logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen: Een Constructieve Benadering voor de Toekomst

Duurzaam opvoeden en ontwikkelen is een concept dat steeds meer aandacht krijgt binnen de kinderopvang, onderwijs en gezinsleven. Het gaat hierbij om het aanleren van kinderen om bewust om te gaan met de aarde en de toekomst van de mensheid. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de kern van duurzaam opvoeden en ontwikkelen, de voordelen, de praktijk en de rol van ouders, onderwijs en samenleving hierin. De informatie is gebaseerd op de beschikbare bronnen en geeft een overzicht van de essentie van deze benadering.

Inleiding

Duurzaam opvoeden en ontwikkelen is geen afzijdige filosofie, maar een constructieve manier van denken en werken die gericht is op de kwaliteit van interacties tussen kinderen, ouders en de omgeving. Het is een benadering die gericht is op het verhogen van de kwaliteit van ontwikkelingen die de mens en de mensheid bestemd maken om langer te bestaan. De nadruk ligt op het bewustzijn van de ecologische voetafdruk, het verminderen van afval, het leren omgaan met natuurlijke hulpbronnen en het stimuleren van een bewuste keuze in het dagelijks leven. Deze benadering is geschikt voor ouders, onderwijs, welzijn, buurtwerk, bedrijfsleven, politie en justitie.

Wat is Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen?

Duurzaam opvoeden en ontwikkelen is een benadering die de kwaliteit van interacties verhoogt ten gunste van ontwikkelingen die de mens en de mensheid bestemd maken om langer te bestaan. Het is een constructieve manier van denken en werken. Door DuOO krijg je enerzijds zicht op de complexe realiteit en wordt er anderzijds niet eenvoudig gedaan over die complexiteit. Dit concept is afgeleid van het idee van duurzaamheid, dat al sinds 1987 in de internationale gemeenschap als een essentieel begrip wordt beschouwd.

De definitie van duurzaamheid, zoals gegeven door de Brundtland-commissie van de VN in 1987, is: “Een duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie zonder de mogelijkheden voor toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.” Deze definitie ligt ten grondslag aan het denken over duurzaamheid in vele sectoren, waaronder opvoeding, economie, ecologie en sociale ontwikkeling.

De Essentie van Duurzaam Opvoeden

Duurzaam opvoeden is geen enkelvoudig concept, maar een samengesteld begrip dat meerdere aspecten omvat. Het gaat erom dat kinderen leren om te leven op een manier die de hulpbronnen van de aarde niet schaadt of uitput. Dit omvat zaken als het leren omgaan met afval, het kiezen van duurzame producten, het verminderen van het energieverbruik en het stimuleren van een bewustzijn van de invloed van de mens op het milieu.

Een van de belangrijkste aspecten van duurzaam opvoeden is het aanleren van kinderen om zich bewust te maken van hun ecologische voetafdruk. Dit gebeurt door hen te leren afval te scheiden, minder vlees te eten en niet altijd maar nieuwe spullen te kopen. Ook is het belangrijk dat ouders zelf bewuste keuzes maken, zoals het fietsen in plaats van met de auto rijden, het scheidingsafval maken en het geen vlees eten. Dit voorbeeld dat ouders geven, is een cruciale factor in het leren van kinderen.

Praktijk van Duurzaam Opvoeden

In de praktijk kan duurzaam opvoeden verschillende vormen aannemen. Een van de belangrijkste manieren is het leren omgaan met natuurlijke hulpbronnen. Dit gebeurt door kinderen te leren dat het leven op aarde afhankelijk is van de natuurlijke hulpbronnen, zoals water, lucht en grond. Door kinderen te leren om te genieten van de natuur, leren ze ook om haar te beschermen.

Een andere praktijk is het kiezen van duurzame producten. Dit omvat het kiezen van biologische producten, het kopen van groente en fruit uit het seizoen en het kiezen van duurzame bankrekeningen. Ook het gebruik van tweedehands spullen en het geven van spullen door is een belangrijk onderdeel van duurzaam opvoeden. Hierdoor wordt het gebruik van grondstoffen en energie beperkt.

De Rol van Ouders en Onderwijs

Ouders en onderwijs spelen een cruciale rol in het ontwikkelen van een duurzame opvoedingsstijl. Het leren om te gaan met duurzaamheid begint bij het gezin. Ouders zijn de eerste leraars en hun gedrag beïnvloedt sterk de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast speelt het onderwijs een belangrijke rol in het leren van kinderen over duurzaamheid. In het onderwijs wordt duurzaamheid vaak onderdeel van het curriculum en wordt er gewerkt aan het opbouwen van een bewustzijn van de invloed van menselijke activiteiten op het milieu.

In de praktijk betekent dit dat ouders en onderwijsgevers samenwerken aan het leren van kinderen over duurzaamheid. Dit kan gebeuren door samenwerking met lokale gemeenschappen, het organiseren van activiteiten in het openbaar domein en het stimuleren van bewustzijn over duurzaamheid in het dagelijks leven.

Duurzaam Opvoeden in de Praktijk

Er zijn verschillende manieren waarop ouders en onderwijsgevers duurzaam opvoeden kunnen. Een van de belangrijkste is het leren om te gaan met afval. Dit gebeurt door kinderen te leren hoe ze afval kunnen scheiden en hoe ze spullen kunnen doorgeven. Ook is het belangrijk dat kinderen leren om te leven met een beperkt aantal producten, zodat er minder afval ontstaat.

Een andere praktijk is het kiezen van duurzame producten. Dit omvat het kiezen van biologische producten, het kopen van groente en fruit uit het seizoen en het kiezen van duurzame bankrekeningen. Ook is het belangrijk dat ouders en onderwijsgevers zelf bewuste keuzes maken, zoals het fietsen in plaats van met de auto rijden, het scheidingsafval maken en het geen vlees eten. Dit voorbeeld dat ouders en onderwijsgevers geven, is een cruciale factor in het leren van kinderen.

Duurzaam Opvoeden en Sociale Ontwikkeling

Duurzaam opvoeden heeft ook betrekking op de sociale ontwikkeling van kinderen. Het is belangrijk dat kinderen leren om te leven in een samenleving waarin duurzaamheid een rol speelt. Dit gebeurt door kinderen te leren dat het leven op aarde afhankelijk is van de natuurlijke hulpbronnen, zoals water, lucht en grond. Door kinderen te leren om te genieten van de natuur, leren ze ook om haar te beschermen.

Daarnaast is het belangrijk dat kinderen leren om te leven in een samenleving waarin duurzaamheid een rol speelt. Dit gebeurt door kinderen te leren dat het leven op aarde afhankelijk is van de natuurlijke hulpbronnen, zoals water, lucht en grond. Door kinderen te leren om te genieten van de natuur, leren ze ook om haar te beschermen.

Conclusie

Duurzaam opvoeden en ontwikkelen is een belangrijk concept dat gericht is op het leren van kinderen om bewust om te gaan met de aarde en de toekomst van de mensheid. Het is een benadering die gericht is op het verhogen van de kwaliteit van interacties tussen kinderen, ouders en de omgeving. De nadruk ligt op het bewustzijn van de ecologische voetafdruk, het verminderen van afval, het leren omgaan met natuurlijke hulpbronnen en het stimuleren van een bewuste keuze in het dagelijks leven. Deze benadering is geschikt voor ouders, onderwijs, welzijn, buurtwerk, bedrijfsleven, politie en justitie.

Bronnen

  1. Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen (e-book)
  2. Duurzaamheid
  3. 10 tips: duurzaam opvoeden
  4. Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen – e-book
  5. Def. duurzaamheid
  6. Wat is Duurzaamheid? | Definitie en Belang Uitgelegd
  7. Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen
  8. [Wat is duurzaamheid?](https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/specifiek/wat-is-duurzaamheid-
  9. Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen (e-book)
  10. Duurzaamheidswijzer
  11. Duurzaamheid
  12. Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen
  13. Wat is duurzaamheid
  14. Wat is duurzaamheid en waarom is het belangrijk?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven