logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Geschiedenis van de lichamelijke opvoeding in Nederland

Lichamelijke opvoeding is een onderdeel van het onderwijs dat al sinds de vroegste stadia van de menselijke samenleving bestaat. De oorsprong van deze activiteit gaat terug tot de prehistorie, waarin het lichaam van de mens op een eenvoudige manier werd getraind om overlevings- en jachtvaardigheden te leren. In de oudheid ontstonden er al tradities van lichamelijke opvoeding, vooral in de vorm van sportwedstrijden, militaire tactieken en vechtsporten. De Griekse en oosterse invloed speelde een cruciale rol bij de ontwikkeling van deze discipline. De oude Grieken legden de nadruk op anatomie, fysieke prestaties en fysieke vermogens, en combineerden deze elementen met een wetenschappelijke en humanistische benadering om het leven in evenwicht te brengen.

In de 19e eeuw begon lichamelijke opvoeding zich te ontwikkelen als een onderwijsdiscipline. In Duitsland, Zweden en Engeland werd het als onderdeel van het onderwijssysteem opgenomen. In Nederland begon de belangstelling voor gymnastiek pas aan het einde van de 18e eeuw. De eerste pogingen tot het opbouwen van een systeem voor gymnastiek vonden plaats in de jaren 1814, toen er pogingen werden gedaan om gymnastiekleraren op te leiden. De meest geslaagde daarvan was de militaire gymnastiekschool van de Normaal Schietschool van het leger. Dit legde de basis voor de ontwikkeling van lichamelijke opvoeding als onderdeel van het onderwijs.

De ontwikkeling van lichamelijke opvoeding in het onderwijs

In de vroege jaren 1900 begonnen openbare scholen fysieke trainingsprogramma's te ontwikkelen en in 1950 hadden meer dan 40 instituten lessen op het gebied van lichamelijke opvoeding geïntroduceerd. Lichamelijke opvoeding, ook wel fysieke training genoemd, is een cursus waarin spelletjes of het verkennen van bewegingen worden gebruikt om fysieke kennis en vaardigheden over te dragen aan een individu of een groep mensen. In het algemeen wordt aangenomen dat lichamelijke opvoeding helpt bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden, gezondheid en teamopbouw.

In de jaren 1950 en 1960 kreeg lichamelijke opvoeding op basisonderwijs wereldwijd een grote groei. Alle openbare onderwijssystemen werden aangemoedigd om lichamelijke opvoedingsprogramma's in hun curricula op te nemen, en de implementatie ervan wordt steeds noodzakelijker vanwege de hoge percentages overgewicht en obesitas bij kinderen en jongeren. In Nederland werd lichamelijke opvoeding op het voortgezet onderwijs en secundair onderwijs verplicht. Het vak is verplicht voor alle leerlingen op middelbare school, behalve leerlingen op VAVO-scholen en telt mee bij het combinatiecijfer.

De rol van lichamelijke opvoeding in de samenleving

Lichamelijke opvoeding speelt een belangrijke rol in de samenleving, aangezien het bijdraagt aan het fysieke en emotionele welzijn van mensen. Gezondheidswerkers hechten steeds meer belang aan de implementatie ervan in de samenleving, te beginnen op scholen, omdat het een verbetering van het fysieke en emotionele welzijn van mensen impliceert. De kerndoelen binnen lichamelijke opvoeding zijn geschreven voor de volgende domeinen: spel, turnen, atletiek, bewegen op muziek, zelfverdediging en aanleren of correctie van gezonde lichaamshouding. De leerdoelen bij lichamelijk opvoeding in het onderwijs zijn onderverdeeld in motorische leerdoelen.

De geschiedenis van lichamelijke opvoeding in Nederland

De geschiedenis van lichamelijke opvoeding in Nederland begint aan het einde van de 18e, begin 19e eeuw. De "Geschiedenis van de Lichamelijke Opvoeding in Nederland" beschrijft de verschillende stromingen met betrekking tot de lichamelijke opvoeding en doet dat tegen de achtergrond van de maatschappelijke ontwikkelingen in de meest brede zin van het woord. Geschiedenis van de lichamelijke opvoeding is een stuk cultuurgeschiedenis en kan alleen begrepen worden in samenhang met andere maatschappelijke verschijnselen. In Nederland ontstond pas aan het einde van de 18e eeuw enige belangstelling voor het gymnastiekonderwijs. In beperkte mate verscheen literatuur over het onderwerp, maar de duidelijkste prikkel kwam van de kennismaking met de gymnastiek op opvoedingsinstituten van de Filantropijnen, een groep onderwijsvernieuwers in het Duitsland van de 18e/19e eeuw.

In 1846 verzocht het NUT aan koning Willem I de schoolgymnastiek wettelijk te regelen, maar het verzoek werd afgewezen. Daarop voerde de Maatschappij in 1849 uit eigen beweging gymnastiek in op haar scholen en stichtte om te beginnen zes Normaalscholen voor gymnastiek. Deze waren zeer succesvol, vooral die te Rotterdam en Amsterdam, waarvan de eerste al snel zelfstandig werd. In beide steden gaf men gymnastiek op volks- en stadsarmescholen. Onderwijzers werden daarvoor nageschoold, maar er bleef gebrek aan gespecialiseerde gymnastiekleraren. In 1857 slaagde de Maatschappij erin gymnastiek als niet-verplicht schoolvak bij het lager onderwijs opgenomen te krijgen. Daarvoor werd ook een akte ingesteld. Zo kon men op de Haarlemse Normaalschool voor Gymnastiek een Akte van Gymnastiek behalen voor het Meer Uitgebreid Onderwijs.

De invloed van de Griekse en oosterse cultuur

De Griekse en oosterse invloed op lichamelijke opvoeding is van groot belang geweest. De oude Grieken legden de nadruk op anatomie, fysieke prestaties en fysieke vermogens; voor het eerst in de antieke wereld werden deze elementen gecombineerd met een wetenschappelijke en humanistische benadering om het leven in evenwicht te brengen. De Olympische Spelen, opgericht in 776 v.Chr., werden elke vier jaar gehouden in Olympia ter ere van Zeus. De spelen omvatten evenementen, zoals hardloopwedstrijden, worstelen, boksen en wagenrennen. Ze vierden niet alleen atletische prestaties, maar bevorderden ook eenheid tussen de Griekse stadstaten.

In het oude Rome werden de Griekse fitnessidealen overgenomen en aangepast met een sterke focus op militaire training om hun overheersing te waarborgen. Militaire trainingsprogramma’s, zoals lange marsen met zware bepakking, hardlopen, springen, zwemmen en wapentraining, zorgden ervoor dat legionairs de kracht en het uithoudingsvermogen hadden die nodig waren voor gevechten. Openbare baden en oefenterreinen, zoals de thermae en palaestrae, werden gebruikt om burgers deel te laten nemen aan diverse fysieke activiteiten om hun gezondheid te bevorderen en sociale interactie te stimuleren.

De ontwikkeling van lichamelijke opvoeding in de jaren 1900

In de jaren 1900 ontstond er een groei in het opnemen van fysieke training op openbare scholen. Samenlevingen zoals de USSR moedigden programma's voor lichamelijke opvoeding eerst aan om de militaire middelen te verbeteren en later om de bevolking te instrueren in de zogenaamde "fysieke cultuur". Dit kwam tot uiting in de Olympische Spelen, waarin de Sovjet-Unie altijd op de eerste plaats stond naast de Verenigde Staten. De term lichamelijke opvoeding verwijst ook naar elke buitenschoolse sport of fysieke activiteit waaraan studenten deelnemen via hun schoolsysteem. In tegenstelling tot andere opleidingen is het meeste werk op dit gebied meer praktische participatie dan theoretische studie.

De rol van lichamelijke opvoeding in het moderne onderwijs

In het moderne onderwijs speelt lichamelijke opvoeding een cruciale rol bij de ontwikkeling van kinderen. Het helpt bij het bevorderen van fysieke gezondheid, motorische vaardigheden en kennis en begrip van regels, concepten en strategieën. De activiteiten in deze programma's zijn bedoeld om de lichamelijke gezondheid te bevorderen, motorische vaardigheden te ontwikkelen en kennis en begrip van regels, concepten en strategieën te verwerven. Lichamelijke opvoeding is gebaseerd op het begrip dat fysieke training de geest helpt. Deze activiteiten worden erkend als een waardevol en essentieel onderdeel van leren.

Conclusie

De geschiedenis van lichamelijke opvoeding in Nederland is een complexe en rijke geschiedenis die zich heeft ontwikkeld vanaf de vroegste stadia van de menselijke samenleving. De oorsprong van deze activiteit gaat terug tot de prehistorie, waarin het lichaam van de mens op een eenvoudige manier werd getraind om overlevings- en jachtvaardigheden te leren. In de oudheid ontstonden er al tradities van lichamelijke opvoeding, vooral in de vorm van sportwedstrijden, militaire tactieken en vechtsporten. De Griekse en oosterse invloed speelde een cruciale rol bij de ontwikkeling van deze discipline. In de 19e eeuw begon lichamelijke opvoeding zich te ontwikkelen als een onderwijsdiscipline. In Nederland begon de belangstelling voor gymnastiek pas aan het einde van de 18e eeuw. De geschiedenis van lichamelijke opvoeding in Nederland begint aan het einde van de 18e, begin 19e eeuw. In de jaren 1900 ontstond er een groei in het opnemen van fysieke training op openbare scholen. Lichamelijke opvoeding is een onderdeel van het onderwijs dat al sinds de vroegste stadia van de menselijke samenleving bestaat. De term lichamelijke opvoeding verwijst ook naar elke buitenschoolse sport of fysieke activiteit waaraan studenten deelnemen via hun schoolsysteem. In tegenstelling tot andere opleidingen is het meeste werk op dit gebied meer praktische participatie dan theoretische studie. In het moderne onderwijs speelt lichamelijke opvoeding een cruciale rol bij de ontwikkeling van kinderen. Het helpt bij het bevorderen van fysieke gezondheid, motorische vaardigheden en kennis en begrip van regels, concepten en strategieën. De activiteiten in deze programma's zijn bedoeld om de lichamelijke gezondheid te bevorderen, motorische vaardigheden te ontwikkelen en kennis en begrip van regels, concepten en strategieën te verwerven. Lichamelijke opvoeding is gebaseerd op het begrip dat fysieke training de geest helpt. Deze activiteiten worden erkend als een waardevol en essentieel onderdeel van leren.

Bronnen

  1. Geschiedenis van de lichamelijke opvoeding in Nederland
  2. Geschiedenis van de lichamelijke opvoeding in Nederland
  3. Canon van de lichamelijke opvoeding
  4. Lichamelijke opvoeding
  5. Ontwikkeling van lichamelijke opvoeding in Nederland
  6. Geschiedenis van de lichamelijke opvoeding in Nederland
  7. Geschiedenis van de lichamelijke opvoeding in Nederland
  8. Lichamelijke opvoeding
  9. Geschiedenis van de lichamelijke opvoeding in Nederland
  10. Canon van de lichamelijke opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven