logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Landelijk opleidingsprofiel leraar lichamelijke opvoeding: Wat moet je weten?

Het landelijk opleidingsprofiel voor leraar lichamelijke opvoeding (ALO) vormt de basis voor de opleidingen die in Nederland worden aangeboden. Het document beschrijft de kernkwalificaties die een afgestudeerde op hoofdlijnen moet kunnen en kennen. Het opleidingsprofiel is gebaseerd op het in 2010 opgestelde beroepsprofiel van de KVLO (Kenniscentrum Sport, Beweging en Lichamelijke Opvoeding), en voldoet aan de hbo-vereisten. Het is de opvolger van de gemeenschappelijke opleidingskwalificaties uit 2005. De inhoud is gebaseerd op de uitgangspunten van de Onderwijscoöperatie (2014) en is gericht op de professionalisering van het vak en de kwaliteit van het bewegingsonderwijs in Nederland.

Opleidingsdoelen en kwalificaties

Het landelijk opleidingsprofiel benadrukt dat leraar lichamelijke opvoeding niet alleen verantwoordelijk is voor het geven van lessen in sport en beweging, maar ook dat hij of zij in staat moet zijn om leerlingen te motiveren, hen te begeleiden bij hun ontwikkeling, en een veilige omgeving te creëren. De opleiding richt zich op het ontwikkelen van vaardigheden in het ontwerpen en evalueren van lessen, het werken met groepen leerlingen, en het omgaan met verschillen in lichaamssprong, leeftijd en behoeften.

Een van de kernkwalificaties is het leren omgaan met leerlingen die extra aandacht nodig hebben. Dit omvat het helpen bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden, het aanbieden van een diversifiet oplossing in bewegingsonderwijs, en het geven van adviezen aan kinderen, jongeren en ouderen. De leraar moet ook in staat zijn om innovatieve sportstimulerende programma’s op te stellen en te ondersteunen, zowel binnen als buiten het onderwijs.

Opleidingsstructuur en praktijkervaring

De opleiding leraar lichamelijke opvoeding is gericht op een evenwicht tussen theorie en praktijk. Studenten werken drie dagen per week aan beroepstaken, waarbij ze vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om leraar LO te worden. Daarnaast lopen ze twee dagen per week stage onder begeleiding van een ervaren leraar LO. Tijdens de stage passen ze hun kennis toe en ontwikkelen ze zich verder.

De opleiding leidt tot een bachelordiploma en is gericht op het geven van lessen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en hoger onderwijs. Daarnaast zijn er ook baanmogelijkheden als buurtsportcoach of combinatiefunctionaris. De opleiding is gericht op het ontwikkelen van talent voor samenwerking en organisatie, het motiveren van kinderen en jongeren, en het creëren van een veilige omgeving.

Beroepsprofiel en professionalisering

Het beroepsprofiel van de leraar lichamelijke opvoeding is gebaseerd op de uitgangspunten van de Onderwijscoöperatie (2014), en maakt deel uit van de wet BIO (beroepen in het onderwijs). Het document benadrukt dat leraar LO verantwoordelijk is voor het creëren van een motiverend leerklimaat, het organiseren van beweegactiviteiten in en rond de school, en het helpen van leerlingen bij hun lichamelijke ontwikkeling. Het beroepsprofiel is gemaakt in samenwerking met de beroepsgroep en draagt bij aan de professionalisering van het vak en de kwaliteit van het bewegingsonderwijs in Nederland.

Toelating en vooropleiding

Voor het starten met de opleiding leraar lichamelijke opvoeding is een toelatingstest vereist, waarmee wordt gekeken naar de kwaliteiten en vaardigheden die nodig zijn om leraar LO te worden. Daarnaast is er een adviesgesprek nodig, waarin wordt gekeken naar de motivatie en de passende kwaliteiten van de kandidaat. Voor sommige gevallen is er ook de mogelijkheid tot toelating op basis van een andere opleiding of ervaring.

Opleidingsmogelijkheden en kansen

De opleiding leraar lichamelijke opvoeding biedt veel baankansen in verschillende onderwijssectoren. De leraar LO kan werken in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo en hoger onderwijs. Daarnaast zijn er ook baanmogelijkheden buiten het onderwijs, zoals buurtsportcoach, combinatiefunctionaris, sportinstructeur of sportcoach. De opleiding leidt ook tot het geven van innovatieve sportstimulerende programma’s, en het ondersteunen van sportverenigingen.

Kwaliteit van de opleiding

De kwaliteit van de opleiding leraar lichamelijke opvoeding wordt bepaald door de combinatie van theorie en praktijk. De studenten ontwikkelen vaardigheden in het ontwerpen en evalueren van lessen, het werken met groepen leerlingen, en het omgaan met verschillen in lichaamssprong, leeftijd en behoeften. Daarnaast leren de studenten hoe ze leerlingen kunnen motiveren, hen kunnen begeleiden bij hun ontwikkeling, en een veilige omgeving kunnen creëren. De opleiding zorgt voor een evenwicht tussen de theorie en praktijk, zodat de studenten goed voorbereid zijn op hun toekomstige werkzaamheden.

Samenwerking en samenwerking

De opleiding leraar lichamelijke opvoeding wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende hogescholen en instellingen. De samenwerking tussen de verschillende instellingen zorgt voor een uniforme opleiding, zodat alle studenten op gelijke voet kunnen werken. Daarnaast is er ook een samenwerking met de beroepsgroep, zodat de opleiding gericht is op de behoeften van de beroepspraktijk.

Conclusie

Het landelijk opleidingsprofiel voor leraar lichamelijke opvoeding is een belangrijk document dat de kernkwalificaties beschrijft die een afgestudeerde moet kunnen en kennen. De opleiding is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden in het geven van lessen, het werken met leerlingen, en het creëren van een veilige omgeving. De opleiding biedt veel baankansen in verschillende onderwijssectoren, en is gericht op de professionalisering van het vak en de kwaliteit van het bewegingsonderwijs in Nederland. De samenwerking tussen de verschillende instellingen zorgt voor een uniforme opleiding, zodat alle studenten op gelijke voet kunnen werken.

Bronnen

  1. Landelijk opleidingsprofiel: leraar lichamelijke opvoeding eerste graad
  2. Fontys - Leraar Lichamelijke Opvoeding ALO
  3. Vereniging Hogescholen - Profielbank
  4. Vereniging Hogescholen - Beroepsprofiel leraar lichamelijke opvoeding
  5. Mulierinstituut - Landelijk opleidingsprofiel leraar lichamelijke opvoeding
  6. KVLO - Beroepsprofiel leraar lichamelijke opvoeding
  7. Han - Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
  8. Vereniging Hogescholen - Profielbank

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven