Moeilijk opvoedbaar kind: De impact van een internaat
juli 4, 2025
In de praktijk van het opvoeden is het belangrijk om te beseffen dat niet ieder kind zichzelfstandig ontwikkelt. Volgens de gegevens in de bronnen is ongeveer 10 tot 15% van de kinderen in de problematische situaties terecht gekomen waarin hun ontwikkeling niet vanzelf verloopt. Dit betekent dat er professionele opvoeders zijn die in staat zijn om bij te dragen aan het herstel van het normale leven van deze kinderen. Het boek Als opvoeden niet vanzelf gaat is een belangrijk hulpmiddel dat de bouwstenen biedt voor orthopedagogisch handelen in het algemeen en bij specifieke problemen. Dit artikel bespreekt de kerninhoud van dit boek, de rol van professionele opvoeders, en de praktische toepassing van de theorieën in de opvoedingspraktijk.
In situaties waarin opvoeden niet vanzelf gaat, kunnen professionele opvoeders vanuit een orthopedagogische invalshoek een bijdrage leveren aan het herstel van het normale leven. Dit vraagt van hen een speciale deskundigheid. De inhoud van het boek Als opvoeden niet van zelf gaat benadrukt dat de professional kennis moet maken met orthopedagogiek en de betekenis hiervan voor problematische opvoedingssituaties. Daarnaast is het belangrijk dat de opvoeder beschikt over de juiste bagage, zoals kennis van opvoedingsvoorwaarden, opvoedingsmiddelen en systematisch handelen.
De opvoeders moeten dus niet alleen deskundig zijn in de theorie, maar ook in de praktijk. Ze moeten in staat zijn om te werken met casussen en voorbeelden die aansluiten bij de huidige visie opvoeden. De inhoud van het boek bevat veel praktische casussen en voorbeelden, en sluit aan op de formalisering van professionaliteit, zoals registratie, beroepsvereniging, tuchtcommissie en omgang met ethische dilemma’s.
Het boek bevat informatie uit de DSM-5 en huidige visie opvoeden, wat betekent dat de theorieën actueel zijn en aansluiten bij de moderne opvoedingspraktijk. De aandacht voor het assenstelsel bij orthopedagogische theorieën van prof. dr. J. Kok wordt uitgebreid behandeld. Dit stelsel helpt bij het begrijpen van de complexiteit van de ontwikkeling van kinderen en hun opvoedingsomgeving.
De inhoud van het boek sluit aan op de veranderingen in het werkveld, zoals de transitie, transformatie en passend onderwijs. Hierbij wordt aandacht besteed aan het planmatig werken en (evidence based) methodieken. Deze methodieken zijn gericht op het bepalen van strategieën die gericht zijn op het verbeteren van de ontwikkeling van kinderen.
In het onderwijs is het belangrijk om rekening te houden met de ontwikkeling van kinderen en hun opvoedingsomgeving. De inhoud van het boek benadrukt dat het belangrijk is om te werken met een systematische aanpak, waarbij zowel de kinderen als de ouderen betrokken zijn. De opvoeders moeten hierbij in staat zijn om een betrouwbare en betrokken rol te spelen in het leven van het kind.
De inhoud van het boek biedt een overzicht van organisaties in het orthopedagogische werkveld. Dit overzicht helpt bij het vinden van de juiste ondersteuning en hunteer in de praktijk. De opvoeders moeten ook rekening houden met de verschillen in opvoedingsstijlen en de impact daarvan op de ontwikkeling van het kind.
Een ander belangrijk aspect dat in het boek wordt behandeld, is de aandacht voor het thema veiligheid. Dit omvat zowel de fysieke als psychologische veiligheid van het kind. De opvoeders moeten zich hierin kunnen oriënteren en in staat zijn om de juiste maatregelen te nemen om het kind te beschermen.
Daarnaast is de ethiek van het werkveld van belang. De opvoeders moeten zich kunnen houden aan de ethische richtlijnen en wetenschappelijke principes. De inhoud van het boek behandelt de formalisering van professionaliteit, inclusief de registratie, beroepsvereniging, tuchtcommissie en omgang met ethische dilemma’s.
De opvoeders moeten samenwerken met ouders en andere betrokkenen om de ontwikkeling van het kind te ondersteunen. Dit vereist een open en transparante communicatie. De inhoud van het boek benadrukt dat de opvoeders in staat moeten zijn om met ouders te overleggen en samen te werken aan een plan dat gericht is op de ontwikkeling van het kind.
De opvoeders moeten ook rekening houden met de verschillen in opvoedingsstijlen en de impact daarvan op de ontwikkeling van het kind. De inhoud van het boek biedt praktische voorbeelden en casussen die helpen bij het begrijpen van de complexiteit van de opvoedingspraktijk.
In de praktijk van het opvoeden is het belangrijk om te beseffen dat niet ieder kind zichzelfstandig ontwikkelt. Het boek Als opvoeden niet vanzelf gaat biedt de bouwstenen voor orthopedagogisch handelen in het algemeen en bij specifieke problemen. De inhoud van het boek benadrukt de rol van professionele opvoeders, de orthopedagogische theorieën, de praktische toepassing van deze theorieën, en de belangrijkheid van samenwerking met ouders en andere betrokkenen.
De inhoud van het boek bevat veel praktische casussen en voorbeelden, en sluit aan op de huidige visie opvoeden. De opvoeders moeten in staat zijn om te werken met een systematische aanpak, waarbij zowel de kinderen als de ouderen betrokken zijn. De inhoud van het boek biedt een overzicht van organisaties in het orthopedagogische werkveld, wat helpt bij het vinden van de juiste ondersteuning en hunteer in de praktijk.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet