logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Conductieve Opvoeding: Een Methode voor Sociale en Motorische Ontwikkeling van Kinderen met Beperkingen

Conductieve Opvoeding, ook wel Petö-Methode genoemd, is een leer- en opvoedingsmethode die is ontstaan in Hongarije en gericht is op kinderen met hersenbeschadigingen, zoals cerebrale parese of spina bifida. De methode is ontworpen om kinderen te helpen met hun beperkingen om te gaan en hen te leren werken aan hun mogelijkheden om zo goed mogelijk zelfstandig te functioneren. De methode wordt in Nederland, in het bijzonder in het project Heliomare, toegepast en is daarbij geïntegreerd in een groepsomgeving waarin kinderen op emotioneel, sociaal, motorisch en cognitief gebied worden ontwikkeld. De methode is opgebouwd uit een reeks actieve oefeningen en schoollessen, waarbij de kinderen gedurende de dag zelfstandig of met hulp van een konduktor, een begeleider die zowel opvoedings- als onderwijson aspecten beheerst, aan de slag gaan.

Wat is Conductieve Opvoeding?

Conductieve Opvoeding is een methode die is ontstaan in Hongarije, waar ook een opleiding tot konduktor is. Het is een opvoedingsmethode gericht op lichamelijk gehandicapte kinderen en op patienten met hersenletsel veroorzaakt door onder andere multiple sclerose, de ziekte van Parkinson of door een ongeval. De methode stelt zich ten doel dat gehandicapte kinderen terug kunnen keren in de gewone maatschappij. Het uitgangspunt is dat een gehandicapt kind niet precies de verschillende bewegingspatronen kan uitvoeren. In een groepsproces leren zij deze patronen en gecoördineerde bewegingen uit te voeren. De methode is gebaseerd op de combinatie van onderwijs- en bewegings-elementen, waarbij de kinderen leren om te leren en zich te ontwikkelen op verschillende gebieden.

Werking van de Methode

De methode is zeer actief en wordt gedurende de hele dag toegepast. Als de kinderen 's ochtends binnenkomen, stappen ze uit hun rolstoel om er de hele verdere dag niet meer in te gaan zitten, behalve als ze verder weg moeten. De hele dag moeten ze zelfstandig, of met een klein beetje hulp, zitten, lopen en van houding veranderen. De kinderen leren bijvoorbeeld zelfstandig in en uit de rolstoel te komen. De methode is gericht op het verbeteren van de motorische en leerprestaties van kinderen met een beperking, evenals het bevorderen van onafhankelijkheid en maatschappelijke integratie in het dagelijks leven. De kinderen leren ook om te werken in groepsverband, wat betekent dat ze niet individueel worden behandeld, maar in groepen worden begeleid en gestimuleerd.

De Rol van de Konduktor

Een belangrijk onderdeel van de methode is de rol van de konduktor, een begeleider die verantwoordelijk is voor alle opvoed- en scholingsaspecten van het kind. De konduktor werkt samen met de ouders en verzorgers, zodat zij hun kind gedurende de rest van de dag kunnen stimuleren om de gewenste resultaten te behalen. De methode benadrukt de rol van een positieve omgeving en motivatie bij de ontwikkeling. De bewegingspedagoog geeft positieve feedback, moedigt onafhankelijk handelen aan en helpt de kinderen om hun eigen capaciteiten te ervaren en te ontdekken. Gedurende de dag werken kinderen samen waarbij de bewegingspedagoog de individuele behoeften begeleidt en ondersteunt bij het leer- en bewegingsproces.

Toepassing in Nederland

In Nederland is de methode toegepast in het project Heliomare, waarin kinderen met een hersenbeschadiging of andere beperkingen worden begeleid. De methode is ook toegepast in andere scholen en revalidatiecentra. In het project Heliomare werkt de methode met een groep kinderen die op verschillende gebieden worden begeleid. De methode is ontworpen om de kinderen te helpen met hun beperkingen om te gaan en hen te leren werken aan hun mogelijkheden om zo goed mogelijk zelfstandig te functioneren. De methode is gebaseerd op een geïntegreerde en holistische benadering die niet alleen gericht is op motorische ontwikkeling, maar ook op cognitieve, communicatieve en sociale vaardigheden.

Effectiviteit van de Methode

De methode heeft zichzelf bewezen als effectief in de ontwikkeling van kinderen met een beperking. De methode helpt de kinderen om hun eigen capaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen, waardoor ze zichzelf beter kunnen begrijpen en om kunnen gaan met hun beperkingen. De methode is gericht op het verbeteren van de motorische en leerprestaties van kinderen met een beperking, evenals het bevorderen van onafhankelijkheid en maatschappelijke integratie in het dagelijks leven. De methode benadrukt de rol van een positieve omgeving en motivatie bij de ontwikkeling. De bewegingspedagoog geeft positieve feedback, moedigt onafhankelijk handelen aan en helpt de kinderen om hun eigen capaciteiten te ervaren en te ontdekken.

Beperkingen en Uitdagingen

Hoewel de methode veel voordelen heeft, zijn er ook beperkingen en uitdagingen. De methode vereist een sterke samenwerking tussen de konduktor, ouders en verzorgers, wat soms moeilijk kan zijn. Daarnaast kan de methode niet voor iedereen geschikt zijn, vooral niet voor kinderen met ernstige mentale beperkingen of niet-controleerbare epileptische aanvallen. De methode vereist ook een zekere mate van zelfstandigheid en onafhankelijkheid, wat voor sommige kinderen lastig kan zijn. Daarnaast is de methode gebaseerd op een actieve benadering, wat betekent dat de kinderen gedurende de hele dag actief zijn en zich moeten bewegen.

Conclusie

Conductieve Opvoeding is een methode die gericht is op kinderen met een hersenbeschadiging of andere beperkingen. De methode is gebaseerd op een geïntegreerde en holistische benadering die niet alleen gericht is op motorische ontwikkeling, maar ook op cognitieve, communicatieve en sociale vaardigheden. De methode benadrukt de rol van een positieve omgeving en motivatie bij de ontwikkeling. De methode is effectief in de ontwikkeling van kinderen met een beperking en helpt hen om hun eigen capaciteiten te ontdekken en te ontwikkelen. De methode vereist echter ook een sterke samenwerking tussen de konduktor, ouders en verzorgers, wat soms moeilijk kan zijn. De methode is echter een waardevolle aanvulling op de traditionele behandeling van kinderen met een hersenbeschadiging.

Bronnen

  1. Leren Bewegen
  2. Conductor 1.0
  3. Hongaarse Conductor, Peto-Therapie en Opvoeding in Nederland
  4. Voor ouders
  5. Geleidingsslechthorendheid
  6. Reukstoornissen
  7. Hoofd- en halschirurgie

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven