Ouderschap leiden: Begeleiding, hulp en ondersteuning voor ouders in de praktijk
juli 1, 2025
De kinderopvang is een belangrijke fase in de ontwikkeling van kinderen, zowel sociaal, emotioneel als immunologisch. Echter, het is ook een omgeving waar kinderen vaker in aanraking komen met ziekten. Dit artikel biedt een overzicht van de richtlijnen en adviezen met betrekking tot ziekte op de kinderopvang, gebaseerd op beschikbare informatie.
Het is belangrijk om te bepalen wanneer een kind te ziek is om naar de kinderopvang te gaan. Over het algemeen geldt dat wanneer een kind erg hangerig is, koorts heeft of klaagt over pijn, het beter is om thuis te blijven. De opvang kan een kind weigeren bij hoge koorts of wanneer de hygiëne niet gewaarborgd kan worden, bijvoorbeeld bij 39 graden koorts of hoger. Ook bij meerdere besmettingen op een groep kan de opvang vragen om het kind thuis te houden. Het is echter van belang te onthouden dat veel ziekten al besmettelijk zijn voordat de symptomen zichtbaar zijn, waardoor volledige preventie van besmetting op de opvang moeilijk is.
Verschillende kinderziektes vereisen specifieke aandacht en maatregelen.
Bij een eenvoudige snotneus of hoest mag een kind meestal wel naar de opvang. Echter, bij griep, die vaak gepaard gaat met koorts en malaise, is het raadzaam om het kind thuis te houden om rust te bevorderen.
Het RS-virus (Respiratoir Syncytieel Virus) lijkt in eerste instantie op een verkoudheid, maar kan bij jonge baby’s leiden tot ademhalingsproblemen en bronchiolitis. Bij een serieuze infectie met het RS-virus moet het kind thuisblijven totdat het weer goed kan ademen en geen last meer heeft van koorts of benauwdheid. Ziekenhuisopname kan soms noodzakelijk zijn.
Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte. Isolatie heeft weinig zin omdat de ziekte al besmettelijk is voordat de uitslag zichtbaar is. Zolang het kind zich goed voelt, kan het naar de opvang.
Bij de vijfde ziekte verschijnt eerst een rode uitslag op de wangen. De ziekte is mild en verdwijnt vanzelf. Zolang het kind zich goed voelt, kan het naar de opvang.
Deze ziekte veroorzaakt blaasjes op de handen, voeten en in de mond. Zolang het kind zich goed genoeg voelt, mag het vaak naar de opvang, ook al zijn de blaasjes nog niet volledig weg. Bespreek dit altijd met de opvang.
Mazelen is zeer besmettelijk en vereist dat het kind volledig hersteld is voordat het weer naar de opvang mag.
Kinderopvangcentra hebben strikte regels om de verspreiding van ziekten te minimaliseren. Pedagogisch medewerkers zullen contact opnemen met ouders om te overleggen of een kind mag blijven of opgehaald moet worden. Wanneer een kind de rest van de dag blijft, zal de opvang de ouders op de hoogte houden van de toestand. De opvang volgt vaak de richtlijnen uit de KIDDI app, een hulpmiddel van het RIVM om te beoordelen of een kind met bepaalde ziekten toegelaten mag worden.
Het is essentieel dat kinderopvangcentra strikte reinigings- en desinfectieprotocollen volgen. Daarnaast is het belangrijk dat de opvang de ouders informeert over eventuele ziektes die op de locatie voorkomen, zodat andere ouders gewaarschuwd kunnen worden.
Naast het volgen van de richtlijnen zijn er ook preventieve maatregelen die genomen kunnen worden.
Goede hygiëne is cruciaal. Regelmatig handen wassen, zowel door de kinderen als de pedagogisch medewerkers, kan de verspreiding van ziekten verminderen.
Een gebalanceerd dieet, rijk aan fruit, groenten en eiwitten, versterkt de afweer van het lichaam.
Tijd buitenshuis doorbrengen en in contact komen met de natuur is gunstig voor het immuunsysteem. Spelen in open ruimtes vermindert stress en verbetert de stemming, en stelt kinderen bloot aan micro-organismen die de microbiota bevorderen.
Het eerste jaar op de kinderopvang kan gepaard gaan met een hogere frequentie van ziekten. Dit is een normale fase waarin kinderen hun immuunsysteem ontwikkelen. Hoewel het overweldigend kan zijn, is het belangrijk te begrijpen dat deze situaties tijdelijk zijn en over het algemeen geen ernstig risico voor de gezondheid van kinderen inhouden.
Bij twijfel over de toestand van een kind is het altijd raadzaam om contact op te nemen met de pedagogisch medewerker van de groep. Zij kunnen helpen bij het beoordelen of het kind naar de opvang mag komen.
Ouders spelen een cruciale rol bij het voorkomen van de verspreiding van ziekten. Het is belangrijk om je kind thuis te houden bij ziekte en de opvang tijdig te informeren. Daarnaast is het belangrijk om zelf ook goed voor jezelf te zorgen, voldoende rust te nemen en niet te streng te zijn voor jezelf als het huishouden even blijft liggen.
In sommige gevallen kan een kind frequent ziek zijn. Als de groei afbuigt, is het raadzaam om een verwijzing naar een kinderarts te vragen. Het is belangrijk om de zorgen over de gezondheid van het kind serieus te nemen en indien nodig professionele hulp te zoeken. Er zijn gevallen bekend waarin een onderliggende reden voor de frequente ziekte aanwezig is.
De kosten voor kinderopvang kunnen in aanmerking komen voor een belastingvermindering, mits het kind jonger is dan veertien jaar op het moment van de uitgave. Voor de belastingvermindering is een attest van de erkende opvanginstelling vereist.
Ziekte op de kinderopvang is een veelvoorkomend verschijnsel. Door de richtlijnen te volgen, preventieve maatregelen te nemen en open communicatie te onderhouden tussen ouders en de opvang, kan de verspreiding van ziekten geminimaliseerd worden en kan de gezondheid van de kinderen gewaarborgd worden. Het is belangrijk om te onthouden dat ziekte een onderdeel is van het opgroeien en dat kinderen door deze ervaringen hun immuunsysteem ontwikkelen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet