Positief Opvoeden in Amsterdam: Een Gids voor Ouders en Verzorgers
juli 4, 2025
Financiële opvoeding is een essentieel onderdeel van de opvoeding van kinderen. Het gaat hierbij om het leren omgaan met geld, het begrijpen van de waarde van geld, het leren sparen en het nemen van verantwoorde financiële beslissingen. Dit proces begint al op jonge leeftijd en is van belang om kinderen te voorzien van de benodigde kennis en vaardigheden om later financieel zelfstandig te kunnen zijn. In dit artikel wordt ingegaan op de belangrijkste aspecten van financiële opvoeding, inclusief het geven van zakgeld, het aanleren van spaargewoonten en het leren omgaan met financiële keuzes.
Financiële opvoeding verwijst naar het proces waarin kinderen worden geleerd om verantwoord met geld om te gaan. Dit omvat het begrijpen van de waarde van geld, het ontwikkelen van spaargewoonten, budgettering en het nemen van slimme financiële beslissingen. Het is belangrijk dat kinderen al vanaf een jonge leeftijd leren omgaan met geld, zodat ze later in staat zijn om financieel zelfstandig te zijn.
In veel landen, waaronder Nederland en België, is financiële opvoeding een integraal onderdeel van bredere initiatieven om financiële geletterdheid te verbeteren. Organisaties zoals Nibud (Nederland) en Wikifin (België) bieden educatieve hulpmiddelen en programma’s aan om gezinnen en scholen te ondersteunen bij het onderwijzen van deze vaardigheden.
Financiële opvoeding is essentieel om mensen van alle leeftijden de vaardigheden en kennis te bieden die nodig zijn om weloverwogen financiële beslissingen te nemen. Studies tonen aan dat mensen met een sterke financiële basis minder kans hebben op problematische schulden en beter in staat zijn om te sparen voor doelen zoals pensioen, het kopen van een huis of het financieren van onderwijs.
In onze snelle, bevredigingsgerichte wereld is het noodzakelijk dat we onze kinderen wapenen met de kennis en vaardigheden om verantwoord met geld om te gaan. Het zaad dat we vandaag planten door hen bewust te maken van de waarde van geld, hen te leren sparen, budgetteren en doelen te stellen, zal morgen vruchten afwerpen in de vorm van een financieel gezonde toekomst.
De financiële opvoeding begint al vanaf een jonge leeftijd. Tussen de 3 en 5 jaar kunnen kinderen leren herkennen, sorteren en ordenen van muntstukken. Dit is een belangrijke stap in de financiële opvoeding, omdat het helpt bij het begrijpen van de waarde van geld. Vanaf ongeveer 6 jaar kunnen kinderen beginnen met zakgeld. Dit is een goed moment om met zakgeld te beginnen, omdat kinderen dan munten en biljetten herkennen.
Bij het geven van zakgeld is het belangrijk dat je ze niet alleen leert sparen, maar ook leert uitgeven. Dat mag namelijk ook – zeker als je er eerst voor hebt gespaard. Daarom ben ik voorstander van meerdere spaarpotjes. In één potje komt het geld dat ze mogen uitgeven. Het leergeld als het ware, waarmee ze hun eigen keuzes en daarmee ook fouten mogen maken. In het andere potje komt het geld dat ze sparen voor een bepaald doel wat jullie samen hebben bedacht. Eventueel kun je nog een derde potje toevoegen, met geld wat ze kunnen doneren. Zo leren ze ook geld weggeven zonder er iets voor terug te verwachten.
Vanaf een jaar of 7 begrijpen kinderen hoe sparen werkt. Een kind leert dat niet alles meteen kan en dat je dingen soms moet uitstellen. Een plaatje van het spaardoel naast de spaarpot zetten helpt je kind en maakt het doel echt. Begin met kleine spaardoelen en korte periodes. Bouw dit stap voor stap op. Een spaarkaart of spaarplan helpt om samen de groei van het spaargeld bij te houden.
Leren uitstellen is belangrijk in de financiële opvoeding. Vooral jonge kinderen hebben moeite met sparen en geven hun zakgeld vaak direct uit. Probeer samen met je kind een concreet en realistisch spaardoel te bedenken: iets dat binnen een paar weken van het zakgeld te kopen is. Bekijk ook samen regelmatig hoeveel er al is gespaard en hoe lang het nog duurt voordat het artikel gekocht kan worden.
Wanneer kinderen ouder worden, is het belangrijk dat ze leren hoe ze geld kunnen verdienen. Dit kan door klusjes in en rond het huis te doen. Doe een 'heitje voor een karweitje'. Zo leert je kind dat geld krijgen niet automatisch is. Werk: wat kan je doen om geld te verdienen en waarom is dat belangrijk?
Een ander belangrijk aspect van financiële opvoeding is het stellen van financiële doelen. Wat wil je kopen en hoe pak je dat aan? Hierbij is het belangrijk dat kinderen leren om te kiezen tussen wat ze echt nodig hebben en wat ze graag willen. Niet alles kan, je moet keuzes maken. Op = op.
Leren omgaan met geld betekent ook dat je kinderen moet leren om hun impulsen te beheren. Heb je iets echt nodig en is het een verstandige aankoop? Dit is belangrijk om te leren, zodat kinderen later in staat zijn om verantwoorde keuzes te maken.
Een van de belangrijkste dingen in de financiële opvoeding is het communiceren over geld. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders het onderwerp geld bespreekbaar maken. Dit helpt kinderen om een positieve houding te ontwikkelen ten opzichte van geld. Door niet alleen over geld te praten als de boodschappen duur zijn en de energierekening hoog, maak je het onderwerp geld zoveel makkelijker voor de rest van hun leven. Houd het lekker laagdrempelig en praat erover als het ter sprake komt.
Ouders en opvoeders spelen een cruciale rol in de financiële opvoeding. Ze zijn de belangrijkste leer- en informatiebron voor hun kind. Kinderen die thuis met geld leren omgaan hebben later minder betalingsproblemen. Ook blijkt dat scholieren die zak- en kleedgeld krijgen meer sparen en minder geld lenen.
Om deze reden wordt van 27 tot en met 31 maart de Week van het Geld georganiseerd, een initiatief van Wijzer in geldzaken, om kinderen en jongeren voor te bereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. De Week van het Geld is een belangrijke aanjager voor het structureel stimuleren van hun financiële vaardigheden; niet alleen op school, maar ook thuis.
Financiële opvoeding is een essentieel onderdeel van de opvoeding van kinderen. Het helpt hen om verantwoord met geld om te gaan, spaargewoonten te ontwikkelen en verantwoorde financiële beslissingen te nemen. Het begint al vanaf een jonge leeftijd en is van belang om kinderen te voorzien van de benodigde kennis en vaardigheden om later financieel zelfstandig te kunnen zijn. Door actief deel te nemen aan de financiële opvoeding van hun kinderen, kunnen ouders en opvoeders ervoor zorgen dat hun kinderen goed voorbereid zijn op de toekomst.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet