De Week van de Opvoeding in Ede: Samen Delen, Samen Weten
juli 13, 2025
Het is een veelvoorkomende zorg bij ouders: een kind dat frequent ziek is, vooral na de start van de kinderopvang. Dit kan leiden tot slapeloze nachten, zorgen over de gezondheid van het kind en praktische problemen met werk en dagelijkse routines. Deze artikel biedt een overzicht van veelvoorkomende kinderziektes, richtlijnen voor wanneer een kind thuis moet blijven, en informatie over hoe kinderopvangcentra omgaan met ziekte.
Het is normaal dat kinderen, zeker in hun eerste levensjaren en tijdens de start op de kinderopvang, vaker ziek zijn. Dit is een onderdeel van de ontwikkeling van hun immuunsysteem. Kinderen bouwen weerstand op door in contact te komen met verschillende virussen en bacteriën. Hoewel dit voor ouders vervelend kan zijn, is het een essentieel proces. Het is belangrijk om te onthouden dat ziek zijn een natuurlijk onderdeel is van opgroeien en dat een gezonde levensstijl en preventieve maatregelen kunnen helpen om de weerstand van het kind te versterken. Geduld en liefdevolle ondersteuning zijn cruciaal tijdens deze periode.
Er zijn een aantal kinderziektes die regelmatig voorkomen. Enkele van de meest voorkomende zijn:
Kinderopvangcentra hebben strikte regels om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Over het algemeen geldt dat een kind niet naar de opvang mag komen bij koorts, overgeven of diarree. Dit is om andere kinderen te beschermen en om het zieke kind de rust te geven die het nodig heeft om te herstellen. Bij besmettelijke ziektes, zoals waterpokken, is het belangrijk de opvang direct te informeren, zodat zij maatregelen kunnen nemen en andere ouders kunnen waarschuwen. De specifieke regels kunnen per opvang verschillen, dus het is altijd goed om dit na te vragen.
Een kind mag vaak wel naar de opvang als het zich goed voelt, ook al heeft het nog lichte symptomen van een ziekte die al eerder heeft geconstateerd. Echter, als een kind erg hangerig is, of bij hoge koorts, is het beter om het thuis te houden. De pedagogisch medewerker kan in overleg met de ouders beslissen of het kind op de opvang kan blijven of opgehaald moet worden.
Kinderopvangcentra hebben protocollen voor het omgaan met zieke kinderen. Als een kind zich ziek voelt op de opvang, zullen de medewerkers contact opnemen met de ouders om te overleggen. De opvang kan het kind vragen om opgehaald te worden, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Het is belangrijk om de opvang te informeren over eventuele bekende allergieën of medische aandoeningen van het kind.
Sommige opvangcentra hanteren een beleid waarbij kinderen met bepaalde ziektes, zoals waterpokken, niet toegestaan zijn totdat ze niet meer besmettelijk zijn. Dit is om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.
De eerste winter op de kinderopvang kan een uitdaging zijn. Kinderen die nieuw zijn op de opvang komen in contact met veel nieuwe virussen en bacteriën, waardoor ze vaker ziek kunnen worden. Het is belangrijk om te onthouden dat dit een tijdelijke fase is en dat het immuunsysteem van het kind sterker zal worden naarmate het meer blootgesteld wordt aan verschillende ziektekiemen.
Sommige ouders ervaren dat hun kind continu ziek is, soms wel de helft van de maand. Dit kan leiden tot zorgen over de groei en ontwikkeling van het kind. Het is belangrijk om dit met de huisarts of het consultatiebureau te bespreken als je je zorgen maakt.
Het is zwaar als een kind vaak ziek is. Het is belangrijk dat ouders ook goed voor zichzelf zorgen. Pak rust wanneer het kan en wees niet te streng voor jezelf als het huishouden even blijft liggen. Een ziek kind kan leiden tot slaaptekort en stress, dus het is belangrijk om tijd te nemen voor ontspanning en zelfzorg.
Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om de kans op ziekte te verminderen:
Krentenbaard is een veelvoorkomende huidinfectie, vooral bij kinderen onder de drie jaar, vaak na waterpokken. Bij milde klachten is het vaak niet nodig om medische hulp te zoeken. Een kind met krentenbaard mag vaak naar de kinderopvang of school, tenzij het zich niet goed voelt.
Een kind dat vaak ziek is, is een veelvoorkomende zorg voor ouders, vooral na de start van de kinderopvang. Het is belangrijk om te onthouden dat ziek zijn een natuurlijk onderdeel is van de ontwikkeling van het immuunsysteem. Door preventieve maatregelen te nemen, de richtlijnen van de kinderopvang te volgen en goed voor jezelf te zorgen, kun je de impact van ziekte op het gezin minimaliseren. Bij zorgen over de frequentie of ernst van de ziekte van je kind, aarzel niet om contact op te nemen met een arts.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet