logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen aan de Universiteit Gent: een uitgebreide opleiding voor een professionele toekomst

Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen is een multidisciplinaire opleiding die gericht is op het bestuderen van de bewegende mens vanuit verschillende invalshoeken. Deze opleiding, aangeboden aan de Universiteit Gent, biedt een uitgebreide wetenschappelijke en praktische opleiding waarbij bewegingsactiviteiten en wetenschappelijke vakken evenwaardig worden aangeboden. De opleiding is bedoeld voor studenten die zowel geïnteresseerd zijn in de wetenschappelijke aspecten van beweging als in de praktijk van sport, oefening en gezondheid. Deze opleiding bereidt studenten voor op diverse beroepen, waaronder sportfunctionaris, trainer, onderwijs, bewegingsbegeleiding en wetenschappelijk onderzoek.

Opleidingsinhoud en structuur

De opleiding lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen aan de Universiteit Gent is opgebouwd als een academische bachelor, die duurt gedurende drie jaar. De opleiding omvat zowel theoretische vakken als praktijkgerichte lessen, waarbij bewegingsactiviteiten en wetenschappelijke inzichten evenzeer aandacht krijgen. De leerstof omvat onder andere biologie, fysiologie, psychologie, sociologie, fysica, chemie en biomechanica. Daarnaast worden er lessen gegeven in de theorie en praktijk van verschillende bewegingsactiviteiten, zoals atletiek, zwemmen, teamspellen, artistieke sporten, dans, enz.

De opleiding is opgebouwd in drie jaren, waarbij in het eerste jaar de basisvaardigheden worden gelegd. In het eerste jaar krijg je een inleiding in de biomechanica van het menselijk bewegen, algemene biologie en weefselleer, anatomie van het locomotorisch stelsel, sportsociologie, chemie, geschiedenis en filosofie van de sport en lichamelijke opvoeding, geïntegreerde werkperiode in recreatie- en revalidatiesporten, organisatie van de sport en bewegingsagogiek. Daarnaast worden er keuzevakken aangeboden, zoals individuele bewegingsvorming en methodiek I, bewegingsvorming en methodiek I, en topsportspecifieke carrièreplanning I.

In het tweede jaar worden de vakken dieper ingegaan. Er wordt gekeken naar biochemie van de inspanning, didactiek van de bewegingsvorming, dissection, onderzoeksmethodologie in de bewegingswetenschappen, immunologie en bindweefselfysiologie toegepast op beweging en revalidatie, neurofysiologie van beweging en pijn, sportmanagement, sportpsychologie, gezondheidsleer en EHBO. Ook worden er keuzevakken aangeboden, zoals individuele bewegingsvorming en methodiek II, bewegingsvorming en methodiek II, topsportspecifieke carrièreplanning II, enz.

In het derde jaar worden de vakken verder uitgediept, met onderwerpen zoals motorisch leren en psychomotorische ontwikkeling, menselijke fysiologie, capita selecta van de beroepssectoren in de LO en bewegingswetenschappen, biometrie toegepast op de lichamelijke opvoeding en de sport, trainingsleer en inspanningsfysiologie, biomechanica toegepast op de sport, navorsingsmethodes, statistiek en informaticatoepassingen, stages in onderwijsinstellingen, sportbeleid in Vlaanderen, enz. Daarnaast zijn er ook keuzevakken beschikbaar, zoals grondslagen van fysieke fitheid I, fitheid- en gezondheidsopvoeding en -promotie, event- en projectmanagement in de sport, ondernemerschap, inleiding in trainingsmethodiek en coaching, vakdidactiek m.b.t. transferoefeningen lichamelijke opvoeding I, en vakdidactische cluster welzijns- en bewegingswetenschappen.

Na het afronden van de bachelor kan men kiezen voor een master in de lichamelijke opvoeding en de bewegingswetenschappen. De master is een verdere verdieping in de wetenschappelijke en professionele richting, met afstudeerrichtingen zoals fysieke activiteit, fitheid en gezondheid, sporttraining en coaching, sportmanagement, en bewegingsonderwijs.

Praktijkgerichte opleiding

Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de praktijk. Tijdens de opleiding komen zowel theorie als praktijk aan bod. Tijdens de practica krijg je een beter inzicht in de theorie en omgekeerd. Aan de hand van oefeningen maak je kennis met de praktijk van individuele en interactieve sporten en dans. Het aandeel van de practica vermindert wel tijdens de opleiding. In de derde fase proef je ook al even van de praktijk in de door jou gekozen optie. In de master ontwikkel je verder jouw vaardigheden tijdens de stage van je afstudeerrichting.

De opleiding biedt ook verschillende stages aan, waarbij je in contact komt te staan met praktijkorganisaties, sportcentra, scholen en andere instellingen. Deze stages zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding, omdat ze je helpen om de theorie toe te passen in de praktijk.

Toelatingsvoorwaarden

De toelatingsvoorwaarden voor de opleiding zijn gebaseerd op het secundair diploma. Iedereen met een diploma secundair onderwijs mag starten in een academische bacheloropleiding. De slaagkans hangt sterk af van de mate waarin het beginprofiel aansluit bij het verwachte profiel van de opleiding. Het beginprofiel omvat onder andere sportieve vaardigheden, een goede conditie, en een belangstelling voor wetenschappelijke vakken. Daarnaast wordt verwacht dat de studenten zelfstandig kunnen werken en zich kunnen richten op hun studie.

Werkgroepen en studiebegeleiding

De opleiding biedt ook studiebegeleiding aan, die helpt bij het overbruggen van de overgang van secundair onderwijs naar hoger onderwijs. Het monitoraat biedt ondersteuning bij het oplossen van problemen en helpt bij het opbouwen van een goed studieprofiel. Daarnaast zijn er ook verschillende werkgroepen en groepsopdrachten, waarbij je samenwerkt met medestudenten.

Carrièreuitzichten

Na het afronden van de opleiding zijn er verschillende carrièreuitzichten. Traditieel kwam je met een diploma lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen grotendeels terecht in het onderwijs. Ondertussen is er echter een heel gamma van functies ontstaan die eigen zijn aan de steeds meer geprofessionaliseerde sportwereld en de recreatie- en vrijetijdssector. Voorbeelden daarvan zijn de functie van sportfunctionaris in stedelijke en gemeentelijke sportcentra, beheerder van private sport- en recreatiecentra, lesgever-animator in vakantiecentra of grote bedrijven, trainer in clubs of verenigingen, commerciële functies binnen bedrijven die zich bezighouden met sportgerelateerde producten.

Een deel van de studenten gaat verder in het bewegingswetenschappelijk onderzoek. Velen vinden bovendien vlot hun weg naar het bedrijfsleven (ergonomie, commerciële functies ...). Daarnaast zijn er ook functies in het onderwijs, waarbij je als leraar werkt in het secundair onderwijs, of als bewegingsbegeleider in scholen, sportcentra of andere instellingen.

Samenvatting

De opleiding lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen aan de Universiteit Gent biedt een uitgebreide wetenschappelijke en praktische opleiding, waarbij de bewegende mens vanuit verschillende invalshoeken wordt bestudeerd. De opleiding is gericht op studenten die geïnteresseerd zijn in zowel de wetenschappelijke aspecten van beweging als in de praktijk van sport, oefening en gezondheid. De opleiding biedt een brede basis in menswetenschappen, natuurwetenschappen en biomedische wetenschappen, en zorgt voor een evenwicht tussen theorie en praktijk. Na het afronden van de opleiding zijn er verschillende carrièreuitzichten, waaronder functies in het onderwijs, sportbeheer, bewegingsbegeleiding, wetenschappelijk onderzoek, en andere functies in de recreatie- en vrijetijdssector.

Bronnen

  1. Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen – Universiteit Gent
  2. Presentatie opleiding lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen
  3. Bachelor in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen – Universiteit Gent
  4. Sporterfgoed en sportgeschiedenis – LinkedIn
  5. Opleiding lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen – Onderwijskiezer
  6. Informatie voor nieuwe studenten – Universiteit Gent
  7. 100 jaar opleiding lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen – Universiteit Gent
  8. Bachelor lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen – KU Leuven
  9. Master in de lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen – Universiteit Gent

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven