logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Omgaan met Verkoudheid en Ziekte op de Kinderopvang: Een Gids voor Ouders en Opvangpersoneel

Een verkoudheid bij een kind is een veelvoorkomend verschijnsel, zeker in de kinderopvang waar kinderen dicht bij elkaar spelen en leren. Dit artikel biedt informatie over hoe om te gaan met verkoudheid en andere veelvoorkomende kinderziektes in de context van de kinderopvang, gebaseerd op richtlijnen en adviezen. Het doel is om ouders en opvangpersoneel te informeren over wanneer een kind naar de opvang kan, wanneer het thuis moet blijven, en hoe de gezondheid en het welzijn van alle kinderen gewaarborgd kan worden.

Verkoudheid bij Kinderen: Een Algemeen Overzicht

Kinderen, vooral jonge kinderen, zijn vatbaar voor verkoudheden. Gemiddeld kan een baby zes tot tien keer per jaar verkouden zijn. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en gaat vaak gepaard met een snotneus, hoesten en niezen. Hoewel vervelend, helpt een verkoudheid kinderen om weerstand op te bouwen door in contact te komen met virussen en antistoffen te ontwikkelen. Het is daarom niet mogelijk, en zelfs onwenselijk, om elke verkoudheid te voorkomen. Wel is het belangrijk om kinderen te leren hoe ze hun handen wassen en in hun elleboog niezen om de verspreiding te beperken.

Wanneer Mag Mijn Kind Naar de Kinderopvang?

In veel gevallen mag een kind met lichte symptomen van een verkoudheid naar de kinderopvang. De belangrijkste vraag is of het kind zich goed genoeg voelt om te spelen en deel te nemen aan de dagelijkse activiteiten. Als een kind een snotneus heeft of hoest, is het meestal geen probleem. Echter, bij griep, waarbij vaak koorts en algemene malaise optreden, is het raadzaam om het kind thuis te houden zodat het rustig kan uitzieken.

Sommige ziekten, zoals hand-, voet- en mondziekte, krentenbaard en waterpokken, laten toe dat een kind naar de opvang gaat, zelfs met symptomen, omdat ze al besmettelijk zijn voordat de symptomen zichtbaar worden. Bij waterpokken kan de opvang vragen om het kind thuis te houden als er meerdere kinderen op de groep besmet zijn of als de blaasjes groot zijn.

Wanneer Moet Mijn Kind Thuis Blijven?

Er zijn situaties waarin het beter is om een kind thuis te houden. Wanneer een kind erg hangerig is, koorts heeft of klaagt over pijn, is het raadzaam om het thuis te houden. Hoewel opvangpersoneel de best mogelijke zorg biedt, krijgt een kind thuis de rust en individuele aandacht die het nodig heeft. De kinderopvang kan een kind weren bij hoge koorts (bijvoorbeeld 39 graden Celsius of hoger) of wanneer de hygiëne niet gewaarborgd kan worden.

Kinderen jonger dan drie maanden met koorts moeten direct naar de dokter worden gebracht. Bij oudere baby’s en peuters is een doktersbezoek alleen nodig als de ouders zich ongerust voelen. Na een koortsperiode is het belangrijk dat een kind 24 uur koortsvrij is voordat het terugkeert naar de opvang.

Hygiënemaatregelen op de Kinderopvang

De hygiënerichtlijn voor de kinderopvang is herzien en gebaseerd op de Algemene Hygiënerichtlijn. Handen wassen heeft de voorkeur boven het gebruik van handdesinfectiemiddelen. Het niet dragen van nagelbedekking wordt niet meer als norm gesteld, maar als streven voor de branche beschouwd. De richtlijnen voor het verschonen van luiers en het helpen van kinderen op het toilet zijn aangevuld en verduidelijkt. Er zijn ook normen opgenomen over de omgang met beddengoed.

Omgaan met Koorts in de Opvang

Als een kind koorts ontwikkelt in de kinderopvang, wordt contact opgenomen met de ouders om te overleggen of het kind mag blijven of opgehaald moet worden. Als het kind de rest van de dag blijft, houdt de opvang de ouders telefonisch of via een ouderportaal op de hoogte van de situatie. Koortswerende middelen, zoals paracetamol, mogen in de opvang worden toegediend zonder tussenkomst van een arts. Voor medicatie met een voorschrift is een etiket van de apotheek met de gegevens van de voorschrijvende arts voldoende; een apart doktersattest is niet meer nodig.

Specifieke Ziekten en de Richtlijnen

  • Waterpokken: Bij open blaasjes of meerdere besmettingen op de groep kan de opvang vragen om het kind thuis te houden.
  • Vijfde of Zesde Ziekte: Als het kind zich goed voelt en geen hoge koorts heeft, mag het meestal naar de opvang.
  • Krentenbaard: De opvang kan beslissen om een kind met krentenbaard thuis te houden als de wondjes groot zijn of als er meerdere kinderen besmet zijn.
  • Hand-, voet- en mondziekte: Meestal mag het kind naar de opvang, omdat de ziekte al besmettelijk is voordat er klachten zijn.

Het Belang van Communicatie

Een goede communicatie tussen ouders en opvangpersoneel is essentieel. Als je twijfelt of je kind naar de opvang mag, neem dan contact op met de Pedagogisch Medewerkers van de vestiging. Zij kunnen je adviseren en samen met jou beslissen wat het beste is voor je kind en de groep.

Ondersteunende Maatregelen bij Verkoudheid

Bij een verkoudheid is het belangrijk om je kind voldoende rust te geven. Een hellend matrasje kan helpen om de luchtwegen vrij te maken en het ademen te vergemakkelijken. Een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid in de slaapkamer verbeteren en de slijmvliezen hydrateren. Bij een verstopte neus kan een neusspray of neusdruppels verlichting bieden. Het is belangrijk om te onthouden dat antibiotica niet helpen bij een virale infectie zoals een verkoudheid.

Preventieve Maatregelen

Voldoende frisse lucht is belangrijk om verkoudheden te voorkomen. Ventileren en verluchten creëren een gezonde en schone omgeving. Regelmatig handen wassen en speelgoed schoonmaken helpen ook om de verspreiding van virussen te beperken.

De Rol van de Opvang bij Ziekte

Als een kind ziek wordt op de opvang, informeert het personeel de ouders en overlegt over de verdere stappen. De opvang volgt de richtlijnen uit de KIDDI app, een hulpmiddel van het RIVM om te beoordelen of een kinderopvang kinderen bij bepaalde ziektes mag toelaten of weren. De KIDDI app biedt ook informatie over de symptomen en de kans op besmetting van de ziekte.

Conclusie

Het omgaan met verkoudheid en ziekte op de kinderopvang vereist een gezamenlijke inspanning van ouders en opvangpersoneel. Door de richtlijnen te volgen, goede hygiënemaatregelen te treffen en open te communiceren, kan de gezondheid en het welzijn van alle kinderen gewaarborgd worden. Het is belangrijk om te onthouden dat een verkoudheid vaak een onderdeel is van de ontwikkeling van het immuunsysteem van een kind, maar dat het wel belangrijk is om de juiste maatregelen te nemen om de verspreiding te beperken en de symptomen te verlichten.

Bronnen

  1. CompaNanny
  2. HowAboutMom
  3. Catharina Ziekenhuis
  4. Grootnissewaard
  5. Mama.libelle.be
  6. Babylux
  7. Kinderopvang.nl
  8. RIVM

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven