logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Gezinsleven en opvoeding: Belangrijke aspecten voor ouders en onderwijsers

Een gezin is een essentieel onderdeel van de samenleving en speelt een cruciale rol in de opvoeding van kinderen. In het kader van de opvoeding zijn gezinsuitdagingen, ondersteuning, en de rol van ouders van groot belang. In dit artikel worden de belangrijkste aspecten van gezin en opvoeding uitgebreid besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Inleiding

Een gezin is een groep mensen die samenleven en een band hebben door familiebanden, zoals ouders en kinderen. Het gezin is een basisvorm van samenleving waarin mensen elkaar steunen, verzorgen en liefhebben. Het gezin is ook een sociale eenheid waarin mensen hun culturele en religieuze waarden delen. In de opvoeding speelt het gezin een centrale rol, zowel op emotioneel als op praktisch niveau. De opvoeding van kinderen wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het gezinsleven, de rol van ouders, en de beschikbaarheid van hulp en ondersteuning.

De rol van het gezin in de opvoeding

Het gezin is de eerste en belangrijkste omgeving waarin kinderen opgroeien. Het is daarom van groot belang dat ouders en anderen die betrokken zijn bij de opvoeding, een positieve invloed uitoefenen. In de bronnen wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende aspecten van het gezin en de opvoeding.

Belangrijke principes bij opvoeden

Bij opvoeden geldt een aantal belangrijke principes die de ontwikkeling van een kind positief beïnvloeden. Een veilige en stimulerende omgeving is essentieel. Dit omvat het bieden van een verzorgende en beschermende omgeving, waarin ouders affectie tonen, sensitief en adequaat op de behoeften van het kind reageren. Daarnaast is het belangrijk om structuur te bieden, zoals regelmaat en orde, en consistent te handelen. Ouders moeten ook kennis overdragen en waarden en normen leren, zoals het belonen van goed gedrag en het ontmoedigen van ongewenst gedrag.

Opvoedingsdoelen

Iedere ouder heeft andere doelen in de opvoeding. Volgens de bronnen zijn de tien belangrijkste doelen in de opvoeding:

  • Verantwoordelijkheidsgevoel hebben
  • Opkomen voor jezelf
  • Rekening houden met anderen
  • Respect hebben voor ouderen
  • Goede manieren hebben
  • Zelfstandig oordelen
  • Eigen doelen nastreven
  • Verdraagzaam zijn
  • Goede schoolresultaten hebben
  • IJverig en ambitieus zijn

Deze doelen vormen de basis van een gezonde opvoeding en helpen kinderen om zich te ontwikkelen tot zelfstandige en verantwoordelijke volwassenen.

Ondersteuning en hulp bij opvoeding

Niet iedere ouder heeft hetzelfde vermogen of de juiste middelen om de opvoeding van hun kind te beheren. In veel gevallen is er behoefte aan hulp en ondersteuning van anderen, zoals gezinsbegeleiders, opvoedingsorganisaties, of andere deskundigen.

Gezinsbegeleiding

Gezinsbegeleiding kan helpen bij problemen in het dagelijks leven in uw gezin, zoals problemen met de opvoeding, huisvesting, financiën en persoonlijke relaties. Een gezinsbegeleider helpt bij het huishouden, de zorg voor het gezin en de opvoeding. Ook wordt er aandacht besteed aan broers en zussen van het kind met een beperking of psychische klachten. De gezinsbegeleider kijkt bijvoorbeeld hoeveel mantelzorgtaken broers en zussen (ongemerkt) op zich nemen. En is alert op psychosociale problemen bij de broers en zussen.

Steungezinnen

Steungezinnen bieden ondersteuning aan gezinnen waar het thuis even niet zo lekker loopt. Ze helpen bij het opbouwen van een gezinsleven en het oplossen van problemen. Opstap en Home-Start zijn voorbeelden van programma’s die ouders helpen bij de opvoeding van hun kinderen. Opstap is een leer- en spelprogramma voor ouders met kinderen van 3 tot 4 jaar. Home-Start helpt ouders bij problemen met hun kinderen, zoals het opvoeden, het vinden van contact met vrienden en familie, en het omgaan met ziekte of spanningen.

De rol van ouders en partner

De samenwerking tussen ouders is cruciaal voor een gezond gezinsleven. Elke ouder heeft het nodig om zichzelf te blijven binnen het gezin. Tijdens het opvoeden kun je met de volgende vragen rondlopen: Wat vind je belangrijk om mee te geven aan je kinderen en hoe doe je dat? Hoe staat je partner daarin en hoe vind je elkaar? Hoe blijf je elkaar steunen in het partnerschap?

Het is belangrijk om in de opvoeding te ontdekken wat je sterke kanten zijn en hoe je die goed kunt benutten. Ook is het goed om je minder sterke kanten te kennen en je valkuilen in kaart te brengen. Kortom, wat werkt voor jou en wat werkt niet. Blijven praten met je partner (met of zonder professionele hulp) is belangrijk. Bespreek wat jullie inzichten zijn, hoe jullie ervaringen zijn om dingen anders te doen en wat je van elkaar nodig hebt om in evenwicht te blijven.

Gescheiden gezinnen en co-ouderschap

Bij scheidingen of verlies van een partner kan het nodig zijn om te hertrouwen of een relatie aan te gaan met een niet-biologische ouder. Co-ouderschap is een model waarbij het kind een aanmerkelijk deel van de tijd door beide ouders wordt verzorgd en opgevoed. Dit kan zowel binnen een huishouden voorkomen als verdeeld over twee huishoudens. Bij de laatste variant kan zowel sprake zijn van een post-scheidingsarrangement als een arrangement binnen een latrelatie.

Nest-gezin

Een nest-gezin is een nieuwe trend bij co-ouderschap. Het huis blijft bewoond door de kinderen en het zijn de ouders die elke week van woning wisselen. Door bijvoorbeeld een appartement te huren, bij de ouders in te wonen of een afgescheiden deel van het huis te betrekken. Het huis blijft als het ware een nest voor de kinderen.

Belangrijke thema’s in het gezin

Het leven in een gezin wordt bepaald door verschillende thema’s, waaronder partnerselectie, residentie, afstamming, erfenis, en autoriteit. Deze thema’s beïnvloeden de manier waarop een gezin zich vormt en functioneert.

Partnerselectie

Binnen het gezin kan men verkiezen de partner buiten de eigen sociale groep te kiezen (exogene partnerselectie) of net binnen de eigen sociale groep (endogene partnerselectie). Dit beïnvloedt de samenstelling van het gezin en de relaties tussen de leden.

Residentie

Partners kunnen inwonen bij de familie van de man (patrilokale gezinnen), of bij de familie van de vrouw (matrilokale gezinnen). In de westerse wereld gaat het koppel meestal op zoek naar een eigen woning (neolokale gezinnen).

Afstamming

Bij afstamming kan het gaan om een patrilineair of matrilineair afstammingspatroon. In westerse gezinnen is er meestal een bilateraal afstammingspatroon: het kind krijgt een peetoom en een peettante, een lid van elke familie.

Erfenis

Bezit, erfenis, kan eveneens volgens patrilineair of matrilineair patroon verlopen. Dit beïnvloedt de verdeling van eigendommen en de rol van ouders in het gezin.

Autoriteit

In een patriarchaat wordt het gezinsleven gedomineerd door mannen. In een matriarchaat wordt het gezinsleven gedomineerd door vrouwen. In een maatschappij van symmetrische gezinnen is er gedeelde autoriteit (elk doet waar hij/zij goed in denkt te zijn). Hierdoor kunnen ze er naar zoeken complementair te zijn aan elkaar.

Samenleving en gezinsvormen

Het gezin is de natuurlijke en fundamentele eenheid van de samenleving, zoals omschreven in de VN-verdragen van 1966. Zij garanderen o.m. het recht op het stichten en onderhouden van een gezin, bescherming van de ouders en kinderen. In de antropologie wordt verwantschap (familie) ook wel met de Engelse naam kinship aangeduid. In het diagram zijn de verwantschappen voor een ongehuwde persoon (aangeduid met 'ego') weergegeven.

Historische evolutie

In de geschiedenis heeft het gezin verschillende vormen aangenomen. In de pré-industriële tijd was het gezin een kleine onderneming waarbij sociaal-emotionele en economische structuur sterk verweven zijn. Het huwelijk, vaak gearrangeerd door ouders of derden, was een zakelijk contract, waaruit kinderen voortkwamen die thuis werden opgeleid, waarbij ongeletterdheid vaak voorkwam. Het samenleven binnen het gezin werd overheerst door instrumentele relaties. Het gezin werd gezien als leerschool voor het leven.

Moderne gezin

Het moderne gezin bestaat sinds het begin van de 20e eeuw, ten gevolge van de Industriële revolutie. Werk en gezin zijn gescheiden (met uitzondering van zelfstandigen) waardoor kinderen niet langer het leven leren door te kijken naar de ouders en hun leven in scholen doorbrengen. Een aantal taken van het gezin werd uitbesteed zoals de economische productie en opvoeding. De Verenigde Naties hebben 15 mei als Internationale Dag van het Gezin ingesteld. In veel landen wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.

Bronnen

  1. Opvoeding in je gezin
  2. Het moderne gezin
  3. De of het gezin?
  4. Een gezin is een groep mensen
  5. Steungezinnen
  6. Wat is opvoeding?
  7. Het gezin
  8. Gezinsbegeleiding
  9. Gezin & opvoeding
  10. Betekenis van gezin
  11. Verschil tussen familie en gezin
  12. Informatie voor ouders
  13. Meepraten over gezin en opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven