logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Nascholing lichamelijke opvoeding: Belang en mogelijkheden voor docenten

De lichamelijke opvoeding (LO) speelt een cruciale rol in het ontwikkelingsproces van kinderen en jongeren. Deze vorm van onderwijs draagt bij aan een actief, gezond en sociaal ontwikkelingsproces. Ondanks de aandacht voor LO in het basisonderwijs, is het belang van verdere ontwikkeling en professionalisering van docenten lichamelijke opvoeding niet te onderschatten. Nascholing is een essentieel onderdeel om de kwaliteit van LO-les te waarborgen en te verbeteren. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van nascholing in het vak LO besproken, met aandacht voor praktijkgerichtheid, onderwijsonvloeden en de rol van samenwerking tussen scholen en opleidingsinstellingen.

Belang van nascholing in lichamelijke opvoeding

Nascholing is een essentieel onderdeel voor docenten lichamelijke opvoeding. Het is niet alleen belangrijk om kennis en vaardigheden op te doen, maar ook om deze te verdiepen en toe te passen in de praktijk. Docenten lichamelijke opvoeding hebben behoefte aan continu opleiding, zodat ze in staat zijn om hun leerlingen te begeleiden bij hun motorische en sociale ontwikkeling. Naar aanleiding van het onderzoek van Mathieu Voorthuijzen, hoofddocent binnen de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), is het duidelijk dat veel docenten na hun opleiding geen doorontwikkeling meer krijgen. LO in Beweging, het platform dat Voorthuijzen startte, is daarom ontstaan om dit probleem aan te pakken.

Volgens Voorthuijzen is het belangrijk dat docenten lichamelijke opvoeding hun eigen kennis en vaardigheden blijven verdiepen. “Onderwijs kan altijd beter. Daarvoor moeten wij scherp zijn en signalen opvangen uit het werkveld en samen kennis maken”, zegt hij. Het doel van nascholing is daarom om de kwaliteit van de les te verbeteren en ervoor te zorgen dat docenten op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied.

Mogelijkheden voor nascholing

Er zijn verschillende vormen van nascholing beschikbaar voor docenten lichamelijke opvoeding. Deze kunnen variëren van workshops en cursussen tot nascholingsprogramma’s en onderwijsonderzoek. In de bronnen is te zien dat er een breed aanbod is vanuit verschillende opleidingsinstellingen. Zo biedt de Hogeschool van Amsterdam onder andere cursussen aan via het Expertisecentrum, Sport en gezondheid (ESG). Ook de Fontys Sporthogeschool en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen bieden nascholingsactiviteiten aan, die gericht zijn op praktijkgerichtheid en professionalisering.

De nascholingsprogramma’s zijn vaak opgebouwd rond bepaalde thema’s, zoals evalueren, toetsen, beoordelen, motorische ontwikkeling en het maken van een vakwerkplan. Deze thema’s zijn van belang voor docenten, omdat ze hen helpen om hun lesgeven effectiever te maken. Daarnaast zijn er ook thema’s gericht op het werken met kinderen met specifieke behoeften, zoals autisme of agressie in het bewegingsonderwijs.

Samenwerking tussen scholen en opleidingsinstellingen

De samenwerking tussen scholen en opleidingsinstellingen is van groot belang voor de kwaliteit van nascholing. In de bronnen is te zien dat er al jaren een samenwerking is tussen ALO Nederland en verschillende scholen. ALO Nederland heeft als doel om de kwaliteit van de lichamelijke opvoeding te waarborgen en te verbeteren. Daarbij is het belangrijk dat er een uitwisseling plaatsvindt tussen scholen en opleidingsinstellingen. Dit zorgt ervoor dat de nascholingsprogramma’s op maat gemaakt kunnen worden en gericht zijn op de praktijk.

De Landelijke Studiedag Docenten Bewegingsonderwijs, die in 2025 plaatsvindt, is een voorbeeld van dit soort samenwerking. Deze dag is gericht op nascholing en verdieping m.b.t. bewegingsonderwijs en lichamelijke opvoeding binnen het gespecialiseerde onderwijs. Het doel is om elkaar te ontmoeten, te inspireren en nieuwe kennis op te doen. Het wordt een dag vol interactie, kennisdeling en netwerkmogelijkheden voor zowel nieuwe als ervaren deelnemers.

Belang van praktijkgerichtheid in nascholing

Praktijkgerichtheid is een van de belangrijkste kenmerken van nascholing voor docenten lichamelijke opvoeding. De cursussen en workshops zijn gericht op het aanleren van praktische vaardigheden en het toepassen van kennis in de lespraktijk. In de bronnen is te zien dat er veel aandacht is voor praktijkgerichte scholing. Bijvoorbeeld, LO in Beweging biedt een platform aan waarin docenten lichamelijke opvoeding kennis kunnen delen en samenwerken met collega’s uit het vak.

Naar aanleiding van het onderzoek van Voorthuijzen is duidelijk dat veel docenten geen doorontwikkeling krijgen. Daarom is het belangrijk dat er actief gezocht wordt naar nieuwe manieren om docenten te begeleiden en te inspireren. Dit kan door het organiseren van nascholingsdagen, workshops en andere activiteiten, waarbij de focus ligt op de praktijk en de behoeften van de docenten.

Onderwijsonderzoek en professionalisering

Onderwijsonderzoek is een belangrijk onderdeel van nascholing voor docenten lichamelijke opvoeding. Door onderzoek te doen, kunnen docenten hun kennis en vaardigheden verder ontwikkelen en verdiepen. In de bronnen is te zien dat er al jaren onderzoek wordt gedaan naar het didactisch handelen van docenten lichamelijke opvoeding. Dit onderzoek helpt om de kwaliteit van de les te verbeteren en ervoor te zorgen dat docenten op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied.

Daarnaast is het belangrijk dat docenten lichamelijke opvoeding hun eigen professionalisering in de hand houden. Dit kan door deel te nemen aan nascholingsprogramma’s, workshops en andere activiteiten, waarin ze kennis kunnen opdoen en hun vaardigheden kunnen verdiepen. Door actief te blijven opleiden, blijven docenten in staat om hun leerlingen te begeleiden bij hun motorische en sociale ontwikkeling.

Conclusie

Nascholing is een essentieel onderdeel voor docenten lichamelijke opvoeding. Het is belangrijk om continu opleiding te krijgen, zodat docenten in staat zijn om hun leerlingen te begeleiden bij hun motorische en sociale ontwikkeling. Er zijn verschillende vormen van nascholing beschikbaar, waaronder workshops, cursussen en nascholingsprogramma’s. De samenwerking tussen scholen en opleidingsinstellingen is van groot belang voor de kwaliteit van de nascholing. Praktijkgerichtheid en onderwijsonderzoek zijn belangrijke aspecten van nascholing, waardoor docenten hun kennis en vaardigheden kunnen verdiepen en toepassen in de lespraktijk. Door actief te blijven opleiden, blijven docenten in staat om hun leerlingen te begeleiden bij hun ontwikkeling.

Bronnen

  1. Aanbod ALO
  2. Academie voor Lichamelijke Opvoeding
  3. Leraar Lichamelijke Opvoeding ALO
  4. LO in Beweging
  5. Nascholing LO
  6. Sport en Beweging
  7. Landelijke Studiedag Docenten Bewegingsonderwijs

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven