatie uit de bronnen.

Wat is positief opvoeden?

Positief opvoeden is een methode waarbij het gewenst gedrag van kinderen wordt aangemoedigd door middel van positieve aandacht, beloning en ondersteuning. Het doel is om een veilige en leuke omgeving te creëren, zodat kinderen zich geliefd en gewaardeerd voelen. Door te leren en te groeien kunnen kinderen uitbloeien tot gezonde en gelukkige volwassenen. Dit proces is gericht op het aanmoedigen van positief gedrag, het leren omgaan met fouten, en het creëren van een veilige omgeving.

Belangrijke principes van positief opvoeden

1. Een veilige, stimulerende omgeving

Een veilige omgeving is essentieel voor het opvoeden van kinderen. Dit betekent dat je kind zowel fysiek als mentaal uitdaagt, maar wel in een veilige omgeving. Je zorgt bijvoorbeeld dat giftige schoonmaakmiddelen niet in het zicht staan, en dat je kind niet zomaar van de trap kan vallen. Daarnaast let je op wat jouw kind kan, en zorg je ervoor dat je speelgoed hebt dat daarbij past.

2. Leren door aanmoedigingen

Je moedigt je kind aan om zelf te leren. Ook stimuleer je het gedrag dat je graag wilt zien. Je laat bijvoorbeeld zien hoe het moet: dan kan je kind het daarna zelf proberen. En als het dan fout gaat, is dat nog geen probleem. Fouten maken hoort erbij.

3. Een aansprekende discipline hanteren

Je spreekt je kind aan op bepaalde afspraken en grenzen. Vervolgens grijp je in als het even misgaat. Een regel kan zoiets simpels zijn als ‘eten en drinken mag alleen aan tafel.’ Het is belangrijk om de afspraken telkens te herhalen.

4. Realistische verwachtingen hebben

Het is de bedoeling dat je niet teveel, maar ook niet te weinig verwacht. Het gaat erom dat je rekening houdt met de manier en het tempo waarop jouw kind zich ontwikkelt. Dit is bij ieder kind anders.

5. Goed op jezelf letten

Als ouder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit helpt je om beter te kunnen omgaan met de uitdagingen van het opvoeden. Goed voor je eigen welzijn zorgt ervoor dat je geduld, energie en vreugde kunt vinden in je rol als opvoeder.

Praktische tips voor positief opvoeden

1. Geef je kind aandacht

Als je kind je iets wil laten zien, stop dan even met wat je aan het doen bent. En geef aandacht aan je kind. Laat duidelijk zien en merken dat je luistert. Zo geef je gerichte aandacht aan je kind. Dit helpt je kind om zich geliefd en gewaardeerd te voelen.

2. Geef je kind regelmatig een knuffel of een aai over zijn/haar bol

De meeste kinderen vinden het fijn om aangeraakt en geknuffeld te worden. Dat versterkt jullie band. Dit helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind.

3. Praat met je kind over dingen die je kind interessant vindt

Vertel ook over wat je zelf die dag hebt meegemaakt. Dit helpt je kind om te leren omgaan met emoties en gedrag.

4. Prijs je kind regelmatig en geef een compliment

Zeg precies wat je goed vindt. Bijvoorbeeld: ‛Fijn dat je meteen naar me luistert’. Je kind zal zich dan vaker zo gedragen. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen bij je kind.

5. Zorg thuis voor activiteiten die je kind leuk vindt

Zoals klei, kleurplaten, blokken, bordspelletjes, computeren, voetballen, buitenspeelgoed, enzovoort. Kies wat past bij de leeftijd. Dit helpt bij het opbouwen van creativiteit en zelfstandigheid bij je kind.

6. Leer je kind nieuwe dingen door het eerst zelf voor te doen

Bijvoorbeeld op een aardige manier met elkaar omgaan (‘zeg maar “alsjeblieft” of “dankjewel”’). Moedig je kind vervolgens aan het zelf te proberen. Geef een compliment als het lukt. Dit helpt bij het opbouwen van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij je kind.

7. Stel duidelijke basisregels op

Zodat je kind weet hoe hij/zij zich moet gedragen. Ga er voor zitten en overleg met je kind wat de huisregels kunnen zijn. Wanneer je kind ouder wordt, kan hij/zij steeds meer meepraten. Deze regels kun je zelfs opschrijven en bijvoorbeeld in de keuken ophangen. Op deze manier kun je er altijd naar verwijzen. Vertel ook wat de gevolgen zijn als je kind zich niet aan de regels houdt.

8. Blijf realistisch

Je mag redelijk gedrag van een kind verwachten, maar verwacht niet dat je kind perfect is. Dit helpt bij het opbouwen van realistische verwachtingen bij je kind.

9. Zorg goed voor jezelf!

Als jij je goed voelt, is het makkelijker om je kind te volgen. En tijd te maken om samen iets te doen. Dit helpt bij het opbouwen van een sterke band tussen ouder en kind.

10. Geef je kind ruimte om te leren van fouten

Laat je kind fouten maken oké zijn. Als je kind zijn sportspullen is vergeten, kan het zelf een oplossing bedenken: lenen van een vriendje of de training op een andere manier meedoen. Door niet meteen met een oplossing te komen, leert je kind om flexibel te zijn. Dit helpt bij het opbouwen van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bij je kind.

Hulp bij opvoeden

Bij het opvoeden van je kindje is het belangrijk om te bedenken dat je er niet alleen voor staat. Twijfel je over de opvoeding of wordt het je te veel? Hier kan je terecht voor hulp:

  • Praat met andere ouders in je omgeving. De kans is groot dat zij tegen dezelfde obstakels aanlopen als jij. Gebruik ze als klankbord en vraag hoe zij de problemen met hun peuter aanpakken.
  • Consultatiebureau/Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Je kunt tijdens je bezoek aan het consultatiebureau of CJG altijd vragen over opvoeden stellen aan de jeugdarts of verpleegkundige. Er is ook een opvoedspreekuur, waar je terecht kan bij een orthopedagoog.
  • Opvoedpoli. Soms verwijzen bovenstaande organisaties je door naar de opvoedpoli. Deze organisatie biedt allerlei behandelingen aan, van gezinscoaching tot therapieën op het gebied van ADHD en autisme.
  • Opvoedboeken. Er zijn talloze boeken geschreven over opvoeden. Je kan bij de bibliotheek of het consultatiebureau informeren welke boeken het meest geschikt zijn.

Conclusie

Positief opvoeden is een essentieel onderdeel van de opvoeding van kinderen. Het omvat het aanmoedigen van gewenst gedrag, het creëren van een veilige omgeving, en het leren omgaan met fouten. De bronnen laten zien dat er verschillende principes zijn die belangrijk zijn bij het opvoeden van kinderen. Door deze principes en tips te volgen, kun je je kind helpen om zich te ontwikkelen tot een gezonde en gelukkige volwassene. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, en om te weten waar je terecht kunt voor hulp bij opvoedproblemen.

Bronnen

  1. SOS Kinderdorpen
  2. CJG Haarlemmermeer
  3. Opvoedadvies.nl
  4. Ouders.nl
  5. 24Baby.nl
  6. Regelhulp.nl
  7. Helderopvoeden.nl
  8. JG Teemnes
  9. De psycholoog
  10. NJI.nl
  11. Maeheffelaar
  12. JMouders.nl
  13. Gezondheid.be
  14. Psychogoed.nl
  15. Kindengezin.be

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven