Waarom opvoeden over jezelf gaat
juli 4, 2025
De Maand van de Opvoeding is een belangrijk initiatief dat gericht is op het versterken van de samenwerking tussen ouders, opvoeders, professionals en gemeenschappen. In verschillende steden en gemeenschappen wordt deze maand georganiseerd met als doel om kinderen en jongeren te ondersteunen bij hun opgroeien en om ouders en opvoeders te helpen bij de uitdagingen van het opvoeden. In dit artikel worden de kernpunten van de Maand van de Opvoeding uitgebreid besproken, met aandacht voor activiteiten, thema’s en het belang van samenwerking in de opvoeding.
Tijdens de Maand van de Opvoeding worden er diverse activiteiten georganiseerd, die gericht zijn op zowel kinderen als ouders. Deze activiteiten variëren van workshops, lezingen, filmvertoningen tot praktijkvoorbeelden. Deelname is meestal gratis, waardoor veel ouders en opvoeders hierin kunnen meedoen.
In de gemeente Heeze-Leende wordt de Maand van de Opvoeding georganiseerd met als thema “Opvoeden doe je niet alleen”. Er worden verschillende activiteiten aangeboden, waaronder filmvertoningen, interactieve webinars en activiteiten voor jonge kinderen. Bijvoorbeeld, de film “Inside Out 2” wordt op 3 november 14:30 uur gedraaid in de Schammert in Leende en op 8 november 19:00 uur in ‘t Perron in Heeze. Deze film is gericht op het begrijpen van emoties en het omgaan met veranderingen in het leven van kinderen.
Daarnaast worden er ook activiteiten georganiseerd voor ouders, zoals het “Ouder/kind café”, waar ouders kunnen genieten van een kopje koffie terwijl hun kinderen spelen. Ook zijn er lezingen over thema’s als het omgaan met het puberbrein, het leren koken op kot en het omgaan met sociale media. Deze activiteiten zijn bedoeld om ouders en opvoeders te ondersteunen bij hun dagelijkse uitdagingen.
In de gemeente Koksijde wordt de Maand van de Opvoeding georganiseerd met als thema “In verbinding”. Dit initiatief is een eerbetoon aan iedereen die dagelijks bijdraagt aan de groei en het welzijn van kinderen en jongeren. Er worden verschillende activiteiten aangeboden, waaronder een Gezinsmarkt, een Boekstartdag en workshops over digitale veiligheid. Deze activiteiten zijn bedoeld om gezinnen sterker en veiliger te maken.
De Maand van de Opvoeding draait om verschillende thema’s, waaronder samenwerking, ondersteuning en het delen van ervaringen. In 2025 is het thema van de Week van de Opvoeding “Samen puzzelen”, wat duidelijk maakt dat opvoeden een constante zoektocht is, waarbij ouders en opvoeders hulp kunnen krijgen van anderen.
In de week van de Opvoeding wordt er gekeken naar praktische strategieën om taal op een speelse manier te stimuleren, tools om eentalige en meertalige kinderen optimaal te ondersteunen, en het omgaan met uitdagend gedrag van kinderen. Er worden ook workshops gegeven over het leren koken op kot en het opbouwen van een goed budget.
In de maand oktober is de Maand van de Opvoeding georganiseerd met als thema “Opvoeden doe je niet alleen”. Er worden verschillende activiteiten aangeboden, waaronder een lezing over het omgaan met het puberbrein, een workshop over het leren koken op kot en een activiteit over het omgaan met sociale media. Deze activiteiten zijn bedoeld om ouders en opvoeders te helpen bij hun dagelijkse uitdagingen.
De Maand van de Opvoeding benadrukt het belang van samenwerking tussen ouders, opvoeders, professionals en gemeenschappen. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders weten dat ze niet alleen hoeven te werken aan de opvoeding van hun kinderen. Er zijn veel mensen en organisaties die hen kunnen ondersteunen, zoals wijkteams, huisartsen, school en andere ouders.
In de gemeente Lewenborg worden er verschillende activiteiten georganiseerd in de maand oktober met het thema “Opvoeden doe je niet alleen”. Er worden activiteiten aangeboden zoals een De Grote Opvoed Show, een lezing over het puberbrein, een muziekactiviteit in de opvoeding, een activiteit over gezond budget koken, een babymassage-activiteit, een weerbaarheidstraining, een activiteit over het omgaan met sociale media, een activiteit over het omgaan met media, een activiteit over het doen van oefeningen met je kind, een activiteit over het koken met je kind en een activiteit over het omgaan met het lopen van kleding.
In de gemeente Borculo wordt de Maand van de Opvoeding georganiseerd met als thema “In verbinding”. Er worden verschillende activiteiten aangeboden, waaronder een lezing over het omgaan met de digitale wereld, een theaterlezing over het puberbrein en een moeder-dochter-voorstelling. Deze activiteiten zijn bedoeld om ouders en opvoeders te helpen bij hun dagelijkse uitdagingen.
De Maand van de Opvoeding is een belangrijk initiatief dat gericht is op het versterken van de samenwerking tussen ouders, opvoeders, professionals en gemeenschappen. In verschillende steden en gemeenschappen wordt deze maand georganiseerd met als doel om kinderen en jongeren te ondersteunen bij hun opgroeien en om ouders en opvoeders te helpen bij de uitdagingen van het opvoeden. De activiteiten variëren van workshops, lezingen, filmvertoningen tot praktijkvoorbeelden, en zijn bedoeld om ouders en opvoeders te ondersteunen bij hun dagelijkse uitdagingen. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders weten dat ze niet alleen hoeven te werken aan de opvoeding van hun kinderen, en dat er veel mensen en organisaties zijn die hen kunnen ondersteunen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet