Vacature Docent Lichamelijke Opvoeding in Friesland: Aanbesteding, Eisen en Werkomgeving
juli 4, 2025
Lerarenopleiding lichamelijke opvoeding in deeltijd biedt een uitgebreid en flexibel programma dat gericht is op het opbouwen van kennis, vaardigheden en ervaringen die nodig zijn om als docent lichamelijke opvoeding te werken in verschillende onderwijsniveaus. De opleiding combineert theorie en praktijk, zodat studenten zich kunnen voorbereiden op het werken met kinderen, jongeren en volwassenen in diverse situaties. In dit artikel wordt ingegaan op de inhoud van de opleiding, toelatingseisen, praktijkervaringen, carrièreperspectieven en andere relevante aspecten, op basis van de beschikbare bronnen.
De lerarenopleiding lichamelijke opvoeding in deeltijd is gericht op het opbouwen van kwaliteiten die nodig zijn voor het geven van bewegingslessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en hbo. Tijdens de opleiding leren studenten hoe ze bewegingsactiviteiten kunnen opzetten, uitvoeren en evalueren, zodat leerlingen zich kunnen ontwikkelen in een veilig en stimulerend klimaat. De opleiding is gericht op zowel de pedagogische als de vakdidactische kant van het leren en lesgeven.
De opleiding is in meerdere jaren opgebouwd, waarbij het eerste jaar gericht is op oriëntatie en inleiding in het beroep. Studenten leren de ins en outs van bewegen en lesgeven, waaronder het begeleiden van leerlingen bij bewegingsactiviteiten. Daarnaast worden vakken gegeven op het gebied van pedagogiek, didactiek, psychologie, anatomie en EHBO. In de eerste weken van de opleiding is er veel activiteitspractica, zoals spel, turnen, atletiek, bewegen op muziek en zwemmen. Hierdoor ontstaat een uitgebalanceerd evenwicht tussen theorie en praktijk.
In het tweede jaar organiseren en begeleiden studenten sportprogramma’s en -activiteiten in het voortgezet onderwijs. Tijdens deze periode leren ze hoe ze een klas kunnen managen en hoe ze een evenwicht kunnen vinden tussen de verschillende leerlingen. Ook wordt er gewerkt aan het opbouwen van een trainer-coach diploma en wordt er deelgenomen aan de Watersport Experience. Daarnaast worden keuzemodules gevolgd, waardoor studenten zich kunnen specialiseren in bepaalde sporten of onderwerpen.
In het derde jaar richten studenten zich op het speciaal onderwijs of het mbo, waarbij ze praktijkervaring opdoen in diverse situaties. Ook wordt er gewerkt aan het opbouwen van kennis op het gebied van psychologie, pedagogiek en communicatie. In het vierde jaar specialiseren studenten zich door het volgen van een minor naar keuze en ronden ze hun studie af met een eindstage.
Voor deelname aan de opleiding lichamelijke opvoeding in deeltijd zijn bepaalde voorwaarden van toepassing. Studenten moeten zich aanmelden via de betreffende hogeschool en voldoen aan de toelatingseisen. Daarbij horen onder meer een vaardigheidstest en een medische keuring. Doorstaat de kandidaat beide tests, dan wordt hij of zij toegelaten tot de opleiding. Voor sommige hogescholen geldt ook een numerus fixus, wat betekent dat het aantal studenten beperkt is.
Bij sommige opleidingen is er ook een toelatingsonderzoek beschikbaar voor kandidaten die niet aan de vooropleidingseisen voldoen, maar 21 jaar of ouder zijn. Daarnaast zijn er ook opties voor buitenlandse diploma’s, mits deze gelijkwaardig zijn aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Ook moeten studenten voldoen aan de taaleisen, waardoor er een beoordeling van de Nederlandse taalvaardigheid plaatsvindt.
Een van de belangrijkste onderdelen van de opleiding is de praktijkervaring. Studenten lopen vanaf het eerste jaar al stage in het onderwijs. Tijdens de opleiding leren ze hoe ze een evenement kunnen organiseren en behalen een sportspecialisatie naar keuze. In het vierde jaar specialiseren studenten zich door het volgen van een minor naar keuze en ronden ze hun studie af met een eindstage.
De praktijkervaring wordt gecombineerd met begeleiding op de opleiding. Studenten werken één of twee dagen per week in het werkveld binnen een IWP (Innovatief Werkveld voor Praktijk). De begeleiding richt zich op de challenges uit de IWP. Ook volgen studenten diverse (keuze)modules, waardoor ze zich kunnen specialiseren in bepaalde sporten of onderwerpen.
Na afronding van de opleiding zijn studenten in staat om kwalitatieve lessen lichamelijke opvoeding te verzorgen aan verschillende doelgroepen. Ze kunnen aan de slag als docent lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en hbo. Daarnaast zijn er ook kansen buiten het onderwijs, zoals als combinatiefunctionaris, sportbegeleider, animator, of in de recreatiesector.
De opleiding biedt ook de kans om verder te studeren. Er zijn diverse vervolgopleidingen beschikbaar, waaronder een master in lichamelijke opvoeding en sportpedagogiek, sportwetenschappen, sportbeleid en sportmanagement, bewegingswetenschappen, maatschappelijke opvoedingsvraagstukken, en onderwijsonderwijs. Ook kunnen studenten kiezen voor een bijscholing of cursus, zoals een postgraduaat in advanced personal trainer.
De deeltijdopleiding biedt een flexibele opbouw, waardoor studenten hun werk, privéleven en studie kunnen combineren. Dit is vooral gunstig voor studenten die al werkzaam zijn of een gezin hebben. De opleiding is gericht op het opbouwen van kennis, vaardigheden en ervaringen die nodig zijn voor het geven van bewegingslessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en hbo.
De opleiding is ook gericht op het ontwikkelen van pedagogische en vakdidactische vaardigheden. Studenten leren hoe ze leerlingen kunnen motiveren en stimuleren tot betere prestaties. Daarnaast wordt er gewerkt aan het opbouwen van creativiteit, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en zelfstandigheid. Deze vaardigheden zijn essentieel voor het werken als leraar lichamelijke opvoeding.
De deeltijdopleiding lichamelijke opvoeding biedt een uitgebreid en flexibel programma dat gericht is op het opbouwen van kennis, vaardigheden en ervaringen die nodig zijn voor het geven van bewegingslessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en hbo. De opleiding combineert theorie en praktijk, zodat studenten zich kunnen voorbereiden op het werken met kinderen, jongeren en volwassenen in diverse situaties. Daarnaast biedt de opleiding ook de kans om verder te studeren en zich te specialiseren in bepaalde sporten of onderwerpen. De opleiding is daarom een uitstekende keuze voor wie zich wil beroepsgericht opstellen voor het vakgebied van lichamelijke opvoeding.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet