logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Kinderziektes en Kinderopvang: Regels, Vergoedingen en Zorg voor Je Kind

De kinderopvang is een belangrijke voorziening voor veel ouders, maar wat gebeurt er als je kind ziek wordt? Welke regels gelden er omtrent ziekte en kinderopvang, hoe zit het met de financiële vergoedingen en wat kun je als ouder doen om de situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen? Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste informatie, gebaseerd op de huidige richtlijnen en procedures.

Ziekte op de Kinderopvang: Wanneer Thuisblijven?

Kinderopvangorganisaties hanteren strikte regels om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Over het algemeen geldt dat kinderen met koorts, overgeven of diarree niet naar de opvang mogen komen. Dit is om andere kinderen te beschermen en om je eigen kind de rust te geven die het nodig heeft om te herstellen. Specifieke regels gelden voor verschillende kinderziekten.

Mazelen vereisen bijvoorbeeld dat een kind volledig hersteld is voordat het weer naar de opvang mag. Bij hand-, voet- en mondziekte mag een kind vaak wel naar de opvang, zolang het zich goed genoeg voelt. De vijfde ziekte is lastiger, omdat het al besmettelijk kan zijn voordat de uitslag zichtbaar is. In dat geval is isoleren weinig zinvol, maar mag het kind wel naar de opvang zolang het zich goed voelt.

Het is belangrijk om te onthouden dat de richtlijnen kunnen verschillen per opvanglocatie. Vraag daarom altijd na wat de specifieke regels zijn van de kinderopvang van jouw kind. De KIDDI app, ontwikkeld door het RIVM, kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Deze app geeft informatie over ziektes en de bijbehorende richtlijnen voor kinderopvang.

Financiele Aspecten: Kinderopvangtoeslag bij Ziekte

De kinderopvangtoeslag is een financiële tegemoetkoming voor ouders met kinderen die naar de kinderopvang gaan. Echter, de toekenning van deze toeslag is niet altijd vanzelfsprekend, zeker niet bij ziekte.

Als een kind na een onderbreking (bijvoorbeeld door ziekte) weer voltijds naar de opvang gaat, heeft het kind niet automatisch weer recht op de toeslag. De ouder moet dit aantonen bij de uitbetaler, die dan een manuele aanpassing moet doen. Als een ouder een opvangdag heeft betaald, maar het kind is ziek, wordt er geen kinderopvangtoeslag verstrekt voor die dag. De toeslag is namelijk gebaseerd op daadwerkelijke aanwezigheid van het kind.

De kinderopvangtoeslag staat los van het betalen van de facturen. Zelfs als de facturen niet betaald zijn, kan de ouder nog steeds recht hebben op de toeslag. Er zijn echter uitzonderingen. Als de opvang een ander tarief vraagt voor kinderen van familieleden tot de vierde graad, of als er geen inkomenstarief wordt betaald, kan de ouder geen recht hebben op de toeslag.

Voor ouders die geen of weinig beroepsinkomsten hebben, kan het voordeliger zijn om te kiezen voor een verhoging van de belastingvrije som in plaats van de kinderopvangtoeslag. Dit kan berekend worden via MyMinfin of de Tax-Calc applicatie.

Verlofregelingen voor Ouders

Wanneer een kind ziek is, kan het lastig zijn om werk en zorg te combineren. Er zijn verschillende verlofregelingen die ouders kunnen benutten.

Calamiteitenverlof kan worden ingezet bij onverwachte situaties, zoals het ophalen van een ziek kind. Kortdurend zorgverlof biedt de mogelijkheid om tot twee weken verlof op te nemen met recht op 70 procent van het loon. Langdurend zorgverlof is ook een optie, maar dit is onbetaald en kan maximaal zes weken duren.

In de praktijk wordt er vaak een regeling getroffen tussen werkgever en werknemer, waarbij de betaling en het gebruik van vakantie-uren in overleg worden bepaald. Het maakt hierbij niet uit of de ouder vader of moeder is; de zorg voor het kind wordt gezamenlijk geregeld.

Familiaal verlof, ook wel zorgverlof genoemd, stelt werknemers in staat om tijdelijk afwezig te zijn van het werk om dringende familiale situaties te behandelen. Een voltijdse werknemer heeft recht op maximaal 10 dagen familiaal verlof per jaar, zonder loon.

Veelvoorkomende Kinderziektes: Wat te Doen?

Naast de algemene regels zijn er specifieke aandachtspunten voor veelvoorkomende kinderziektes.

Bij de vijfde en zesde ziekte is het vaak niet nodig om een laboratoriumonderzoek te doen, omdat de ziekten mild verlopen en vanzelf overgaan. Wel is het belangrijk om een arts te raadplegen als de ouder zwanger is, omdat deze ziekten gevaarlijk kunnen zijn voor het ongeboren kind.

Oorontsteking komt regelmatig voor bij jonge kinderen. Bij baby’s kan oorpijn zich uiten doordat ze minder drinken, omdat het zuigen pijnlijk is.

Roodvonk is besmettelijk, maar een kind mag naar de opvang zolang het zich goed voelt. Krentenbaard vereist een bezoek aan de huisarts voor een eventuele crème. Pseudokroep kan gepaard gaan met een blaffende hoest en benauwdheid.

Irritaties bij Pedagogisch Medewerkers en Ouders

Het is belangrijk om te beseffen dat zowel pedagogisch medewerkers als ouders soms met irritaties te maken hebben. Pedagogisch medewerkers kunnen geërgerd raken door ouders die reservekleding vergeten, geen overdracht geven, of hun kind ziek naar de opvang brengen. Ouders kunnen gefrustreerd raken door lange wachtlijsten, hoge kosten en het gevoel dat de opvang niet aansluit bij hun opvoedstijl.

Open communicatie en wederzijds respect zijn essentieel om deze irritaties te vermijden. Pedagogisch medewerkers zijn professionals en geen oppas of vrienden van ouders. Het is belangrijk om de grenzen tussen werk en privé te respecteren.

Omgaan met de Kinderopvang als het Moeilijk is

Als de kinderopvang een worsteling is, is het belangrijk om steun te zoeken bij andere ouders. Door ervaringen te delen en tips uit te wisselen, kan de situatie draaglijker worden.

Het wennen aan de kinderopvang kan voor kinderen moeilijk zijn, vooral het afscheid nemen van de ouders. Een rustige wenperiode, een duidelijke routine en communicatie met de opvang kunnen helpen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en je kind de tijd te geven om te wennen.

Preventie en Algemene Tips

Hoewel besmetting op de kinderopvang nooit volledig te voorkomen is, zijn er wel maatregelen die genomen kunnen worden om het risico te verminderen. Het is belangrijk om de richtlijnen van het RIVM te volgen en de opvang te informeren over eventuele ziektes.

Zorg er ook voor dat je kind voldoende rust krijgt, gezond eet en voldoende drinkt. Dit versterkt de weerstand en vermindert de kans op ziek worden.

Conclusie

De combinatie van kinderopvang en ziekte vereist een goede afstemming tussen ouders, kinderopvangorganisaties en werkgevers. Het is belangrijk om de regels omtrent ziekte te kennen, de financiële aspecten te begrijpen en de beschikbare verlofregelingen te benutten. Open communicatie, wederzijds respect en een gezonde dosis geduld zijn essentieel om de situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Door de richtlijnen te volgen en de juiste maatregelen te nemen, kan de kinderopvang een veilige en stimulerende omgeving blijven voor je kind, zelfs als het een keer ziek is.

Bronnen

  1. CompaNanny
  2. MijnToeslagen
  3. Vipkids
  4. Baaslevert
  5. Omroep Gelderland
  6. Dokteronline
  7. Evocaat
  8. VRT Nieuws
  9. Howaboutmom
  10. Rijksoverheid
  11. Doomijn

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven