Online opvoeden: een effectieve manier om met je kind om te gaan
juli 4, 2025
De jeugdgezondheidszorg (JGZ) speelt een cruciale rol in het ondersteunen van ouders en verzorgers bij het opvoeden en opgroeien van kinderen. In Nederland biedt de GGD (Gemeentelijke Gedelegeerde Taken) verschillende diensten aan, die gericht zijn op de gezondheid, ontwikkeling, en opvoeding van kinderen vanaf de zwangerschap tot en met de puberteit. De informatie uit de bronnen laat zien dat de JGZ niet alleen een rol speelt bij medische zorg, maar ook bij het geven van advies, ondersteuning, en opleidingen voor ouders.
Het opvoeden van kinderen is een uitdaging voor elke ouder. De bronnen tonen aan dat de jeugdgezondheidszorg veelvuldig ondersteuning biedt bij vragen over opvoeding, gedrag, ontwikkeling, en gezondheid. De JGZ helpt ouders bij het omgaan met verschillende levensfasen van hun kind. Zo is er informatie beschikbaar over het opvoeden van baby’s (0-2 jaar), peuters (2-4 jaar), basisschoolkinderen (4-12 jaar), en de puberteit (12-18 jaar). Elke leeftijd heeft haar eigen uitdagingen, en de JGZ biedt daarbij gericht advies.
De bron [1] noemt onder andere het programma Triple P, ook wel bekend als het Positief Pedagogisch Programma. Dit programma helpt ouders bij het omgaan met problemen in het gezin, zoals huilende baby’s, spartelende peuters, en brutale kinderen. Triple P biedt praktische tips en helpt bij het opbouwen van een positieve opvoedstijl. Ook is er sprake van een GroeiGids, die informatie bevat over het opvoeden en opgroeien van kinderen. De GroeiGids biedt informatie in handige informatieboekjes op de website en in de app, zodat ouders de ontwikkeling van hun kind kunnen bijhouden.
Daarnaast wordt in bron [3] aangegeven dat ouders kinderen mediawijs kunnen opvoeden. Dit betekent dat kinderen leren om veilig om te gaan met media, zoals televisie, tablets, en smartphones. De MediaDiamant biedt vijf tips voor ouders: balans, veiligheid, inhoud, samen plezier, en gezondheid. Deze tips helpen ouders bij het begeleiden van hun kind bij het gebruik van media en het vermijden van risico’s zoals pesten en onveilige online communicatie.
Soms lopen ouders tegen problemen aan bij het opvoeden. De bron [5] benadrukt dat ouders altijd terecht kunnen bij de jeugdarts, jeugdverpleegkundige, of gezins- en opvoedcoach. Deze professionals helpen bij het omgaan met gevoelens, gedachten, en moeilijke situaties. Ook is er sprake van een programma genaamd “MIM” (Moeders Informeren Moeders), dat een beginnende moeder koppelt aan een ervaren moeder. Dit programma helpt bij het opvoeden en het omgaan met de uitdagingen van het moederschap.
In bron [4] wordt uitgelegd dat de GGD Brabant-Zuidoost opvoedondersteuning biedt via het Triple P-programma. Ook is er sprake van een kortdurende video-hometraining, die helpt bij het voorkomen van kleine problemen die groter kunnen worden. Deze training is gericht op ouders van kinderen van 0 tot 12 jaar.
De bron [7] geeft aan dat het programma “Positief Opvoeden” helpt bij het opbouwen van een prettige gezinssituatie. Het programma leert ouders eenvuidige manieren om met hun kind om te gaan en helpt bij het bevorderen van goed gedrag. Ook wordt er aandacht besteed aan het goed voor jezelf zorgen en het voelen van zekerheid als ouder.
De ontwikkeling van kinderen is van groot belang voor hun gezondheid en welzijn. De JGZ helpt ouders bij het volgen van de groei en ontwikkeling van hun kind. In bron [3] staat dat de GroeiGids-app een handig hulpmiddel is om de ontwikkeling van het kind bij te houden. Hierin kunnen groeicurves, vaccinaties, en de eerste stapjes van het kind worden bijgehouden. Dit helpt ouders om de groei en ontwikkeling van hun kind te volgen vanaf de zwangerschap tot en met de puberteit.
In bron [6] wordt uitgelegd dat ouders vragen kunnen stellen over de gezondheid, opvoeding, en ontwikkeling van hun kind. De jeugdgezondheidszorg biedt informatie en advies, en kan helpen bij het oplossen van problemen met de ontwikkeling van het kind. Ook is er sprake van een integrale vroeghulp (IVH), waarbij verschillende deskundigen tegelijk naar het kind kunnen kijken. Dit helpt bij het opsporen van problemen en het geven van de juiste ondersteuning.
Het opvoeden in het gezin is een belangrijk onderdeel van de jeugdgezondheidszorg. De bron [9] benadrukt dat een ontspannen sfeer in huis helpt bij de ontwikkeling van het kind. De JGZ biedt gratis advies en hulp bij het opvoeden en opgroeien van kinderen. Ook is er sprake van een programma genaamd “Veilig Thuis”, dat helpt bij situaties met huiselijk geweld of kindermishandeling. Dit programma biedt ook hulp aan omstanders en helpt bij het opzoeken van de juiste ondersteuning.
De bron [10] geeft aan dat de GGD Fryslân de gezondheid en ontwikkeling van kinderen in de gaten houdt. Hierbij wordt gewerkt aan een gezonde en gelukkige opvoeding. Ook wordt er aandacht besteed aan het opvoeden van kinderen tot de leeftijd van achttien jaar. De GGD biedt informatie en advies aan, en helpt bij het oplossen van problemen met het gedrag van het kind.
De JGZ helpt ouders bij het opvragen van vaccinaties en het volgen van de gezondheid van hun kind. In bron [11] staat dat de GGD Brabant-Zuidoost verschillende vaccinaties aanbiedt. De informatie is beschikbaar op hun website, en de vaccinaties worden op een veilige en betrouwbare manier aangeboden.
In bron [12] wordt uitgelegd dat de GGD Flevoland spreekuren heeft op verschillende locaties. Deze spreekuren zijn altijd op afspraak, en de GGD biedt ondersteuning aan bij vragen over de gezondheid en opvoeding van het kind. Ook is er sprake van een website waarop ouders informatie kunnen vinden over de verschillende diensten van de GGD.
De JGZ werkt samen met scholen en kinderopvangcentra om kinderen gezond en veilig te laten opgroeien. In bron [2] staat dat de Jeugdgezondheidszorg van GGD Gelderland-Zuid er voor zorgt dat kinderen vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van achttien jaar worden gevolgd. Ook helpt de JGZ scholen en kinderopvangcentra bij het opvoeden en opgroeien van kinderen.
De bron [8] geeft aan dat de GGD Twente Jeugdgezondheid kinderen van 0 tot 18 jaar ondersteunt bij het opgroeien. Hierbij wordt er op gelet dat het kind zich zo goed mogelijk ontwikkelt. De JGZ helpt ouders bij het opvoeden en biedt ondersteuning als het opvoeden moeilijk loopt.
In bron [1] staat dat de podcast Project Opgroeien van GGD Amsterdam antwoorden geeft op vragen van ouders. De podcast bespreekt wekelijks een ander thema rondom opvoeden en opgroeien. Ook is er sprake van praktische opvoedtips op opvoeden.nl. Hierbij wordt aandacht besteed aan verschillende levensfasen, zoals partners die het niet eens zijn over de opvoeding, het combineren van opvoeding met werk, en het opvoeden in samengestelde gezinnen.
De bron [3] geeft aan dat ouders kinderen kunnen leren om veilig om te gaan met media. Dit gebeurt via tips zoals de MediaDiamant, en het lezen van boeken over weerbaarheid. Deze boeken helpen kinderen om te leren hoe ze met ongewenste situaties omgaan en hoe ze nee kunnen zeggen als ze iets niet willen.
De jeugdgezondheidszorg speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van ouders en verzorgers bij het opvoeden en opgroeien van kinderen. De informatie uit de bronnen toont aan dat de JGZ zowel praktische hulp biedt bij het opvoeden, als ook informatie en advies geeft over de gezondheid, ontwikkeling, en opvoeding van kinderen. De JGZ helpt bij het oplossen van problemen, biedt opleidingen aan, en werkt samen met scholen en kinderopvangcentra. De opvoeding van kinderen is een uitdaging, maar met de ondersteuning van de JGZ kunnen ouders gericht omgaan met de verschillende levensfasen van hun kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet