logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders

Deze training, genaamd “Zorgen voor getraumatiseerde kinderen”, is ontwikkeld met als doel om opvoeders en begeleiders te helpen bij het omgaan met kinderen die te maken hebben met trauma. De training richt zich op het vergroten van de traumasensitiviteit van opvoeders, waardoor ze beter kunnen omgaan met het gedrag en de emoties van getraumatiseerde kinderen. De training is bedoeld voor zowel professionele als niet-professionele opvoeders en wordt vaak gegeven aan pleegouders, gezinshuisouders en andere opvoeders. De training bestaat uit acht sessies van twee uur, waarin de deelnemers kennis maken met de impact van trauma op het gedrag en het functioneren van kinderen. De training is ontwikkeld door het National Child Traumatic Stress Network (NCTSN) en is in Nederland als “goed onderbouwde interventie” opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut.

Doel van de training

Het doel van de training is om de kans op een (nieuwe) uithuisplaatsing van getraumatiseerde kinderen te verkleinen. De training helpt opvoeders om het gedrag, de emoties en reacties van getraumatiseerde kinderen beter te begrijpen. Hierdoor kunnen ze een meer stabiele en positieve relatie ontwikkelen met de kinderen waar ze voor zorgen. De training vergroot het vertrouwen van het kind in eigen capaciteiten, vergroot het gevoel van veiligheid en het gevoel dat het kind de moeite waard is. De training helpt opvoeders om technieken en vaardigheden te leren die nodig zijn om het gedrag en disfunctionele opvattingen van het kind te veranderen. Daarnaast leren de opvoeders hoe ze het gevoel van veiligheid van het kind kunnen vergroten, hoe ze kunnen helpen bij het ontwikkelen van gezonde verbindingen en hoe ze de krachten van het kind kunnen herkennen en ontwikkelen. De training is gericht op het vergroten van de traumasensitiviteit van opvoeders, wat het vertrouwen, de veiligheid en het gevoel van eigenwaarde van het kind bevordert.

Inhoud van de training

De training bestaat uit acht sessies van twee uur, waarin de deelnemers kennis maken met de impact van trauma op het gedrag en het functioneren van kinderen. In de eerste sessie leren de deelnemers wat de impact is van trauma op de ontwikkeling en het gedrag van getraumatiseerde kinderen. De deelnemers leren door een traumabril naar het gedrag van hun kinderen te kijken en krijgen de kennis en vaardigheden die nodig zijn om gepast te reageren op de gedragsmatige en emotionele uitdagingen van getraumatiseerde kinderen. Ze leren hoe ze het gevoel van veiligheid van getraumatiseerde kinderen kunnen vergroten, hoe ze kunnen helpen bij het ontwikkelen van gezonde verbindingen en hoe ze de krachten van getraumatiseerde kinderen kunnen herkennen en ontwikkelen. De deelnemers krijgen eveneens de kennis en vaardigheden om getraumatiseerde kinderen te helpen om strategieën te ontwikkelen die nodig zijn om op te groeien tot gezonde en goed functionerende volwassenen. Ook leren de opvoeders hoe ze voor zichzelf kunnen zorgen en hoe ze steun kunnen zoeken bij anderen. De training is gericht op het vergroten van de traumasensitiviteit van opvoeders, wat het vertrouwen, de veiligheid en het gevoel van eigenwaarde van het kind bevordert.

Doelgroep

De training is bedoeld voor opvoeders en begeleiders van getraumatiseerde kinderen. In eerste instantie zijn dit pleegouders of andere opvoeders. De training kan ook worden gegeven aan professionals zoals o.a. ambulante gezinsbehandelaren, pleegzorgmedewerkers en gezinsvoogden. De training is gericht op kinderen tussen 0 en 18 jaar. De training is bedoeld voor zowel professionele als niet-professionele opvoeders die te maken hebben met (complex) getraumatiseerde kinderen. De training richt zich op pleegouders en gezinshuisouders van kinderen (0 tot 18 jaar) die op basis van hun voorgeschiedenis mogelijk getraumatiseerd zijn. De kinderen hebben hierdoor diverse problemen in hun gedrag en ontwikkeling, of een risico daarop. Deze problemen hoeven bij start van de training nog niet zichtbaar te zijn voor pleegouders.

Praktische informatie

De training is beschikbaar in verschillende vormen. De training bestaat uit één volledige dag en twee lossen dagdelen. De kosten van de training zijn 595 euro. De training is erkend als integraal vve-programma en wordt aangeboden door de Deruytershoeve. De training is ook beschikbaar als e-book en als boek. De training is beschikbaar in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut en is als “goed onderbouwde interventie” opgenomen. De training is ontwikkeld door het National Child Traumatic Stress Network (NCTSN) en is in Nederland als “goed onderbouwde interventie” opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut. De training is vertaald en bewerkt naar de Nederlandse situatie door Leony Coppens en Carina van Kregten. De training is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en is op een overzichtelijke en concrete manier verwerkt in powerpointdia’s, casusbeschrijvingen en oefeningen.

Onderzoek en effectiviteit

Er zijn twee pilotstudies gedaan naar de tevredenheid bij deelnemers. Hier komt uit naar voren dat de deelnemers de training positief ervaren. Pleegouders en gezinshuisouders voelen zich door de training beter in staat om getraumatiseerde kinderen in hun gezinnen op te (blijven) vangen en om te gaan met hun vaak moeilijk te hanteren gedrag. De training leidt tot meer kennis, grotere tevredenheid en minder stress bij opvoeders. De training is opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut en is als “goed onderbouwde interventie” opgenomen. De training is ontwikkeld door het National Child Traumatic Stress Network (NCTSN) en is in Nederland als “goed onderbouwde interventie” opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut. De training is vertaald en bewerkt naar de Nederlandse situatie door Leony Coppens en Carina van Kregten. De training is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en is op een overzichtelijke en concrete manier verwerkt in powerpointdia’s, casusbeschrijvingen en oefeningen.

Conclusie

De training “Zorgen voor getraumatiseerde kinderen” is een effectieve methode om opvoeders en begeleiders te helpen bij het omgaan met kinderen die te maken hebben met trauma. De training richt zich op het vergroten van de traumasensitiviteit van opvoeders, waardoor ze beter kunnen omgaan met het gedrag en de emoties van getraumatiseerde kinderen. De training is gericht op kinderen tussen 0 en 18 jaar en is bedoeld voor zowel professionele als niet-professionele opvoeders. De training bestaat uit acht sessies van twee uur, waarin de deelnemers kennis maken met de impact van trauma op het gedrag en het functioneren van kinderen. De training is ontwikkeld door het National Child Traumatic Stress Network (NCTSN) en is in Nederland als “goed onderbouwde interventie” opgenomen in de databank van het Nederlands Jeugd Instituut. De training is vertaald en bewerkt naar de Nederlandse situatie door Leony Coppens en Carina van Kregten. De training is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten en is op een overzichtelijke en concrete manier verwerkt in powerpointdia’s, casusbeschrijvingen en oefeningen.

Bronnen

  1. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen
  2. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders
  3. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen
  4. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen
  5. Traumasensitief opvoeden en begeleiden: een training voor opvoeders
  6. Zorgen voor getraumatiseerde kinderen: een training voor opvoeders
  7. Xhamster
  8. Pornhub

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven