Tweetalig opvoeden: Voordelen, strategieën en tips voor ouders
juli 4, 2025
In de opvoeding van kinderen is balans een cruciaal onderdeel om hen te laten groeien in een veilige, gezonde en ondersteunende omgeving. De balans tussen liefde, regels, begeleiding en zelfstandigheid is niet alleen belangrijk voor het welzijn van het kind, maar ook voor de mentale en emotionele toestand van de ouder. In dit artikel worden de kernaspecten van balans in de opvoeding uitgebreid besproken, gebaseerd op informatie uit meerdere bronnen, waaronder artikelen over opvoeden, gezinsleven, en psychosociale ondersteuning voor ouders.
In de opvoeding van kinderen spelen vier belangrijke dimensies een rol: ondersteuning bieden, controle uitoefenen, instructie geven en grenzen stellen. Deze dimensies moeten bewust en evenwichtig worden toegepast om kinderen te helpen zich veilig en zelfverzekerd te ontwikkelen.
Kinderen hebben liefde, aandacht en steun nodig. Dit betekent dat ouders luisteren naar hun verhalen, hen troosten bij verdriet en complimenten geven bij goed gedrag. Door samen dingen te doen, zoals een spelletje spelen of een boek lezen, voelen kinderen zich gezien en gewaardeerd. Deze ondersteuning is essentieel om het zelfvertrouwen van het kind te versterken.
Ouders helpen hun kind door structuur en voorspelbaarheid te bieden. Dit kan door vaste routines in te stellen, zoals bedtijd en huiswerktijd. Controle betekent niet alles bepalen, maar kinderen begeleiden bij het maken van keuzes. Bijvoorbeeld: “Wil je nu je kamer opruimen of na het eten?” Zo leert een kind verantwoordelijkheid nemen.
Leren gebeurt niet alleen op school, maar ook thuis. Dit betekent uitleg geven, voordoen en samen oefenen. Bijvoorbeeld: als een kind moeite heeft met opruimen, helpt het om samen te beginnen en duidelijke stappen te geven. Ouders zijn het belangrijkste voorbeeld voor hun kind, dus zelf rustig blijven en respectvol omgaan met anderen is minstens zo belangrijk.
Kinderen hebben duidelijke regels nodig om te weten wat mag en wat niet. Bijvoorbeeld: “We spreken op een rustige toon” of “Na het spelen ruimen we op.” Het is belangrijk dat regels consequent worden toegepast, maar ook bespreekbaar zijn, vooral bij oudere kinderen.
De balans tussen werk, gezin en zorg is de grootste uitdaging voor Nederlandse ouders, zoals blijkt uit de Staat van het Gezin, een jaarlijkse peiling onder 3.026 grotendeels hbo- en wo-opgeleide ouders. Volgens de ouders is de verstoorde balans het gevolg van het feit dat de huidige voorzieningen niet passen bij wat zij nodig hebben. Schooltijden sluiten niet aan bij werktijden en ouders die beiden willen of moeten werken, ervaren de kinderopvang als duur.
De gemeente heeft een belangrijke rol in het bieden van steun bij ouderschap en opvoeding. Dit is vastgelegd in de wetgeving. Samenwerking tussen de gemeente, onderwijs, zorg, en wijkteams is cruciaal om ouders te ondersteunen. Daarnaast is het belangrijk dat ouders zelf ook hun bijdrage leveren aan de balans in hun gezin.
De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de balans in de opvoeding. Veel ouders ervaren nu meer moeite met opvoeden dan normaal, ondanks de versoepeling van deze zomer. Dit blijkt uit de tweede peiling met de Balansmeter van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). De balans tussen draaglast en draagkracht van ouders is verstoord. In 2018-2019 voelde 90 procent zich in balans. Sinds de coronacrisis zijn er nog steeds ouders die de opvoeding prima aankunnen. Maar ook zeggen veel meer ouders dan toen dat ze een beetje of helemaal uit balans zijn.
De jeugdgezondheidszorg moet samen met onderwijs, kinderopvang, huisartsen en wijkteams meer met ouders en kinderen in gesprek gaan over opvoeden en hen beter opvangen. Professionals kunnen daarbij de Balansmeter gebruiken om de behoeften van ouders te peilen. Dit is belangrijk om de risico’s voor het veilig en gezond opgroeien van kinderen te beperken.
Een veilige en gezonde omgeving voor kinderen om te groeien en ontwikkelen, begint bij jouw eigen balans als ouder of begeleider. Veel ouders en opvoeders hebben te maken met grote uitdagingen, zowel in het dagelijks leven als in de opvoeding. Dit kan leiden tot opgebouwde stress en een gevoel van constante druk – altijd ‘moeten’ en maar doorgaan.
Merk je dat je sneller geïrriteerd bent, vaker moppert, weinig energie hebt of minder zin hebt om dingen te ondernemen? Misschien voel je je niet helemaal jezelf. Dit zijn signalen dat je uit balans bent. Herkenbaar? Dan is het tijd voor een reset. En de enige dit kan doen ben jij!
In balans zijn heeft niet alleen een positieve invloed op jezelf, maar ook op je omgeving. Je hebt de ruimte om er weer volledig voor anderen te zijn. Als ouder hoef je niet perfect te zijn. Het gaat erom dat je de leukste en liefste versie van jezelf bent. Wanneer je als ouder in balans bent, kun je kinderen beter begeleiden en ondersteunen. Je hebt meer geduld, ontspanning en staat meer open voor gekke, leuke en spontane dingen.
NLP (Neuro-Linguïstische Programmering) is een methode die kinderen helpt om zelf te ontdekken wat ze precies nodig hebben als ze iets lastig vinden. Daarna zullen ze ook ontdekken dat ze die vaardigheden in andere situaties wel hebben. Door deze vaardigheden te ankeren leren kinderen dat ze die zelf op elk moment in kunnen zetten.
NLP-oefeningen helpen kinderen om zelf te ontdekken wat ze precies nodig hebben als ze iets lastig vinden. Daarna zullen ze ook ontdekken dat ze die vaardigheden in andere situaties wel hebben. Door deze vaardigheden te ankeren leren kinderen dat ze die zelf op elk moment in kunnen zetten.
NLP helpt bij het leren omgaan met emoties, spanningen, stress of verdrietige situaties. Dit kan leiden tot betere communicatie tussen ouders en kinderen. Positieve communicatie naar jezelf en naar kinderen is belangrijk. De NLP Kids training ‘positieve communicatie’ biedt inzichten in valkuilen, tips voor positieve communicatie en ook inzicht in de achtergrond van jou en je kind en de mindset die helpt op weg naar meer balans in opvoeding.
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij? Ouders zijn de belangrijkste opvoeder van hun kind. Een mooie, maar veeleisende taak. Je hoeft het niet alleen te doen. Lees wie je kan ondersteunen.
Professionals in de wijk zijn belangrijk om krachten te bundelen en samen te werken met initiatieven in de wijk. Opvoeden doe je samen. Samenwerking bij het ondersteunen van de opvoeding is essentieel om ouders te ondersteunen.
Balans in de opvoeding is cruciaal voor het welzijn van kinderen en ouders. Het vereist een evenwicht tussen liefde, regels, begeleiding en zelfstandigheid. Ouders moeten zichzelf in balans houden om kinderen beter te kunnen ondersteunen. De coronacrisis heeft de balans in veel gezinnen verstoord, waardoor meer ondersteuning nodig is. Samenwerking tussen ouders, professionals en gemeenschappen is essentieel om de balans in de opvoeding te herstellen en te handhaven.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet