Manieren van opvoeden: Wat is belangrijk bij het opvoeden van kinderen?
juli 4, 2025
In de moderne jeugd is het opvoeden van kinderen steeds complexer geworden. Elke ouder wil dat zijn of haar kind gelukkig is, goed in zijn vel zit en met vertrouwen in het leven staat. Maar tussen wensen en realiteit ligt soms een kloof. Wat als blijkt dat je kind een laag zelfbeeld heeft, gepest wordt of voortdurend zit te piekeren? Het boek Opvoeden tot zelfvertrouwen biedt daarop een praktische oplossing. Dit boek, geschreven door Steven Gielis, helpt ouders en opvoeders bij het opbouwen van het zelfvertrouwen, de weerbaarheid en de assertiviteit van hun kind. Het boek biedt concrete tools, tips en oefeningen waarmee ouders samen met hun kind kunnen werken aan een gezondere, sterkere persoonlijkheid.
Het boek Opvoeden tot zelfvertrouwen is gericht op ouders en opvoeders die een kind willen helpen bij het versterken van het zelfvertrouwen. Gielis geeft 20 handreikingen waarmee opvoeders kinderen kunnen helpen steviger in hun schoenen te staan en te groeien in hun zelfstandigheid. De schrijfstijl is duidelijk en toegankelijk, met een heldere indeling en een prettig lettertype. Het boek is voorzien van illustraties, waardoor het luchtig en aantrekkelijk leest. De schrijfstijl en leesbaarheid zijn erg prettig. Het leest als een goed gesprek, het heeft een duidelijke, steeds terugkerende indeling. In het boek wordt de metafoor van de boom gebruikt en deze wordt in alle hoofdstukken aangehaald aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Dit maakt dat het luchtig leest en je als lezer weet wat je mag verwachten.
Een van de centrale elementen van het boek is de metafoor van de boom. De ontwikkeling van het kind en zijn of haar zelfvertrouwen wordt vergeleken met de groei van een boom. De boom heeft een sterke wortel, een stevige stam en groene bladeren. Dit is een krachtige vergelijking die helpt om de kern van het boek te begrijpen. De wortel staat voor de basis van het kind, de stam voor de veiligheid en stevigheid die het kind nodig heeft, en de bladeren voor de groei en ontwikkeling van het zelfvertrouwen. Gielis benadrukt dat de basis van het kind belangrijk is. Hij legt uit dat eerst moet worden gewerkt aan een goede ondergrond, waarin de boom stevig kan staan en groeien. Daarna moet gewerkt worden aan een stevige stam, en vervolgens aan de groene bladeren, die voedingstoffen nodig hebben.
Een van de belangrijkste lessen die het boek leert is dat ouders een cruciale rol spelen in het opbouwen van het zelfvertrouwen van hun kind. Gielis benadrukt dat ouders hun kind moeten helpen gedachten en gedrag te veranderen, hen moeten betrekken bij beslissingen, focussen op dat wat positief is, hen uitdagen tot groei, geloven in hun kind en samen oefenen. Hij benadrukt ook het belang van nestwarmte, een plek waar je altijd naar terug kunt en altijd veilig bent. Goede nestwarmte creëer je volgens hem door het goede voorbeeld te geven, ontspanning te bieden, los te laten en ook verdriet en ongeluk toe te laten.
Het boek bevat veel praktische tips en oefeningen die ouders direct kunnen toepassen. Bijvoorbeeld: het helpen van het kind om doelen te stellen, het aanmoedigen van positieve gedragingen, het geven van ruimte voor herstel na prikkels, het samen oefenen van assertiviteit, en het geven van steun bij het omgaan met uitdagingen. De schrijfstijl is duidelijk en toegankelijk, waardoor ouders snel kunnen leren hoe ze hun kind kunnen ondersteunen. De tips zijn gericht op zowel het gedrag van het kind als op de rol van de ouder.
Hoewel het boek niet specifiek gericht is op hooggevoelige kinderen, is het toch erg geschikt om te lezen als ouder van een hooggevoelig kind. Hooggevoelige kinderen beschikken over een goede zelfreflectie, waardoor het voor hen soms uitdagend is om zelfvertrouwen op te bouwen. Ze zien immers maar al te goed wat er anders of beter had gekund. De onderliggende toon in het boek is dat ieder kind uniek is en op zijn eigen manier ondersteund dient te worden. De schrijfstijl is daarom gericht op het begrijpen van het kind en het aanbieden van tools die passen bij hun persoonlijkheid.
Het boek is opgevat als een zelfhulpboek voor ouders, maar je kunt er ook wat van leren als je als professional (hooggevoelige) kinderen begeleidt. De schrijfstijl en leesbaarheid zijn erg prettig. Het leest als een goed gesprek, het heeft een duidelijke, steeds terugkerende indeling. In het boek wordt de metafoor van de boom gebruikt en deze wordt in alle hoofdstukken aangehaald aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Dit maakt dat het luchtig leest en je als lezer weet wat je mag verwachten. De recensent geeft het boek een rapportcijfer van 9,5. Het vergroten van het zelfvertrouwen van een kind zit hem in kleine dingen. Ook als het kind ‘uit elkaar knalt’ van het zelfvertrouwen is dit boek een mooie manier om bewustwording bij de ouder te creëren en na te denken over wat je aan een kind wilt meegeven bij de opvoeding.
Opvoeden tot zelfvertrouwen is een waardevol boek dat ouders en opvoeders helpt bij het opbouwen van het zelfvertrouwen van hun kind. Het boek biedt concrete tools, tips en oefeningen waarmee ouders samen met hun kind kunnen werken aan een gezondere, sterkere persoonlijkheid. De schrijfstijl is duidelijk en toegankelijk, waardoor ouders snel kunnen leren hoe ze hun kind kunnen ondersteunen. Het boek is gericht op zowel het gedrag van het kind als op de rol van de ouder. Het is geschikt voor ouders, leerkrachten, intern begeleiders en coaches die graag het zelfvertrouwen van hun kind, of het kind waarmee ze werken, willen vergroten.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet