logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Gevolgen van overbeschermende opvoeding op de ontwikkeling van kinderen

Overbeschermende opvoeding is een vorm van opvoeding waarin ouders hun kinderen te veel beschermen, te veel controle uitoefenen en hun autonomie onderschatten. Dit kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van het kind. In dit artikel zullen we de gevolgen van overbeschermende opvoeding bespreken, met aandacht voor het gevoel van autonomie, het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden, de invloed op sociaal gedrag, en de rol van beschermende factoren. De informatie is gebaseerd op bronnen uit het gegeven bronnenlijst.

Invloed op het gevoel van autonomie

Een van de belangrijkste gevolgen van overbeschermende opvoeding is het beperken van het gevoel van autonomie bij het kind. Kinderen die overbeschermend worden opgevoed, ervaren vaak een gebrek aan zelfstandigheid en voelen zich beperkt in hun keuzes. Ouders die te veel betrokken zijn bij het dagelijks leven van hun kind, leggen daarmee te veel druk op hun kind. Die kan zich dan gecontroleerd en verstikt gaan voelen. Daarnaast kan het kind een loskoppeling van zijn eigen interesses en waarden ervaren, omdat er weinig mogelijkheden zijn voor zelfexploratie.

Bijvoorbeeld, ouders die het huiswerk voor hun kind maken, of te veel invloed uitoefenen op de keuzes van hun kind, zorgen ervoor dat het kind niet leert om met problemen om te gaan. Dit kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en een laag gevoel van eigenwaarde. De hoeveelheid tijd die ouders samen met hun kind doorbrengen, is geen duidelijke voorspeller van de manier waarop kinderen met het leven omgaan. Een optimale opvoeding wordt vooral gekenmerkt door een hoge kwaliteit, zoals het ondersteunen van de autonomie van hun kind. De kwantiteit van ouder-kind interacties is in dat opzicht van minder belang.

Gebrek aan ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden

Overbeschermende opvoeding kan ook leiden tot een gebrek aan ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden bij het kind. Als ouders hun kind niet leren om fouten te maken en te leren van hun eigen ervaringen, beperken ze hiermee hun leervaardigheden. Als we ze niet leren om te vallen, leren ze ook niet om weer op te krabbelen. Mensen leren door middel van de negatieve en positieve consequenties van hun acties, kinderen moeten de wereld dus ervaren om er in de toekomst van te leren.

Bijvoorbeeld, ouders die hun kind te veel beschermen en alle problemen voor hun kind oplossen, zorgen ervoor dat het kind niet leert om met moeilijke situaties om te gaan. Dit kan leiden tot een laag gevoel van zelfvertrouwen en een gebrek aan vermogen om met risico’s om te gaan. Het kind heeft geleerd gevaren te vermijden, maar heeft niet geleerd om met gevaren of risico's om te gaan. Het kind heeft dus niet geleerd om met moeilijke situaties om te gaan.

Invloed op sociaal gedrag

Overbeschermende opvoeding kan ook invloed hebben op het sociaal gedrag van het kind. Kinderen die overbeschermend worden opgevoed, kunnen lastigheden hebben met het opbouwen van vriendschappen en het omgaan met leeftijdgenoten. Ze kunnen zich teruggetrokken voelen en minder bereid zijn om nieuwe situaties aan te gaan. Dit kan leiden tot een verhoogde kans op sociaal teruggetrokken gedrag, wat op zichzelf al een risicofactor is.

Bijvoorbeeld, ouders die te veel invloed uitoefenen op de keuzes van hun kind, zorgen ervoor dat het kind niet leert om met andere kinderen om te gaan. Dit kan leiden tot een gebrek aan sociale vaardigheden en een laag gevoel van zelfvertrouwen. Het kind kan ook lastigheden hebben met het oplossen van conflicten en het omgaan met kritiek.

Invloed op het mentale welzijn

Overbeschermende opvoeding kan ook invloed hebben op het mentale welzijn van het kind. Kinderen die te veel beschermd worden, kunnen lastigheiden hebben met angst, depressie, en andere psychologische problemen. Ze kunnen zich angstig voelen voor het onbekende en verwachten dat iemand hen komt helpen, omdat zij niet anders gewend zijn. Dit kan leiden tot een laag gevoel van zelfvertrouwen en een gebrek aan vermogen om met tegenspoed om te gaan.

Bijvoorbeeld, ouders die hun kind te veel beschermen en alle problemen voor hun kind oplossen, zorgen ervoor dat het kind niet leert om met tegenspoed om te gaan. Dit kan leiden tot een laag gevoel van zelfvertrouwen en een gebrek aan vermogen om met risico’s om te gaan. Het kind kan ook lastigheiden hebben met het nemen van beslissingen en het omgaan met twijfels.

Invloed op het leren en schoolprestaties

Overbeschermende opvoeding kan ook invloed hebben op het leren en de schoolprestaties van het kind. Kinderen die overbeschermend worden opgevoed, kunnen lastigheid hebben met het leren en het oplossen van problemen. Ze kunnen zich onzeker voelen en een gebrek aan vermogen om met tegenspoed om te gaan. Dit kan leiden tot een laag gevoel van zelfvertrouwen en een gebrek aan vermogen om met risico’s om te gaan.

Bijvoorbeeld, ouders die hun kind te veel beschermen en alle problemen voor hun kind oplossen, zorgen ervoor dat het kind niet leert om met problemen om te gaan. Dit kan leiden tot een laag gevoel van zelfvertrouwen en een gebrek aan vermogen om met risico’s om te gaan. Het kind kan ook lastigheid hebben met het nemen van beslissingen en het omgaan met twijfels.

Beschermende factoren en de rol daarvan

Bij het bespreken van de gevolgen van overbeschermende opvoeding is het belangrijk om ook te kijken naar beschermende factoren. Deze factoren kunnen helpen om de invloed van risicofactoren te beperken en de kans op probleemgedrag te verminderen. Beschermende factoren bij gedragsproblemen zijn onder andere sterke kanten van het kind zoals intelligentie, gezondheid, positieve karaktereigenschappen, charme en een talent voor sport, sterke kanten van het gezin zoals positieve karaktereigenschappen van gezinsleden, opvoedingsstijl, gezinsklimaat en gezinsrelaties, en sterke kanten in de brede omgeving zoals vrienden, school of wijk.

Ouders die zich inzetten voor hun kind en die bereid zijn goed samen te werken met de school en de hulpverlening vormen een beschermende factor. Intensieve samenwerking van de professional met een informele steunfiguur kan bijdragen aan het voorkomen van een uithuisplaatsing. Het is belangrijk om te weten dat er minder onderzoek is gedaan naar beschermende factoren dan naar risicofactoren, maar deze factoren kunnen helpen om de invloed van overbeschermende opvoeding te beperken.

Conclusie

Overbeschermende opvoeding kan verschillende negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Het beperkt het gevoel van autonomie, leidt tot een gebrek aan ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden, heeft invloed op het sociaal gedrag, het mentale welzijn en het leren en schoolprestaties. Het is belangrijk om te weten dat er ook beschermende factoren zijn die kunnen helpen om de invloed van overbeschermende opvoeding te beperken. Ouders die hun kinderen te veel beschermen, kunnen hierdoor leiden tot problemen met het opbouwen van vriendschappen, het omgaan met leeftijdgenoten, en het oplossen van problemen. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen beschermende en ondersteunende opvoeding om de ontwikkeling van het kind te bevorderen.

Bronnen

  1. https://www.kennisrotonde.nl/vraag-en-antwoord/overbeschermend-opvoeden-en-sociaal-emotionele-ontwikkeling
  2. https://www.desteven.nl/persoonlijke-ontwikkeling/kernkwaliteiten/beschermend
  3. https://www.nji.nl/gedragsproblemen/risico-en-beschermende-factoren
  4. https://www.nwa-jeugd.nl/nieuws/is-een-overbeschermende-opvoedstijl-schadelijk-voor-kinderen/
  5. https://verkenjegeest.com/de-gevolgen-van-overbescherming/
  6. https://www.desteven.nl/persoonlijke-ontwikkeling/life-coaching/beschermd
  7. https://www.jmouders.nl/overbezorgde-ouder-negatieve-gevolgen-kind/
  8. https://gortcoaching.nl/verslindend-moederschap/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven