logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden van een dove hond: praktische tips en aanpak

Een dove hond is in veel opzichten gewoon een hond, maar er zijn wel een aantal aspecten die de opvoeding van een dove hond anders maken. Het opvoeden van een dove hond vraagt om een andere aanpak dan het opvoeden van een horende hond. Dit artikel bevat informatie over hoe je een dove hond kunt opvoeden, met praktische tips, oefeningen en aanbevelingen van ervaren trainers en hondenbezitters. De informatie is gebaseerd op gegevens uit meerdere bronnen, waaronder opleidingsprogramma’s, ervaringsverhalen en technieken voor het trainen van dove honden.

Opvoeden van een dove hond

Het opvoeden van een dove hond vraagt op een aantal punten een andere aanpak dan het opvoeden van een horende hond. Wat zijn de aandachtspunten en hoe moet de training aangepakt worden? Het verschil met een horende hond ligt vooral in de communicatie. Een dove hond kan niet reageren op stemgeluiden, waardoor het leren van commando’s en het corrigeren van gedrag andere technieken vereist. Het opvoeden van een dove hond is echter geen onmogelijke taak. Met de juiste benadering, geduld en voldoende oefening kan een dove hond net zo goed getraind worden als een horende hond.

Communicatie met een dove hond

De belangrijkste uitdaging bij het opvoeden van een dove hond is de communicatie. Een dove hond kan niet reageren op stemgeluiden, waardoor het gebruik van handgebaren en lichaamstaal essentieel is. De hond moet leren dat bepaalde bewegingen of signalen betekenen dat er iets gebeurt. Bijvoorbeeld, een hand die horizontaal wordt bewogen kan betekenen dat de hond "nee" moet zeggen, terwijl het opsteken van een vinger kan duiden op "zit” of “plaats”. Het is belangrijk dat de baas zijn lichaamstaal en energie goed in de gaten houdt, omdat een dove hond veel meer aandacht besteedt aan de lichaamstaal van de baas dan aan stemgeluiden.

Handgebaren en oefeningen

Er zijn verschillende handgebaren die je kunt gebruiken om te communiceren met een dove hond. Bijvoorbeeld:

  • Hand horizontaal zwaaien = nee!
  • OK gebaar = clicker (beloningssignaal)
  • Duim en wijsvinger onder mijn ogen = kijken
  • Rondje met een vuist horizontaal voor mijn borst = plaats
  • Handen voor de borst met de handpalmen tegen elkaar = tussen

Daarnaast zijn er oefeningen die je kunt toepassen om de communicatie met de hond te verbeteren. Bijvoorbeeld, het leren van het commando “hier” kan met een geur worden aangeleerd, zoals een sprayfles of afsluitbaar potje. Je leert je hond eerst in huis dat die geur “de nummer 1 beloning” betekent. Dan ga je in een kamer, wanneer je hond bezig is met iets anders en niet naar je kijkt, de geur “loslaten”. Komt je hond bij jou? Megabeloning! En net zoals de gewone “hier”, breng je de oefening stapsgewijs naar buiten.

Veiligheid en omgeving

Bij het opvoeden van een dove hond is veiligheid van groot belang. Een dove hond kan niet horen dat er auto’s of fietsers aankomen, waardoor het loslopen in een onveilig gebied gevaarlijk kan zijn. Het is daarom belangrijk om een veilig gebied te kiezen waar de hond vrij kan lopen, bijvoorbeeld in een afgezonderd terrein of een gesloten tuin. Daarnaast kan een trilband helpen om de hond te bereiken wanneer hij buiten het zicht is. Een trilband wordt om de hals van de hond gedaan en kan met een afstandsbediening aan het trillen gebracht worden. De hond weet dan dat er iets van hem verwacht wordt. In de praktijk blijkt dat zo’n halsband ingetraind moet worden door een professional. Het is heel moeilijk om de hond zelf aan te leren wat er van hem verwacht wordt op welk moment.

Oefeningen en training

Het opvoeden van een dove hond vereist veel geduld en oefening. De hond moet leren dat bepaalde gebaren betekenen dat er iets gebeurt. Bijvoorbeeld, het leren van het commando “zit” kan met een vinger worden aangeleerd. Je moet je hond leren dat het gebaar van je vinger staat voor “zit”. Het is belangrijk om het commando stap voor stap te leren, zodat de hond het geleerd krijgt. Ook is het belangrijk om positieve bekrachtiging te gebruiken. Traktaties zijn uitstekende manieren om de aandacht van je dove pup te trekken, zodat je verder kunt gaan met andere training. Vergeet niet om positief gedrag te belonen.

Problemen met andere honden

Een probleem dat vaker voorkomt met dove honden is dat ze een subtiele grom van een andere hond “missen”. Als je dove hond een hond benadert die er niet van gediend is, en deze hond geeft een grom als waarschuwing, kan het zijn dat je hond doorgaat en wordt gebeten. Dit is vooral het geval als de grommer ook moeilijker leesbaar is, zoals honden met een lange vacht, waardoor het optrekken van een lip niet direct zichtbaar is. Wees je hier bewust van en voorkom dat je hond zich in de nesten werkt.

Opvoeding en training van een dove hond

Er zijn meerdere manieren om een dove hond te trainen. Ervaringsdeskundigen zoals Mandy van Gelder bieden opleidingen aan voor het opvoeden van dove honden. De BTA® methode is bij uitstek geschikt voor de dove hond, dus een absolute aanrader. De BTA® methode omvat opleidingen zoals een privé-les, gedragstherapie, BTA® workshops, interne training en een hondenvakantie. Deze trainingen helpen de hond om te leren hoe hij met andere honden en mensen moet omgaan.

Tips voor het opvoeden van een dove hond

Hier zijn enkele praktische tips voor het opvoeden van een dove hond:

  • Gebruik handgebaren om te communiceren met de hond.
  • Blijf geduldig en herhaal oefeningen regelmatig.
  • Gebruik positieve bekrachtiging om positief gedrag te belonen.
  • Zorg voor veiligheid bij het loslopen van de hond.
  • Zoek een ervaren trainer voor het opvoeden van een dove hond.
  • Blijf vroeg oefenen met de hond, zodat hij het geleerd krijgt.
  • Gebruik een trilband om de hond te bereiken wanneer hij buiten het zicht is.

Conclusie

Het opvoeden van een dove hond vereist een andere aanpak dan het opvoeden van een horende hond. Het is belangrijk om te leren hoe je met handgebaren en lichaamstaal met de hond kunt communiceren. Daarnaast is veiligheid van groot belang, en moet je er rekening mee houden dat de hond niet kan horen. Door de juiste oefeningen en trainingen te volgen, kan een dove hond net zo goed getraind worden als een horende hond. Met geduld, voldoende oefening en de juiste benadering kan een dove hond een vrolijke, gezonde en veilige hond worden.

Bronnen

  1. Hondencentrumwraf.nl - Dove honden
  2. Dovehondenschool.nl - Opvoeden van dove honden
  3. Hondenpage.com - Dove hond
  4. Doggo.nl - Dove hond
  5. Bokt.nl - Help mijn hond is doof
  6. Vanmaanenloca.nl - Help mijn hond is doof
  7. Hondenwoordenboek.nl - Hoe ga je om met een dove hond
  8. Dehondenwereld.nl - Doofheid bij honden
  9. Nicepets.org - Raising deaf dogs
  10. Hondentrainingen.nl - Hoe ga je om met een dove hond
  11. 123tinki.com - Dove hond

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven