Lichamelijke opvoeding in de praktijk: lessen en lessenreeksen voor een gezonde ontwikkeling
juli 4, 2025
In de huidige tijd is de opvoeding van kinderen steeds complexer geworden. Ouders, onderwijzers en anderen die betrokken zijn bij de opvoeding van kinderen, vragen zich steeds vaker af hoe ze met gedragsproblemen om moeten gaan of hoe ze kinderen beter kunnen begrijpen. In dit kader verschijnt het programma Eerste Hulp Bij Opvoeden van Derek Ogilvie, dat al jaren een rol speelt in de Nederlandse media. Dit artikel analyseert de kernprincipes van het programma, de impact op ouders en kinderen, en de kritiek die het programma onderworpen is, op basis van de beschikbare bronnen.
Derek Ogilvie is een zelfverklaard medium en 'babyfluisteraar' die al jaren actief is in de televisie. In het programma Eerste Hulp Bij Opvoeden probeert hij via zijn telepathische gave contact op te nemen met kinderen om hun gedrag te begrijpen. Deelname aan het programma gebeurt via een groepssessie waarin verschillende gezinnen aanwezig zijn. Via deze sessies probeert Ogilvie de oorzaak van het gedrag van het kind te achterhalen en werkt hij intensief samen met de ouders om het gezinsleven op de rit te krijgen.
In de eerste aflevering van het programma zien we bijvoorbeeld de vijfjarige Robin, die niet luistert, het gezin terroriseert en anderen slaat. Ook de driejarige Callum, die enorme woedeaanvallen heeft, is te zien. In deze gevallen probeert Derek de oorzaak van het gedrag te ontdekken en helpt hij de ouders om met de problemen om te gaan. Na hun verblijf op het park blijft Derek de gezinnen volgen, en via beveiligingscamera’s kan hij inzicht krijgen in hoe het met de kinderen en ouders gaat. Hij houdt telefonisch contact en helpt waar nodig.
Deze benadering is niet ongebruikelijk in de opvoedingsleer. Er wordt vaak gesproken over relatiecirkels, waarin een kind het gedrag van de relatiecirkel kopiërt die het meest belangrijk is voor hem of haar. Dit wordt ook wel het 'spiegelwetje' genoemd. Volgens het programma is het meest belangrijke de relatie met de ouders, gevolgd door familie, verzorgers, leraren en andere omgevingen. Een kind dat opgevoed wordt door beide ouders, zal de neiging hebben om het gedrag van beide ouders te kopiëren. Indien de ouders ontbreken, kan de invloed van de volgende relatiecirkel groter zijn.
Een van de kernprincipes van het programma is dat een kind pas goed kan functioneren als het positieve bevestiging ervaart vanuit zijn meest belangrijke relatiecirkels. Elke kind heeft een sterke behoefte aan volledige acceptatie en waardering. Pas wanneer een kind ervaart en voelt dat het wordt gehoord, geaccepteerd en gewaardeerd, kan het kind er toe overgaan om zichzelf te leren houden. Dit is een essentieel onderdeel van de opvoeding, en het programma benadruit dat dit proces vaak moeilijk is, vooral als er spanningen zijn in het gezin.
Een ander aspect dat in het programma naar voren komt, is de invloed van de ouders op het gedrag van het kind. Zo wordt in het programma aangetoond dat een "angry mamma" een nog bozer kind oplevert. Een moeder die liever een meisje had gehad, maar een zoontje kreeg, kan deze "jij bent niet echt gewenst"-boodschap projecteren op haar zoontje, wat leidt tot gedragsproblemen. Ook wordt duidelijk dat een vader die de scheiding van zijn eigen ouders op een jonge leeftijd niet heeft verwerkt, er voor zorgt dat zijn zoontje dit trauma van vader in gesublimeerde vorm herbeleeft. En een vader die denkt dat agressie gelijk staat aan opvoeden, creëert kinderen die deze agressie gaan reflecteren. Deelname aan het programma toont aan dat als één van de ouders sterk verandert in positieve zin, of zelfs beide ouders, het kind wonderlijk snel ook mee verandert.
Hoewel het programma veel positieve reacties ophaalt, zijn er ook kritische stemmen. Zo is er een mening dat Derek Ogilvie geen professionele opvoedingsdeskundige is, maar dat hij in plaats daarvan op een bepaalde manier werkt met telepathie en onzichtbare krachten. Dit leidt tot onzekerheid over de betrouwbaarheid van de benadering. Een ander commentaar is dat de oplossingen die het programma biedt soms makkelijk zijn, terwijl andere problemen groter zijn en meer tijd nodig hebben. Er is ook kritiek op de manier waarop deelname aan het programma gebeurt, met name omdat de families intensief worden gevolgd en er sprake is van beveiligingscamera’s. Dit kan voor sommige ouders ongemakkelijk zijn, vooral als ze niet volledig openstaan voor de beoordeling van hun gezinssituatie.
In het programma wordt duidelijk gemaakt dat ouders vaak de sleutel zijn tot het oplossen van problemen. Het is belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij de opvoeding van hun kinderen, en dat ze bereid zijn om hun gedrag te veranderen. In sommige gevallen is het nodig dat ouders zich laten begeleiden door een pedagoog of kinderpsycholoog. Hierbij wordt aangeraden dat ouders eerst proberen om het probleem te begrijpen, en pas daarna andere stappen te nemen. Het is belangrijk om te weten dat het niet altijd eenvoudig is om met problemen om te gaan, en dat het soms duurt voordat ouders de juiste stappen kunnen zetten.
Het programma Eerste Hulp Bij Opvoeden is grotendeels gericht op het tonen van de complexiteit van opvoedingsproblemen. Het toont hoe kinderen gedragsproblemen kunnen hebben, en hoe ouders hierin kunnen helpen. Daarnaast wordt er ook gesproken over de invloed van de media op het gedrag van kinderen. Zo is er in het programma sprake van het gebruik van grof taalgebruik, geweld, seksuele inhoud en discriminatie. Dit levert een leeftijdsadvies op van “Alle leeftijden (AL)”, wat betekent dat het programma geen schadelijke beelden bevat. Er wordt echter wel op gewezen dat bepaalde inhoud, zoals grof taalgebruik of seksuele handelingen, jongeren kunnen beïnvloeden en een verkeerd beeld kunnen geven van wat normaal is.
Derek Ogilvie werkte vanaf 2007 samen met RTL aan tv-programma’s zoals De Babyfluisteraar, Baby’s wil is wet, The Ghost Whisperer, Unexpected en Eerste Hulp Bij Opvoeden. Vanaf 2008 kwamen er theatershows bij. In deze programma’s stond het praten met overledenen en hulp bij kinderen opvoeden centraal. In 2018 kwam er een rechtszaak over de opbrengst van de theatershows tussen Derek Ogilvie en RTL. Het gerechtshof in Leeuwarden behandelde de zaak in hoger beroep, en in 2020 verloor Ogilvie ook bij het hof. De zaak betrof een miljoenenruzie, waarin Ogilvie eiste dat hij 62,5 procent van de bruto-opbrengst van de shows zou krijgen. RTL noemde dit een “per abuis gemaakte fout”, en men stelde dat de passage in het contract een “onhandige fout” was.
Derek Ogilvie’s programma Eerste Hulp Bij Opvoeden biedt een unieke benadering van opvoedingsproblemen, waarbij de focus ligt op het begrijpen van het gedrag van kinderen en het helpen van ouders om met hun kinderen om te gaan. Deelname aan het programma toont aan dat ouders en kinderen vaak in een complexe situatie terechtkomen, en dat er een sterke invloed is van de relatiecirkels die voor een kind belangrijk zijn. Hoewel het programma veel positieve reacties ophaalt, zijn er ook kritische stemmen, vooral over de betrouwbaarheid van de benadering en de invloed van de media. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun rol in de opvoeding van hun kinderen, en dat ze bereid zijn om hun gedrag te veranderen om hun kinderen te helpen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet