logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Cultuurverschillen en opvoeding: Werken met diversiteit in de kinderopvang

Cultuurverschillen spelen een cruciale rol in de opvoeding van kinderen. De invloed van cultuur op hoe ouders hun kinderen opvoeden, hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe ze met anderen omgaan, is van groot belang. In een steeds diverser wordende samenleving is het belangrijk dat pedagogen en ouders zich bewust zijn van de verschillen in culturele waarden, normen en opvoedingsstijlen. Dit artikel bespreekt de uitdagingen en oplossingen bij het omgaan met cultuurverschillen in de kinderopvang, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

De invloed van cultuur op opvoeding

Cultuur omvat de normen, waarden, tradities en overtuigingen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Deze cultuur beïnvloedt op grote wijze hoe ouders hun kinderen opvoeden. Verschillende culturen hebben verschillende opvattingen over discipline, onderwijs, genderrollen en familierelaties. Deze culturele normen bepalen grotendeels hoe ouders hun kinderen opvoeden. Kinderen worden vanaf jonge leeftijd blootgesteld aan de cultuur van hun omgeving, zowel thuis als in de bredere samenleving. Ze leren niet alleen taal, gewoonten en tradities, maar absorberen ook impliciete berichten over wat als waardevol of wenselijk wordt beschouwd in hun cultuur.

De opvoedingspraktijken kunnen sterk variëren tussen culturen. Sommige culturen hechten bijvoorbeeld meer belang aan collectivisme en gehoorzaamheid aan autoriteit, terwijl andere meer nadruk leggen op individualisme en zelfexpressie. Deze verschillen kunnen leiden tot conflicten of misverstanden tussen ouders met verschillende culturele achtergronden.

Cultuurverschillen herkennen en begrijpen

In een diverser wordende samenleving is het belangrijk om cultuurverschillen te herkennen en te begrijpen. Volgens Saskia Maarse is het essentieel om in staat te zijn om eigen culturele percepties inzichtelijk te maken. Het is belangrijk om voortdurend bij stil te staan hoe ingebakken culturele voorkeuren invloed uitoefenen op ons gedrag, onze acties en de keuzes die we maken. Tegelijkertijd moeten we snappen wat het referentiekader van de ander is. Waarom – en hoe – wijkt de cultuur van de ander af van wat wij zijn gewend?

Kortom: door welke bril kijk jij naar je omgeving en welke bril heeft degene op met wie je te maken hebt? Zodra we dat inzicht hebben, kunnen we constructief met die verschillen leren omgaan en het anders-zijn vooral als een waardevolle aanvulling ervaren.

Cultuursensitief werken in de kinderopvang

In de kinderopvang is het belangrijk om cultuursensitief om te gaan met de verschillen in opvoedingsstijlen. De blog bespreekt hoe cultuur invloed heeft op opvoeding, welke opvoedingsstijlen er zijn en hoe je cultuursensitief kunt werken in de kinderopvang. Cultuur gaat verder dan iemands afkomst. Het omvat ook waarden, normen en tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Dit zie je terug in hoe ouders omgaan met discipline, zelfstandigheid en sociale ontwikkeling.

In de praktijk kunnen verschillende opvoedingsstijlen worden onderscheiden. Democratische opvoedingsstijl is veelvoorkomend in West-Europa en de VS. Ouders stellen grenzen, maar geven ook ruimte voor dialoog en eigen inbreng. Een kind dat niet luistert, krijgt uitleg over waarom een regel belangrijk is.

Omgaan met culturele verschillen

In de praktijk zijn er veel situaties waarin pedagogische medewerkers te maken krijgen met culturele verschillen. De blog beschrijft hoe je cultuursensitief kunt werken in de kinderopvang. Bijvoorbeeld door kinderen te betrekken bij het koken en hen kennis te laten maken met verschillende gerechten. Door samen te koken, leren kinderen niet alleen over voeding en gezonde eetgewoonten, maar ook over diverse culinaire tradities en smaken uit verschillende culturen. Dit creëert niet alleen een leuke en interactieve leerervaring, maar stimuleert ook de waardering voor diversiteit en het ontwikkelen van een brede culturele horizon bij kinderen.

De rol van de pedagoog bij het omgaan met cultuurverschillen

In het afstudeerproject wordt beschreven hoe pedagogische medewerkers van de behandelgroepen binnen 'De Waarden' beter omgaan met het gedrag dat gebaseerd is op culturele verschillen. De aanpak is gebaseerd op het TOPOI-model, een gespreksmodel wat zich richt op interculturele communicatie. Het model helpt om cultuurverschillen op te merken en hier mee om te gaan. Het is belangrijk dat pedagogen zich bewust zijn van de verschillen in culturele waarden en normen. Ze moeten in staat zijn om open te staan voor andere opvoedingsstijlen en ouders serieus te nemen, zodat er bruggen worden gebouwd in plaats van barrières.

Voorbeelden van cultuursensitief werken

In de praktijk zijn er veel voorbeelden van hoe cultuursensitief werken kan bijdragen aan een betere omgang met ouders en kinderen met een andere culturele achtergrond. Bijvoorbeeld door kinderen te laten meebeslissen in hun gezin, wat in de Nederlandse cultuur vaak gebeurt. In veel niet-westerse culturen is respect voor autoriteit en gehoorzaamheid aan ouders en ouderen een belangrijke norm. Dit kan leiden tot conflicten met de Nederlandse opvattingen.

De impact van cultuurverschillen op de opvoeding

Cultuurverschillen kunnen ook invloed hebben op de opvoeding van jongeren. In een diverse samenleving groeien kinderen op in verschillende culturen, wat kansen biedt om de wereld beter te begrijpen. Tegelijkertijd kan het een uitdaging zijn om met alle verschillende normen en waarden om te gaan. Cultuur speelt een grote rol in opvoeding, en als pedagogisch professional krijg je hier dagelijks mee te maken. Door open te staan voor andere opvoedingsstijlen en ouders serieus te nemen, bouw je bruggen in plaats van barrières.

Conclusie

Cultuurverschillen zijn een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen. De invloed van cultuur op hoe ouders hun kinderen opvoeden, hoe kinderen zich ontwikkelen en hoe ze met anderen omgaan, is van groot belang. In een steeds diverser wordende samenleving is het belangrijk dat pedagogen en ouders zich bewust zijn van de verschillen in culturele waarden, normen en opvoedingsstijlen. Door cultuursensitief te werken, kun je beter inspelen op de behoeften van kinderen en hun ouders. Het is belangrijk om open te staan voor andere opvoedingsstijlen en ouders serieus te nemen, zodat er bruggen worden gebouwd in plaats van barrières.

Bronnen

  1. Cultuur en Opvoeding
  2. Omgaan met culturele verschillen
  3. Wat is cultuur?
  4. Invloeden vanuit de cultuur bij opvoeden
  5. Cultuursensitief werken in de kinderopvang
  6. Cultuursensitieve gezinstoewijzing
  7. Opgroeien in een cultureel diverse samenleving
  8. Cultuurclashes in jeugdhulp
  9. Opvoeden in diverse opvoedsituaties
  10. Cultuur en opvoeding
  11. Opvoedlessen uit andere culturen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven