logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kikkervisjes opvoeden: een educatieve reis van eitje tot kikker

Kikkervisjes opvoeden is een prachtige manier om kinderen kennis te laten maken met de natuur en de ontwikkeling van levende wezens. In vele scholen wordt dit als onderdeel van het thema “de sloot” of “natuur” ingezet, maar ook thuis kunnen ouders en kinderen samen kikkervisjes opvoeden. In dit artikel worden de belangrijkste stappen, tips en aandachtspunten besproken die nodig zijn om kikkervisjes succesvol te laten opgroeien tot kikkers.

Hoe kom je aan de kikkerdril?

Kikkerdril is het ei van de bruine kikker en verschijnt in de maand maart tot april in rustige sloten of vijvers. Het is belangrijk om te weten dat kikkers beschermde dieren zijn, en daarom mag je niet zomaar een groot aantal eitjes meenemen. Je moet er rekening mee houden dat je het kikkerdril alleen mag meenemen als je het ook daadwerkelijk weer in de natuur kunt zetten.

Volgens bron [1] is het verstandig om alleen een klein deel van het kikkerdril mee te nemen, bijvoorbeeld 20 tot 30 eitjes. Dit voorkomt dat er te veel kikkervisjes in de bak terechtkomen, wat kan leiden tot een dodelijke situatie. Bovendien is het belangrijk om te weten dat kikkerdril niet altijd in elke sloot voorkomt. Het is verstandig om te kijken of er al eerder kikkers in de omgeving zijn, want dat is een teken dat de kikkerdril er ook is.

Wat heb je nodig om kikkervisjes op te voeden?

Voor het opvoeden van kikkervisjes zijn enkele essentiële materialen nodig. Volgens bron [3] is het meest succesvol om kikkerdril eerst in een kweekbak of aquarium te leggen gevuld met slootwater. Het is belangrijk om te zorgen dat het water niet te koud is, maar ook niet te warm. Een goed idee is om het aquarium buiten in de schaduw te zetten. Dit is niet alleen gezond voor de kikkervisjes, maar ook om te voorkomen dat het water te snel verhit raakt.

Daarnaast zijn er nog enkele andere dingen die je nodig hebt:

  • Waterplanten – Deze zorgen voor zuurstof en voeding in het water.
  • Stenen en hout – Hiermee kun je een plekje voor de kikkers creëren zodat ze kunnen klimmen en zich kunnen verstoppen.
  • Schoon water – Je moet het water regelmatig verversen met nieuw slootwater uit dezelfde plek waar het kikkerdril vandaan komt.

Bron [6] benadrukt ook het belang van het plaatsen van een stuk hout of een steen in de bak. Dit is nodig zodat de kikkers later kunnen klimmen en zich kunnen verstoppen. Vergeet niet om het aquarium te bedekken met een gaas, zodat de kikkervisjes niet ontsnappen.

Wat eten kikkervisjes?

Kikkervisjes zijn voedingsmeeplegers. Ze eten vooral algen, die in het slootwater voorkomen. Volgens bron [3] is het belangrijk om regelmatig het water in de kweekbak te verversen met nieuw slootwater uit dezelfde sloot. Bovendien kun je kleine stukjes sla, andijvie of paardenbloem aan de kikkervisjes voeren als aanvullend voedsel.

In bron [4] staat dat kikkervisjes in de eerste fase van hun ontwikkeling niet veel voedsel nodig hebben. Naarmate ze groter worden, hebben ze meer nodig. Schijfjes komkommer of stukjes tomaat zijn een favoriet voedsel van kikkervisjes, terwijl ze, wanneer ze bijna kikkers zijn, vliegjes zullen eten. In bron [7] wordt ook aangeraden om vissenvoer te gebruiken, zeker in de periode dat de kikkervisjes pootjes krijgen.

Het is belangrijk om te weten dat kikkervisjes niet in het begin veel voedsel nodig hebben, maar dat ze naarmate ze groeien steeds meer behoeven. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat het voedsel goed is vermalen en niet te groot is voor de mond van de kikkervisjes.

Hoe zorg je voor de kikkervisjes?

Het opvoeden van kikkervisjes vereist veel aandacht en regelmaat. Volgens bron [1] is het belangrijk om te weten dat kikkervisjes erg makkelijk te verzorgen zijn, maar ze moeten wel goed gevoed en gecontroleerd worden. Het is belangrijk om het water dagelijks te controleren en te verversen.

In bron [6] wordt benadrukt dat je de uitwerpselen dagelijks moet verwijderen. Dit voorkomt dat het water smerig raakt en ziektes veroorzaakt. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de kikkervisjes voldoende zuurstof krijgen. Dit kun je bereiken door aquariumplanten in het water te zetten, zoals waterpest, cabomba, kikkerbeet en hoornblad. Deze planten zorgen voor zuurstof en voeding in het water.

Wanneer moet je de kikkervisjes weer terugzetten?

Volgens bron [1] moet je ervoor zorgen dat de kikkervisjes na ongeveer zeven weken weer in de natuur worden uitgezet. Dit is belangrijk, want als de kikkers te lang in de bak blijven, lopen ze het risico dat ze uit de bak springen of niet goed kunnen overleven in de natuur.

In bron [6] wordt benadrukt dat de kikkervisjes pas in de natuur mogen worden gelaten als ze al een paar pootjes hebben en goed kunnen ademen. Het is belangrijk om te weten dat het niet verstandig is om de kikkervisjes direct in de tuinvijver te zetten, omdat vissen in de vijver de kikkervisjes kunnen opeten.

Wat zijn de risico's bij het opvoeden van kikkervisjes?

Hoewel het opvoeden van kikkervisjes leuk is, zijn er ook risico’s. In bron [1] wordt gewaarschuwd dat veel kikkervisjes niet goed worden verzorgd en daardoor sterven. Dit gebeurt vaak niet expres, maar komt door onwetendheid. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet doen om de kikkervisjes goed te verzorgen.

In bron [7] wordt ook aangegeven dat het opvoeden van kikkervisjes lastig kan zijn, vooral als je geen ervaring hebt. Het is belangrijk om te weten dat de kikkervisjes in de eerste weken van hun ontwikkeling erg kwetsbaar zijn. Als ze niet goed worden gevoed of als het water niet goed wordt bijgevuld, kunnen ze sterven.

Wat als de kikkervisjes niet groeien?

Soms lukt het niet om kikkervisjes goed te laten opgroeien. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In bron [7] wordt aangegeven dat het opvoeden van kikkervisjes lastig kan zijn, vooral als je geen ervaring hebt. Het is belangrijk om te weten dat de kikkervisjes in de eerste weken van hun ontwikkeling erg kwetsbaar zijn. Als ze niet goed worden gevoed of als het water niet goed wordt bijgevuld, kunnen ze sterven.

Conclusie

Het opvoeden van kikkervisjes is een leerzame en leerzame ervaring voor kinderen. Het geeft ze de kans om de natuur en de ontwikkeling van een kikker te leren kennen. Het is belangrijk om goed op te letten met het verzorgen van de kikkervisjes en ervoor te zorgen dat ze op een gezonde manier groeien. Als de kikkervisjes klaar zijn, moeten ze weer in de natuur worden gelaten, zodat ze hun eigen levensloop kunnen volgen.

Bronnen

  1. Kikkervisjes verzorgen – Complete handleiding
  2. Ontwikkeling van kikvorsachtigen
  3. Kikkervisjes verzorgen
  4. Kikkerdril vangen, verzorgen, kikkervisjes
  5. Kikkerdril opvoeden
  6. Van kikkerdril tot kikker: ontwikkeling van kikkervisje
  7. Kikkervisjes
  8. Hoe verzuorg je kikkervisjes/kikkerdril?
  9. Kikkerdril vangen en verzorgen: tips zo doe je dat
  10. Eten kikkervisjes?
  11. Kikkerdril forum
  12. Van kikkerdril tot kikker

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven